Menu

Ajax met geluk van kampioen naar winst

Wie zegt dat Lucky Ajax niet bestaat, was zondagmiddag niet in de Arena. De Amsterdammers verdienden de winst op FC Twente niet, leken die ook niet te pakken, maar toch was daar in de 92ste minuut opeens de fantastische voorzet van invaller Mido en de schitterende score van Rafael van der Vaart. De middenvelder bewees met twee doelpunten wederom zijn waarde. Waar veel van zijn teamgenoten onder hun niveau speelden, bleef Van der Vaart - twee keer scorend - weer overeind. Met 2-1 won Ajax en blijft daardoor koploper in de Holland Casino Eredivisie.

Wat moet Ajax toch zonder Van der Vaart beginnen? Die vraag dringt zich elke week nadrukkelijker op. Ook nu Koeman hem bewust – met oog op zijn ontwikkeling – meer vanaf het middenveld laat spelen, was zijn rendement wederom onnavolgbaar hoog. ,,We mogen onze handen dichtknijpen dat hij bij Ajax voetbalt”, sprak Koeman na afloop. ,,Hij was al belangrijk voor de goal en vandaag heeft hij bewezen dat spelen vanaf het middenveld niet ten koste gaat van zijn rendement.”

Van der Vaart was agressief, scherp en trekzeker. Dat was bij veel van zijn medespelers wel anders. Trabelsi had een off-day , want behalve zijn rushes langs de lijn, was het verdedigend gezien niet best wat hij liet zien. ,,Ik ben blij dat deze week de ramadan afloopt”, sprak Koeman over Trabelsi. ,,Ik weet niet of het er iets mee te maken had, maar echt bevorderlijk voor de prestaties kan het niet zijn.”

Maxwell startte niet tegen Twente en ook Litmanen kon even zijn rust pakken na afgelopen woensdag. Nigel de Jong mocht een helft als linksachter spelen, omdat ook Jelle van Damme nog niet fit was en O’Brien al langer in de lappenmand zit. In tegenstelling tot in Valencia, greep Koeman weer terug naar het spel over de vleugels. Maar die vleugels hadden een bedroevende reikwijdte zondagmiddag tegen Twente. Door het korte dekken en de agressie van de ploeg van René Vandereycken kwamen Sikora en Van der Meyde er nauwelijks aan te pas.

Maar toen Trabelsi in de achttiende minuut door was gebroken aan de rechterkant kwam Ajax wel op voorsprong. De Tunesiër legde de bal tussen Van der Vaart en doelman Boschker in. Van der Vaart aarzelde niet en haalde om. Boschker zal de wind van de schoen van de Ajacied nog in zijn gezicht hebben gevoeld, maar de bal was al tegen de touwen gevlogen. Ajax leidde met 1-0. Keurig zoals het hoorde tegen de nummer 10 van de eredivisie. Toch was het zo keurig niet, want Twente was een aantal keren zeer gevaarlijk geweest met uitblinkers als Cairo en Cziommer. Maar dankzij Didulica bleef Ajax verschoond van tegentreffers.

Tot een minuut of drie minuut voor rust. Trabelsi en Cairo spurtten richting bal en de Ajacied gleed in poging Cairo te snel af te zijn naar de bal. Zowel hij als de Tukker viel om. Scheidsrechter Van Egmond wist het zeker: strafschop. De tienduizenden anderen in het stadion zagen het anders. ,,Ik vond het moeilijk te beoordelen”, reageerde Koeman. ,,Maar je weet dat als een verdediger met zo’n sliding het duel in gaat, dat de bal weleens op de stip kan.”

Zo ook deze zondagmiddag. Sjaak Polak, de onverzettelijke lieveling van het Twentse publiek, schoot onberispelijk raak, 1-1. Net voor rust hadden de gasten een counter beter uit kunnen spelen toen ze met drie man sterk op Didulica, Galasek en Trabelsi afkwamen. Cairo koos echter voor eigen succes, maar kreeg die niet omdat Didulica attent reageerde. Daardoor bleef de gelijke stand gehandhaafd.

Vlak na rust, Koeman had De Jong weer ingeruild voor Maxwell op linksachter, kwam Twente en vooral Kurt van de Paar, sterk opzetten. De begaafde Belgische voetballer slaagde er echter nimmer in om Didulica te kloppen. Net zo min Zlatan erin slaagde om de Twente-verdediging te snel af te zijn. De Zweedse spits leek het idee te hebben dat hij alle tijd van de wereld had bij de balaannames. Dat was bij dit Twente echter nooit het geval en keer op keer werd de bal voor zijn voeten weggetikt.

Na een uur spelen bracht Koeman eerst Mido en vervolgens Litmanen. Deze twee moesten de jacht op de winnende treffer met succes vervolgen. Daarin slaagde Mido. De Egyptenaar was uitgeweken naar de linkerkant waar hij, al in blessuretijd, een formidabele voorzet afleverde. Van der Vaart stond weer op de goede plaats voor het doel en kopte raak, 2-1.

De laatste minuten van de wedstrijd speelde Ajax met tien man. Aanvoerder Cristian Chivu 'voelde wat' in zijn bovenbeen. ,,We laten maandag een MRI-scan maken", zei Koeman. ,,Dan kunnen we zien of het alleen om een verrekking gaat of om een scheuring."

,,Met name in de eerste helft hebben we niet goed gespeeld”, analyseerde Koeman na afloop. ,,We hadden problemen met de verandering van Twente dat met Cairo en Cavens voorin speelde. Van onze opbouw kwam weinig terecht. Gelukkig scoorden we wel de 1-0 en konden we hopen op rust, waardoor we de wedstrijd gemakkelijker uit konden spelen. Maar toen kwam het moment van de penalty en was het 1-1."

,,In de tweede helft speelde Twente echter beter dan wij. De score kon aan twee kanten vallen. Ik vond dat Twente het betere van het spel had. Wij speelden onzorgvuldig wat zich uitte in veel balverlies en misverstanden. Of dat nog komt door de Champions-Leaguewedstrijd van afgelopen woensdag weet ik niet. Maar we hebben wel gevochten tot de laatste seconde en dan verdien je weleens met 2-1 te winnen. Laten we het erop houden dat het het geluk van de kampioen is.”

De mooiste uitspraak was echter voorbehouden aan de Belgische trainer van FC Twente, die uiteraard baalde van het verloren punt. ,,Maar op de langere termijn hebben we vandaag meer gewonnen dan het punt dat we verloren hebben!”