Menu
Ajax meest effectieve ploeg

Ajax meest effectieve ploeg

Ajax is in de eerste seizoenshelft het meest effectief geweest met doelpogingen. Liefst 20,9 procent van de schoten richting doel werden omgezet in een doelpunt. Hiermee bleef de huidige nummer 2 van de Eredivisie de overige 17 clubs voor, zo blijkt uit cijfers van Opta, de officiële datapartner van de Eredivisie.

Ajax wist in de eerste 17 wedstrijden van dit eredivisieseizoen 206 keer een doelpoging te ondernemen. Hiervan eindigde precies de helft op doel. In 43 van de gevallen werd de doelpoging ook tot doelpunt gepromoveerd. Verder werd er 48 keer een doelpoging geblokt door de tegenstander geblokt.

Ook op enkele andere statistiekenlijstjes is Ajax in de hoogste regionen te vinden. Zo scoorden maar liefst zeven invallers voor Ajax, meer dan bij welke andere club dan ook. Arek Milik scoorde tweemaal als invaller tegen Willem II, terwijl Anwar El Ghazi zowel tegen AZ als FC Utrecht trefzeker was terwijl hij niet als basisspeler aan het duel was begonnen. Bovendien scoorde hij als invaller in het uitduel met FC Barcelona.

Het ultieme ‘duel der invallers’ was natuurlijk Excelsior - Ajax toen Mike van der Hoorn en Richairo Zivkovic Ajax met twee doelpunten in de laatste tien minuten alsnog naar de overwinning schoten. Met die 0-2 overwinning in Rotterdam hield Ajax voor de vijfde keer dit seizoen de nul. Ajax bezet daarmee in dat betreffende overzicht de vierde plaats. Wil Ajax qua clean sheets de prestatie van vorig seizoen overtreffen, dan zal het in 2015 verdedigend nog iets beter moeten: vorig jaar kreeg Ajax in 15 van de 34 competitiewedstrijden geen enkel doelpunt tegen.

Arek Milik scoorde tweemaal als invaller tegen Willem II. Arek Milik scoorde tweemaal als invaller tegen Willem II.

Meer goals en meer punten
Vorig jaar werd weliswaar veel vaker de nul gehouden, toch is alles relatief. Zo kreeg Ajax deze jaargang na 17 wedstrijden slechts één doelpunt meer tegen dan vorig seizoen rond de jaarwisseling. Verder is er qua resultaten juist progressie te zien. Er is vaker gescoord (43 om 39) en bovendien heeft Ajax vijf punten meer behaald in de eerste helft van het seizoen dan vorig jaar om deze tijd. En dat terwijl het al tegen vijf van de zeven tegenstanders uit de top-8 een uitwedstrijd heeft gespeeld.

Ook qua passing op de helft van de tegenstander staat Ajax bovenaan. Van de 4.582 passes die Ajax-spelers op de vijandelijke helft naar elkaar verstuurden kwam liefst 77,2 procent aan. Indien de passing op de eigen helft ook wordt meegerekend bezet Ajax een tweede plaats achter Vitesse, met 83,6 procent precisie op passes. Ook qua precisie van voorzetten uit open spel staat Ajax tweede. 26,5 procent van de 264 voorzetten bereikten een medespeler.

Progressie is er nog te boeken op het verdedigende vlak. Maar liefst acht ploegen kregen minder schoten tegen dan Ajax. Toch werd slechts 7,6 procent van de 222 schoten uiteindelijk een tegendoelpunt. Op dat vlak scoort alleen koploper PSV ietsje beter.

Alle statistieken ten spijt zal Ajax in de tweede seizoenshelft een achterstand van vier punten op PSV goed moeten maken om zich voor de vijfde keer op rij tot landskampioen te kronen. Het feit dat Ajax qua eredivisieresultaten beter scoort dan in de afgelopen vier kampioensjaren moet de ploeg ongetwijfeld vertrouwen geven in de komende traditionele inhaalrace.

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst