Menu
Ajax mag niet klagen over gelijkspel

Ajax mag niet klagen over gelijkspel

Ajax mocht na afloop bepaald niet klagen over het gelijkspel tegen Feyenoord. De regerend landskampioen bleef een nederlaag bespaard, al kreeg het vooral in de slotfase zelf ook kansen om de Klassieker in Amsterdams voordeel te beslissen. Na de 0-0-eindstand is de achterstand op PSV opgelopen tot 6 punten.

Frank de Boer moest zijn tactiek twee dagen voorafgaand aan de Klassieker aanpassen. Na de blessure van Jairo Riedewald - eerder in de week - viel Davy Klaassen geblesseerd uit tijdens de vrijdagtraining. De Ajax-trainer behield de rust en gooide zijn elftal alles behalve rigoureus om. Riechedly Bazoer kreeg het vertrouwen op de plek die normaal gesproken toebehoort tot sterkhouder Klaassen. ,,Het middenveld wordt belangrijk, zoals in elk topduel’’, blikte De Boer vooruit op het thuisduel met Feyenoord. De Ajacied kreeg gelijk.

De Klassieker speelde zich ook voor een belangrijk deel af op het Niemandsland tussen beide doelgebieden. Al gebiedt de eerlijkheid wel te zeggen dat Jasper Cillessen verreweg de meeste aanvallen op zich af zal komen. De Amsterdamse middenlinie had moeite om het Rotterdamse middenveld in toom te houden.

De Rotterdammers hadden iets goed te maken in de ArenA. Eerder in dit seizoen was Ajax’ overwinning in de Kuip op zijn zachtst gezegd geflatteerd te noemen. Ricardo van Rhijn schonk de Amsterdammers uit een vrije trap een 0-1-zege. Het feit dat de Rotterdammers sinds 28 augustus 2005 niet meer wisten te winnen in de ArenA, is een (vanuit Rotterdams perspectief bezien) pijnlijke. Ajax wilde die statistiek uiteraard graag laten voortleven. Het lukte de Amsterdammers met het nodige geluk, kunst en vliegwerk. ,,Feyenoord was dit seizoen twee keer de meerdere van ons. We hebben wel vier punten’’, stipte Frank de Boer naderhand fijntjes aan. In de woorden van de Ajax-trainer klonk ook teleurstelling door. Teleurstelling over het povere niveau dat zijn Ajacieden in de beide Klassiekers haalden.

Ricardo Kishna haalt de bal achter zijn standbeen. Ricardo Kishna haalt de bal achter zijn standbeen.

Met Mike van der Hoorn (opnieuw) als stand-in voor de geblesseerde Joël Veltman, kwam de regerend landskampioen moeizaam op gang in de Klassieker. De Amsterdammers wisten tot diep in de tweede helft nauwelijks één echte kans af te dwingen. De gevaarlijkste momenten speelden zich af in het strafschopgebied van Jasper Cillessen. Oud-Ajacied en Feyenoord-goalie Kenneth Vermeer beleefde een relatief rustige rentree bij de club die hem opleidde en die hij begin dit seizoen verrassend verliet.

Dat de ploeg van Fred Rutten voor rust niet toesloeg, was onder meer te danken aan sterk keeperswerk van Cillessen. De Ajacied zag vooral spits Colin Kazim-Richards voor zich opduiken. De Feyenoorder moest meermaals zijn meerdere erkennen in de doelman van Ajax. Een inzet van Jean Paul Boëtius werd met een kleine portie geluk op de doellijn gekeerd door de prima meeverdedigende Arek Milik. Zo mochten de Ajacieden halverwege bepaald niet klagen over de doelpuntloze ruststand.

Het gebrek aan uitgespeelde kansen en mogelijkheden zal De Boer wel zorgen hebben gebaard. De Boer (als speler én als trainer nog altijd ongeslagen in de Klassieker) probeerde de Ajax-aanval te versterken door halverwege Kolbeinn Sigthórsson in te brengen. De IJslander nam het stokje over van Milik. Ook met Sigthórsson in de punt van de Ajax-aanval, waren het de gasten die het wedstrijdbeeld bleven bepalen. Pal voor het verstrijken van het eerste uur mikte Jens Toornstra de bal nog maar eens in de handen van de alerte Cillessen.

