Menu
Ajax met 'clean sheet' naar halve finale

Ajax met 'clean sheet' naar halve finale

Ajax B1 heeft zondag voor de derde keer op rij de halve finales van de AEGON Future Cup bereikt. Op sportcomplex de Toekomst eindigde het team van Orlando Trustfull zondag als eerste in poule A. Na de zeges op Besiktas (4-0) en Manchester United (1-0) eindigde Ajax de groepsfase met een gelijkspel tegen Desportivo Brasil. In de halve finale treft Ajax maandag de B1 van FC Barcelona.

,,Natuurlijk willen we het liefst alles winnen, maar dat gaat niet altijd. Ik ben in ieder geval blij met de instelling die de jongens ook vandaag weer hebben getoond.” Het waren ware woorden die B1-coach Orlando Trustfull zondag na afloop van de laatste groepswedstrijd sprak. De 0-0 tegen Desportivo Brasil zorgde er immers voor dat Ajax de groepswinst in poule A binnensleepte. Een derde finaleplaats op rij lonkt daardoor voor de winnaar van 2010.

Een mooie bijkomstigheid van het doelpuntloze gelijkspel was de derde clean sheet op rij. Verdediger Jari Verburg koesterde die mooie cijfers na afloop. ,,Twee jaar geleden heeft Ajax het hele toernooi de nul gehouden. Dat is een mooie uitdaging voor ons om die prestatie te evenaren. Als je het hele toernooi de nul houdt, is de kans heel groot dat je kampioen wordt”, zo sprak de 16-jarige Verburg met de beroemde Finse voornaam.

Jari Verburg wil het hele toernooi de nul houden met Ajax. Jari Verburg wil het hele toernooi de nul houden met Ajax.

Net als coach Trustfull was ook Verburg te spreken over de instelling van zijn team. ,,Als we nu alleen nog wat rustiger gaan spelen komt de rest vanzelf”, aldus de linksback die dit paasweekend veel vrienden en familie op de tribune heeft zitten. ,,Het is toch wel speciaal dat er zoveel mensen naar de AEGON Future Cup komen kijken. De afgelopen keren kwam ik steeds als toeschouwer kijken. Nu merk ik dit jaar als deelnemer hoe groot het toernooi is.”

Ajax speelde een deel van de tweede helft tegen tien man van de Braziliaanse opleidingsploeg. Verdediger Luca Costa werd kort na rust met een tweede gele kaart naar de kant gestuurd. Ook met een man meer slaagde Ajax er niet in om te scoren. Via rushes van invaller Tom van der Linden kwam de gastheer nog wel een paar keer voor het Braziliaanse doel, maar doelman Xavier Mous hield - net als Ajax-goalie Terry Lartey Sanniez - de nul.

De halve finale tussen Ajax en FC Barcelona begint maandagochtend om 9:30 uur. De andere halve finale gaat om 11:00 uur tussen de B-junioren van Bayern München en Manchester United.

Opstelling Ajax B1: Xavier Mous, Terry Lartey Sanniez, Damian van Bruggen, Jairo Riedewald (31. Jari Verburg), Joey Papamelodias, Branco van den Boomen, Djavan Anderson (54. Django Warmerdam), Danny Bakker (54. Jordy Bruijn), Serhat Cakmak, Queensy Menig (54. Damil Dankerlui), Elton Acolatse (38. Tom van der Linden)

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Xavier Mous hield net als Stan Bijl zaterdag de nul. Xavier Mous hield net als Stan Bijl zaterdag de nul.
Aanvoerder Branco van den Boomen. Aanvoerder Branco van den Boomen.
Serhat Cakmak haalt uit. Serhat Cakmak haalt uit.
De wedstrijden werden rechtstreeks op Eurosport, Eredivisie Live en YouTube uitgezonden. De wedstrijden werden rechtstreeks op Eurosport, Eredivisie Live en YouTube uitgezonden.
Ook de keeper van de Brazilianen hield de nul. Ook de keeper van de Brazilianen hield de nul.
De wedstrijd eindigde in 0-0. De wedstrijd eindigde in 0-0.
AC Milan - Barcelona eindigde in 2-2. AC Milan - Barcelona eindigde in 2-2.
Dreiging voor het doel van Milan bij Milan - Barca. Dreiging voor het doel van Milan bij Milan - Barca.
Ajax Cape Town speelde op het andere veld tegen Bayern München. Ajax Cape Town speelde op het andere veld tegen Bayern München.