Menu
Ajax met 1-0 langs Osasuna

Ajax met 1-0 langs Osasuna

Ajax heeft de eerste oefenwedstrijd deze vrijdag met 1-0 gewonnen van het Spaanse Osasuna. Davy Klaassen maakte het enige doelpunt van de middag in het stadion van FC Emmen. Trainer Frank de Boer was tevreden: ,,Dit team heeft laten dat het Ajax 1-waardig is.” Vanavond speelt Ajax, met een volledig ander team dan deze middag, tegen Werder Bremen.

Tegenstander Osasuna was pas anderhalve week in training. Het vormde een groot contrast met Ajax dat volgende week al tegen AZ speelt om de Johan Cruijff Schaal. De nummer zestien van de Primera Division van afgelopen seizoen is sinds donderdag in Nederland waar een groot aantal oefenduels op de rol staat. Osasuna oefent zich bijna letterlijk een slag in de rondte. Het duel met Ajax was de eerste krachtmeting in een lange reeks, want ook NAC Breda (zondag), Twente (dinsdag), SC Heerenveen (zaterdag) en NEC (zondag) staan op de ‘playlist’ van de Spanjaarden. Frank de Boer: ,, De Primera Division is een goede competitie. Wij hebben tegen deze tegenstander laten zien dat we goed bezig zijn. Zij konden in de rust allemaal nieuwe spelers inbrengen, wij hebben dat niet gedaan.”

De wedstrijd tegen Osasuna was het eerste duel op een dag dat er dus opnieuw een dubbele confrontatie voor Ajax op het programma staat. Dat blijkt namelijk het ideale plaatje in de voorbereiding. Zo heeft - bijna - iedereen een gelijke belasting en kan het programma in de dagen na de wedstrijden voor alle spelers hetzelfde zijn. De Boer gaf vrijdag aan dat het raamwerk van zijn ploeg vooral in de wedstrijd tegen Werder Bremen te zien zou zijn. Aanleiding voor de spelers uit deze eerste wedstrijd de trainer de overtuigen van zijn ongelijk. ,,Ook deze wedstrijd is belangrijk”, gaf De Boer aan. ,,Spelers moeten het ook in dit duel laten zien.”


Davy Klaassen maakte de enige treffer van de wedstrijd in Emmen. Davy Klaassen maakte de enige treffer van de wedstrijd in Emmen.

En dat deden ze dus volgens de 112-voudig international. Bij Ajax stond Cillessen op doel, bestond de verdediging uit Ligeon, Van der Hoorn, Denswil en Boilesen. Serero, Klaassen en Schöne vormden het middenveld en voorin probeerden Sana, Hoesen en Boerrigter de trainer te overtuigen. Invaller Toby Alderweireld kwam een half uur in Emmen in actie en zal ook een half uur in Meppen tegen Werder Bremen spelen. Mike van der Hoorn is - net als Davy Klaassen - nog niet toe aan een volledige wedstrijd in deze fase van hun voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Dat Klaassen desondanks scherp en fit is, bewees de middenvelder al in de zevende minuut. Hij dook goed het gat in en kreeg de bal precies goed van aanvoerder Lasse Schöne. De blonde middenvelder passeerde doelman Riesgo en tikte de openingsgoal fraai binnen; 1-0. ,,Davy maakte alweer een veel betere indruk dan eerder tijdens deze voorbereiding. Vooral fysiek. En hij had nu meer tijd aan de bal. In de eerste wedstrijden zag je dat hij zoekende was. Bij de 1-0 was er een fantastische pass van Schöne, maar je moet elkaar ook aanvoelen. Als je ziet dat hij zich opendraait, moet er al iemand onderweg zijn om te pass te kunnen ontvangen”, loofde De Boer zowel zijn aanvoerder van dienst en de doelpuntenmaker.

In de eerste helft had Ajax geen enkel gevaar te duchten van het matte Osasuna. Wel had de score hoger kunnen en misschien wel moeten zijn, maar het zat de aanvallers in de afronding niet mee. Zo zag bijvoorbeeld Ligeon een bal net over gaan en werd een inzet van Boerrigter voor de lijn gekeerd.

In de 53e minuut – Ajax had in de rust zoals aangekondigd niemand gewisseld – had Danny Hoesen de 2-0 op zijn schoen. Doelman Riesgo lag echter in de weg. Aan de andere kant hoefde Cillessen - die gezien de kwalificatie die De Boer aan de twee oefenduels gaf Vermeer opnieuw niet in de pikorde voorbij is gestreefd - drie minuten later pas voor het eerst in de wedstrijd redding te brengen. Dat deed hij goed.

Na precies een uur voerde De Boer de twee aangekondigde wissels door. Klaassen en Van der Hoorn gingen naar de kant en Alderweireld en Bazoer kwamen voor hen in het veld. Kort na hun entree kreeg Boerrigter een uitgelezen kans om de tweede Ajax-treffer te maken. De linksbuiten schoot echter zacht in handen van de keeper. Ajax kreeg nog een aantal mogelijkheden - waaronder een schot van Hoesen tegen de lat - maar aan de stand veranderde niets meer.

,,Dit team heeft laten zien dat ze Ajax 1-waardig zijn. Ik hoef me geen zorgen te maken als ik een beroep op hen doe", besloot De Boer in het zomerse Emmen. ,,Maar er staat nog niets vast over mijn basis. Dat zien jullie pas in de eerste competitiewedstrijd. De Johan Cruijff Schaal zie ik als afsluiting van de voorbereiding. Maar ik wil hem wel heel graag winnen. Ik wil dan zien dat iedereen het tempo negentig minuten lang kan volhouden. Ook daarin zal je de beoogde basis kunnen zien.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Tobias Sana kwam de hele wedstrijd in actie. Tobias Sana kwam de hele wedstrijd in actie.
Danny Hoesen wurmt zich langs zijn bewakers. Danny Hoesen wurmt zich langs zijn bewakers.
Derk Boerrigter had geregeld pech bij de afronding. Derk Boerrigter had geregeld pech bij de afronding.
Mike van der Hoorn kwam een uur in actie. Mike van der Hoorn kwam een uur in actie.
Stefano Denswil speelde een degelijke wedstrijd. Stefano Denswil speelde een degelijke wedstrijd.
De man van de 1-0: Davy Klaassen. De man van de 1-0: Davy Klaassen.
Vreugde na de vroege openingstreffer van Klaassen. Vreugde na de vroege openingstreffer van Klaassen.
Lasse Schöne droeg de aanvoerdersband. Lasse Schöne droeg de aanvoerdersband.
Thulani Serero vormde samen met Davy Klaassen en Lasse Schöne het middenveld van Ajax. Thulani Serero vormde samen met Davy Klaassen en Lasse Schöne het middenveld van Ajax.
Danny Hoesen was dicht bij de 2-0. Hij raakte de lat met zijn schot. Danny Hoesen was dicht bij de 2-0. Hij raakte de lat met zijn schot.
Riechedly Bazoer loste Davy Klaassen in de zestigste minuut af. Riechedly Bazoer loste Davy Klaassen in de zestigste minuut af.
Frank de Boer instrueert Stefano Denswil. Frank de Boer instrueert Stefano Denswil.
Nicolai Boilesen beleefde een makkelijke middag in Emmen. Nicolai Boilesen beleefde een makkelijke middag in Emmen.
Een drinkpauze was geen overbodige luxe in het zomerse Univé Stadion. Een drinkpauze was geen overbodige luxe in het zomerse Univé Stadion.
Deze actie leverde geen doelpunt op. Deze actie leverde geen doelpunt op.