Menu
Ajax mag weer van de zoetste taart eten

Ajax mag weer van de zoetste taart eten

Voor het eerst sinds 2005 heeft Ajax zich woensdagavond weer voor het hoofdtoernooi van de Champions League geplaatst. In de uitverkochte Amsterdam ArenA eindigde het tweede play-offduel tegen Dinamo Kiev in een 2-1 zege voor Ajax. Na de 1-1 in Kiev toonde het team van Martin Jol zich daarmee over twee duels de betere ploeg. Het felbegeerde CL-ticket is binnen.

Onder het dichte dak van de ArenA brak woensdagavond even na half elf een groot feest los. Vertonghen vloog in de armen van Stekelenburg en ook Suarez sprong een gat in de lucht. Martin Jol pakte de microfoon en dankt het massaal opgekomen publiek. Eindelijk kan Ajax zich na jaren weer gaan meten met de beste 32 ploegen van Europa. Na de mislukte kwalificaties in 2006 (FC Kopenhagen) en 2007 (Slavia Praag) kan het jaartal 2010 met fraaie letters worden bijgeschreven. Donderdagavond verdwijnt Ajax in de koker en zal het weten met welke drie clubs het in de poule van de Champions League terechtkomt. De nederpopklassieker ‘Laat het vanavond gebeuren’ van De Dijk (die vooraf uit de speakers van de ArenA klonk) werd dankzij de Ajacieden met terugwerkende kracht van een nieuwe dimensie voorzien.

Ten opzichte van de heenwedstrijd in Kiev (1-1) was de verdedigingslinie van Ajax op twee posities gewijzigd. Urby Emanuelson nam de plek links achterin van de geschorste Vurnon Anita over. Toby Alderweireld, die vorige keer zijn plek nog aan Oleguer moest afstaan, vormde samen met Jan Vertonghen het centrale verdedigingsduo. Ook Christian Eriksen, die een ongelukkige wedstrijd speelde, startte vanaf het begin.

Met deze elf startte Ajax tegen Dinamo Kiev. Met deze elf startte Ajax tegen Dinamo Kiev.

Alleen al de opkomst van de spelers smaakte naar meer. De strak uitverkochte ArenA zorgde, gesteund door sfeeracties en de bekende Champions League-hymne, voor een geweldige sfeer bij de entree. Al het moois vooraf kreeg in de eerste helft lange tijd nog niet zijn weerslag op het veld. Ajax speelde nerveus en Dinamo Kiev kreeg aanvankelijk lange tijd de beste kansen. Toch liepen de beide backs van de bezoekers in het eerste kwartier wel tegen een gele kaart op. Al kwam dat niet door Amsterdamse aanvalsdrang. Net als in de heenwedstrijd stichtte de Oekraïense formatie het eerste deel van de wedstrijd geregeld gevaar, maar verzuimde het te scoren. Met name Oleh Gusev en Andriy Yarmolenko deden de ArenA in de eerste driekwartier een aantal keren sidderen. Maarten Stekelenburg hield Ajax echter telkens in de race met een aantal dito reddingen.

Gaandeweg de eerste helft gooide het team van Martin Jol de schroom langzaam van zich af. Eerst was er na 25 minuten al een schot van Luis Suarez dat rakelings langs het doel van de 17-jarige keeper Maxym Koval ging. Een waarschuwingsschot, zo bleek een kleine twintig minuten later. Jan Vertonghen (die in Kiev Ajax’ goal voor zijn rekening nam) zag zijn vrije trap van ruime afstand halverwege gekraakt. De bal werd vervolgens slim opgepikt door Suarez die zijn aanvallerinstinct de rest van het werk liet doen. Gefocust op de openingstreffer zocht hij het doel op, waarna hij met een overtuigend schot de keeper van dichtbij passeerde: 1-0. Het leverde vlak voor rust een enorme ontlading en een geweldige uitgangspositie richting het felbegeerde CL-ticket op.

De papieren voor de groepsfase van de Champions League werden na rust definitief verzilverd. Met de 1-0 in de rug kreeg Ajax meer vertrouwen en meer kansen. Suarez zag een vrije trap ternauwernood uit de kruising gewerkt door de keeper en ook Vertonghen kreeg na een uur een prima kopkans na een pass van Emanuelson.

Het blauwe gevaar uit Kiev werd in het restant van de wedstrijd in toom gehouden. Ondanks de angstaanjagende Europese statistieken (18 van de 19 kwalificaties liepen sinds 1997 goed af voor Dinamo Kiev) liet Ajax zich niet meer van de wijs brengen. In het laatste kwartier kwam aan alle onzekerheid een einde toen Mounir El Hamdaoui de wedstrijd definitief besliste. Na een splijtende pass van Siem de Jong werd de Marokkaan door invaller Miralem Sulejmani vanaf links op maat bediend. Met een beheerste intikker maakte hij alweer zijn vijfde Ajax-treffer tijdens zijn nog prille dienstverband.

In de laatste minuten was het toch nog één keer sidderen in de ArenA. Vertonghen veroorzaakte een strafschop waarna Dinamo-aanvoerder Andriy Shevchenko vanaf elf meter raak schoot. De 2-1 zorgde, gezien het fatale karakter van een mogelijke tweede tegengoal, voor enkele bange momenten. Met de steun van het publiek - werd echter ook het zinderde slot overleefd. Ajax heeft de gewenste beloning voor het afgelopen seizoen binnen. Jol gaat met de Ajacieden de Champions League in. Ajax mag weer van Europa's zoetste taart eten.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees

Jol: 'Dit betekent heel veel'

Suarez: 'Champions League is fantastisch' [VIDEO]

Jan Vertonghen kopt de bal over. Jan Vertonghen kopt de bal over.
Stekelenburg verricht een fraaie redding. Stekelenburg verricht een fraaie redding.
Van der Wiel verdedigt Kiev-speler Yarmolenko. Van der Wiel verdedigt Kiev-speler Yarmolenko.
Spits El Hamdaoui maakte de 2-0. Spits El Hamdaoui maakte de 2-0.
Sulejmani gaf de voorzet op El Hamdaoui. Sulejmani gaf de voorzet op El Hamdaoui.
Suarez opende de score vlak voor rust. Suarez opende de score vlak voor rust.
De aanvoerder van Ajax schoot de bal knap tegen de touwen. De aanvoerder van Ajax schoot de bal knap tegen de touwen.
De Jong speelde een goede wedstrijd. De Jong speelde een goede wedstrijd.
Sulejmani zoekt doelpuntenmaker El Hamdaoui op. Sulejmani zoekt doelpuntenmaker El Hamdaoui op.
De Ajacieden bedanken het publiek voor hun onvoorwaardelijke steun! De Ajacieden bedanken het publiek voor hun onvoorwaardelijke steun!