Menu
Ajax mag zich benadeeld voelen

Ajax mag zich benadeeld voelen

Ajax bewaart slechte herinneringen aan zijn debuutwedstrijd in het DSB Stadion. Het eerste duel in de nieuwe voetbaltempel van AZ leverde de ploeg van trainer Henk ten Cate kostbaar en teleurstellend puntenverlies op: 1-1.

Uiteindelijk drukten twee momenten een beslissend stempel op AZ - Ajax. De tweede gele kaart van Edgar Davids gaf de wedstrijd, op slag van rust, een nieuwe wending. De rode kaart was zowel Davids als scheidsrechter Wegereef aan te rekenen. Slechts drie minuten na zijn eerste boeking ging de middenvelder opnieuw in de fout. De Ajacied werkte Moussa Dembélé tegen het gras. De treurige consequentie was dat de Amsterdammers het een complete speelhelft met een mannetje minder moesten stellen. De eerste kaart voor de routinier was wel discutabel. Zeer discutabel zelfs. Julian Jenner ging wel heel gewillig naar het gras. Wegereef kende echter geen enkele twijfel.

De Ajacieden mochten zich nog duidelijker beklagen over de wijze waarop de Alkmaarse gelijkmaker werd ingeleid. Doelman Maarten Stekelenburg werd tien minuten voor tijd getorpedeerd door Demy de Zeeuw. De Alkmaarder gleed duidelijk met gestrekt been in op de Ajax-keeper. Omdat Stekelenburg geblesseerd bleef liggen, was het voor Maarten Martens een koud kunstje om de gelijkmaker in het lege doel te werken: 1-1. Stekelenburg werd vervolgens minutenlang behandeld door de Amsterdamse verzorger.

Een kwartier eerder hadden de tien Ajacieden nog een verrassende voorsprong genomen op de elf Alkmaarders. Voormalig AZ-speler Kenneth Perez werkte de bal van dichtbij snoeihard voorbij doelman Boy Waterman. Het voorbereidende werk werd vooral geleverd door Leonardo. Met de openingstreffer kregen de Amsterdammers in elk geval loon naar keihard werken. Ondanks de tegenslagen bleef het Ajax-tiental solide en vanuit een hecht collectief opereren. ,,Ik moet mijn ploeg een groot compliment maken, voor de manier waarop het team is omgegaan met erg veel tegenslag’’, zei Ten Cate na afloop.

De beide cruciale momenten kwamen uitgebreid aan bod in de volle perszaal van het DSB Stadion. ,,Ik hoef de beelden niet eens terug te zien, het lijkt me heel duidelijk’’, doelde de Ajax-trainer op de overtreding op Stekelenburg. Wegereef had de AZ-aanval af moeten fluiten en de Ajacied in bescherming moeten nemen. ,,Maar de leiding blonk niet uit in het nemen van goede beslissingen’’, concludeerde Ten Cate. ,,Ik wil daarmee niet zeggen dat AZ is bevoordeeld. Ajax werd wel benadeeld. Davids kreeg bijvoorbeeld ten onrechte een eerste gele kaart. Het was een schwalbe.’’

Dat de Ajacieden de rust verder ongeschonden bereikten, was vooral het werk van de later zo onfortuinlijke Stekelenburg. De doelman tikte de vrije trap van Nourdin Boukhari met een uiterste krachtsinspanning over het doel.

AZ-trainer Louis van Gaal had minder reden om zich uit te laten over het niveau van de leiding. De oud-Ajacied maakte vooral zijn eigen ploeg een verwijt. ,,AZ had met elf man meer moeten profiteren van de ruimte en de tijd’’, vond Van Gaal. ,,Dat we daar niet in zijn geslaagd, is ook de verdienste van Ajax. Ajax zat er telkens goed tussen. Achteraf beschouwd had het misschien beter elf tegen elf kunnen blijven. Ik vond mijn ploeg de eerste helft namelijk beter spelen.’’

Tien Amsterdammers startten de tweede helft in iets meer behoudende samenstelling. Zdenek Grygera verving Wesley Sneijder, die voor rust ook een gele kaart incasseerde. De Tsjechische verdediger maakte zijn rentree na weken durend blessureleed. Grygera speelde zijn laatste duel uit bij FC Groningen. Erg veel uitgespeelde kansen leverde ook de tweede helft niet op. AZ en Ajax streden hun toch boeiende voetbalstrijd vooral uit op het middenveld. Beide ploegen kwamen niet verder dan een enkele treffer. Net als tijdens de eerdere ontmoeting in de Amsterdam ArenA (2-2) morsten de beide titelpretendenten opnieuw kostbare punten. PSV profiteert en mag zich de grote winnaar van deze speelronde noemen. Met de krappe zege op FC Groningen (1-0) nemen de Eindhovenaren afstand van de concurrenten uit Alkmaar en Amsterdam. PSV koestert een voorsprong van zeven punten op Ajax, het gat met AZ bedraagt acht punten.