,,Ik heb in de rust in de kleedkamer het woord lamlendig genoemd’’, vervolgde De Boer zijn terugblik. ,,Dat kwam misschien ook door de jeugdigheid en het feit dat sommige spelers deze Klassieker voor het eerst speelden. Er zat geen frisheid in de ploeg. Je moet initiatief nemen. Het was niet gedurfd genoeg. Misschien kwam dat ook door de spanning bij sommige spelers.’’

Sigthórsson liet in de 69ste minuut voor het eerst van zich spreken. De spits werd bediend vanaf rechts, maar zag zijn kans gekeerd door Vermeer. Het was direct ook de eerste échte Ajax-kans waarbij Vermeer voluit moest gaan. De Ajacieden ontkwamen acht minuten later aan een zeker lijkend doelpunt. Boëtius kopte vlak voor Cillessen terug op Kazim-Richards, maar de Britse Turk presteerde het om op 1,5 meter voor het Ajax-doel te missen. Ook de aanwezige oud-Ajacieden Daley Blind, Toby Alderweireld (het duo werd in de rust groots uitgezwaaid en bedankt voor bewezen diensten) en Jan Vertonghen zagen dat Ajax schadevrij bleef.

Hoe gek, of eigenlijk onvoorspelbaar, de Klassieker zondag was, bleek wel uit de kansen die Ricardo Kishna en Lasse Schöne in het slotkwartier kregen. Vermeer had telkens het laatste woord tegen zijn voormalige ploeggenoten. Ajax had de Klassieker zowaar nog kunnen winnen ook. Omdat de Klassieker zonder winnaar bleef, werd PSV de grote winnaar van het weekeinde. De Eindhovenaren bouwden hun voorsprong op Ajax uit naar zes punten. ,,Als je kampioen wilt worden, moet het veel en veel beter’’, verwees De Boer opnieuw naar het niveau van zijn Ajacieden. ,,We hebben niet veel averij opgelopen. Uiteindelijk mogen we niet ontevreden zijn over dit gelijkspel.’’

De zwaarst beladen wedstrijd in de Nederlandse Eredivisie eindigde daarmee uitzonderlijk genoeg doelpuntloos. Klassiekers zonder doelpunten zijn relatief uniek. In de historie gebeurde het slechts een keer eerder, in 1978. Zo kreeg de moeizame voetbalmiddag alsnog een historisch tintje.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De Klassieker stond zoals altijd weer vol spanning, maar gescoord werd er niet. De Klassieker stond zoals altijd weer vol spanning, maar gescoord werd er niet.
Riechedly Bazoer startte in de basis. Riechedly Bazoer startte in de basis.
Nicolai Boilesen keerde na zijn blessure terug in het team. Nicolai Boilesen keerde na zijn blessure terug in het team.
Frank de Boer was niet tevreden met het optreden van zijn team. Frank de Boer was niet tevreden met het optreden van zijn team.
Veel oude bekenden tijdens deze editie van de Klassieker: Blind, Alderweireld, Heitinga en ook Jan Vertonghen! Veel oude bekenden tijdens deze editie van de Klassieker: Blind, Alderweireld, Heitinga en ook Jan Vertonghen!
Ricardo Kishna in kansrijke positie. Ricardo Kishna in kansrijke positie.
Ook Lasse Schöne kon het verschil niet maken tegen Feyenoord. Ook Lasse Schöne kon het verschil niet maken tegen Feyenoord.
Kolbeinn Sigthórsson kwam na de rust in het veld voor Arek Milik. Kolbeinn Sigthórsson kwam na de rust in het veld voor Arek Milik.
Niki Zimling nam de plek in van Riechedly Bazoer, die last van kramp kreeg. Niki Zimling nam de plek in van Riechedly Bazoer, die last van kramp kreeg.
Jasper Cillessen hield zijn doel schoon tegen Feyenoord. Jasper Cillessen hield zijn doel schoon tegen Feyenoord.