Menu
Ajax met moeite langs FC Groningen

Ajax met moeite langs FC Groningen

Ajax heeft de 300ste wedstrijd in de Amsterdam ArenA winnend afgesloten. Dankzij een benutte strafschop van Lasse Schöne opende de thuisploeg de score, maar zag voor rust FC Groningen langszij komen. Invaller Kolbeinn Sigthórsson besliste in de 83e minuut de wedstrijd, 2-1.

De wedstrijd Ajax - Groningen was deze donderdagavond de laatste van de midweekse 22e speelronde. Een ronde waarin Vitesse opnieuw punten had laten liggen, waarin FC Twente zich nadrukkelijk aan de kop van ranglijst meldde, en waarin - tot dit duel in de ArenA - opvallend genoeg geen enkele thuisploeg wist te winnen. Zaak voor Ajax om de enige te zijn en dus om FC Groningen opzij te zetten.

Dat moest gebeuren in een ietwat gewijzigde opstelling. Vanwege een borstkasblessure kon doelman Jasper Cillessen niet spelen en stond Kenneth Vermeer voor zijn honderdste eredivisieduel, en zijn 133e in totaal, onder de lat bij Ajax. Nicolai Boilesen was buiten de selectie gelaten, waardoor Jairo Riedewald zijn basisdebuut maakte. Het middenveld was in tact gelaten, maar voorin was plaats in geruimd voor aanvoerder Siem de Jong. Hij keerde terug na een bovenbeenblessure. Viktor Fischer was het slachtoffer.

Vreugde bij Ajax na de bevrijdende 2-1 van Sigthórsson. Vreugde bij Ajax na de bevrijdende 2-1 van Sigthórsson.

Dat De Jong weer even moest wennen, bleek de eerste helft toen hij een aantal keren in goede positie kwam, maar verzuimde tussen de palen te schieten. In de dertiende minuut vond Joël Veltman Ricardo van Rhijn, die enorme vrijheid genoot aan de rechterkant, met een prima steekbal. Oud-Ajacied Lorenzo Burnet voorkwam dat Bojan wist te scoren. Bojan had een kwartier later wel een groot aandeel in de openingstreffer. De Barcelona-huurling werd door Botteghin tegen gehouden en kreeg van scheidsrechter Özübüyük een strafschop mee. Die werd onberispelijk door Lasse Schöne binnengeschoten.

De Deense allrounder reeg vervolgens de mogelijkheden aaneen. Eerst schoot hij hard op de vuisten van Bizot, waarna Klaassen op de lat kopte en twee minuten later schoot hij de bal uit een vrije trap op de kruising. Tussendoor hadden Serero en Bojan Ajax naar 2-0 moeten tillen. De Zuid-Afrikaan omspeelde Bizot, maar kreeg de bal er niet in, waarna Bojan’s inzet werd gekeerd. En zoals een voetbalwet luidt dat wie de kansen niet maakt, de goal tegen krijgt, zo scoorde Groningen uit het niets de gelijkmaker. Filip Kostic draaide weg en krulde de bal buiten bereik van Vermeer binnen. Zo stond er een stand op het bord, die in niets leek op hoe de verhoudingen voor rust waren geweest.

In de tweede helft kreeg Ajax snel een nieuwe mogelijkheid op de tweede treffer. Van Rhijn leverde een prachtige voorzet af, die door De Jong net werd over gemikt. Daarna kwam Ajax goed weg toen Chery de bal uit een vrije trap op de lat trapte. En het aluminium stond aan de andere kant succes in de weg voor de net ingevallen Kolbeinn Sigthórsson. Koud in het veld schoot hij in de 68e minuut uit de draai de bal op de paal.

In de volgende fase van de wedstrijd ontpopte Vermeer zich tot held van het veld door een inzet van Zivkovic onder de lat vandaan te tikken. Toen de fans hun hart vasthielden, het ergste vreesden, waren daar de invallers die Ajax redden. Christian Poulsen verzond een prima trap vanaf links en Sigthórsson kopte keurig raak, 2-1. Het bleef nog even billenknijpen, maar Ajax won ook deze ontmoeting met FC Groningen en sloot zo het jubileumduel in de ArenA winnend af. Daarmee loopt Ajax verder uit op Vitesse en staat nummer twee FC Twente op vier punten. De Tukkers hebben nog wel de uitwedstrijd bij FC Groningen te goed.

Frank de Boer was na afloop blij met z’n invallers. ,,Vandaag is gebleken dat we het dit seizoen met ongeveer 24 man moeten doen. We hebben iedereen keihard nodig, of dat nou de doelman is of een speler die misschien wel teleurgesteld is maar goed invalt. Dat is leuk voor hemzelf, maar het beste voor het team. Daar ben ik erg blij mee.” En over de wedstrijd. ,,Gezien de tweede helft had Groningen meer verdiend, maar wij hadden in de eerste helft al afstand moeten nemen.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Siem de Jong begon tegen FC Groningen in de basis. Siem de Jong begon tegen FC Groningen in de basis.
Deze inzet van Bojan werd van de lijn gehaald. Deze inzet van Bojan werd van de lijn gehaald.
Lasse Schöne benutte, net als afgelopen seizoen, een penalty tegen Groningen. Lasse Schöne benutte, net als afgelopen seizoen, een penalty tegen Groningen.
Bojan werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. Bojan werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd.
Frank de Boer vond Ajax slordig spelen na de 1-1. Frank de Boer vond Ajax slordig spelen na de 1-1.
Daley Blind begon als centrale middenvelder, maar schoof in de tweede helft naar de linksbackpositie. Daley Blind begon als centrale middenvelder, maar schoof in de tweede helft naar de linksbackpositie.
Kenneth Vermeer keepte zijn 100ste Eredivisieduel en dat deed hij uitstekend. Kenneth Vermeer keepte zijn 100ste Eredivisieduel en dat deed hij uitstekend.
Kolbeinn had honger naar de goal. Hier staat doelman Bizot nog in de weg. Kolbeinn had honger naar de goal. Hier staat doelman Bizot nog in de weg.
Daley Blind dicht bij een treffer. Daley Blind dicht bij een treffer.
Ricardo van Rhijn wordt opgevangen door zijn tegenstander. Ricardo van Rhijn wordt opgevangen door zijn tegenstander.