Menu
Ajax met nipte cijfers langs Achilles

Ajax met nipte cijfers langs Achilles

Ajax boekte zaterdag een nipte oefenzege op Achilles '29. Op het terrein van SV De Lutte schoten Lesly de Sa en Tobias Sana de Amsterdammers naar een vrijwel kleurloze 1-2-overwinning.

Ajax’ eerste oefenduel van zaterdag gold tevens als voorlopig afscheid van het complex van SV De Lutte. Het complex dat de landskampioen ook afgelopen week weer volop gastvrijheid bood, was het decor van een vriendschappelijk treffen met Jupiler League-club Achilles’29. De Amsterdammers wonnen het duel met 1-2. Later deze zaterdag speelt een nieuw elftal Ajacieden in Hardenberg vriendschappelijk tegen Real Sociedad.

De elf startende Ajacieden tegen Achilles’29 werden aangevoerd door centrumverdediger Niklas Moisander. De Fin vond links naast zich Jairo Riedewald in het verdedigingshart. Nicolai Boilesen en Kenny Tete waren de flankverdedigers. Riechedly Bazoer was de startende controleur op het middenveld. Thulani Serero en nummer 10 Lucas Andersen flankeerden de controleur. Het aanvallende trio bestond uit spits Richairo Zivkovic en de vleugelaanvallers Kolbeinn Sigthórsson (links) en Lesly de Sa. Norbert Alblas begon als doelman. De licht geblesseerde Kenneth Vermeer keek het hele duel vanaf de kant toe.

Nicolai Boilesen behoorde tot de basiself tijdens de ochtendwedstrijd in De Lutte. Nicolai Boilesen behoorde tot de basiself tijdens de ochtendwedstrijd in De Lutte.

Het oefenduel werd voorafgegaan door een indrukwekkende minuut stilte voor de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Alle spelers plus het arbitrale trio droegen vanwege de tragedie rouwbanden. Toen het duel eenmaal op gang was, tekende Lesly de Sa al na zeven minuten voor de openingstreffer. De rechtsbuiten werd knap diepgestuurd door Lucas Andersen. De Sa rondde af met een bekeken schuiver: 0-1. Het was een spaarzaam hoogtepunt in een ietwat rommelige eerste helft. Zowel de afronding van De Sa als het voorbereidende werk van Andersen, een uitblinker aan Ajax-kant, maakten indruk.

Waren het de tropische omstandigheden die het Ajax-spel op het oog zo loom maakten? Of eiste de intensieve trainingsweek zijn tol op het spel van de Amsterdammers? Trainer Frank de Boer liet zich een aantal keer verbaal flink horen vanaf de zijlijn. Een voorname boodschap: het tempo moest omhoog. De Ajacieden deden een dappere poging en slaagden er na rust via invaller Tobias Sana wel in afstand te nemen van de Groesbekers. De creatieve en watervlugge Andersen bezorgde de bal ditmaal fraai diagonaal bij de mee opgekomen Niklas Moisander. De Fin tikte door naar Sana, waarna de Zweed (direct na rust ingevallen voor Kolbeinn Sigthórsson) van dichtbij inschoot: 0-2.

Ook in het laatste kwart, en met een drastisch vernieuwde ploeg (alleen doelman Norbert Alblas en invaller Sana bleven staan) werd verzuimd verder afstand te nemen van de Jupiler League-club. De Amsterdammers dwongen weliswaar kansen en kansjes af, maar ook uit de afronding sprak weinig overtuiging. Lesly de Sa was - voor de bijna ‘elftalwissel’ - met een halve kopbal en een schuiver naast nog het dichtste bij een treffer. Achilles-aanvoerder Hendriks kreeg het slotwoord op snikheet sportcomplex De Stockakker. De aanvoerder profiteerde van mistasten in de Ajax-defensie en passeerde Alblas: 1-2. De Groesbekers kwamen ook na de aansluitingstreffer zelden in de buurt van het Ajax-doel. De Amsterdamse zege kwam, kortom, geen moment meer in gevaar.

Direct na het treffen spoedden de invallers zich naar Hardenberg voor een bankbeurt bij Ajax’ tweede optreden van deze zaterdag. De moegestreden basisspelers van het treffen met Achilles '29 zochten een verkoelende douche op. Wat voor de Ajacieden met (de vooraf aangekondigde) 75 minuten in de benen volgde was een retourreis naar Amsterdam. Moe, maar vast toch ook voldaan.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De spelers van Ajax en Achilles stonden om 11:00 uur klaar voor de aftrap. De spelers van Ajax en Achilles stonden om 11:00 uur klaar voor de aftrap.
Voorafgaand aan de wedstrijd was er een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Voorafgaand aan de wedstrijd was er een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne.
Lesly de Sa snelt langs zijn tegenstander. Lesly de Sa snelt langs zijn tegenstander.
Norbert Alblas verdedigde het doel van Ajax. Norbert Alblas verdedigde het doel van Ajax.
Een extra drinkpauze was geen overbodige luxe op deze tropische zaterdag. Een extra drinkpauze was geen overbodige luxe op deze tropische zaterdag.
Richairo Zivkovic wurmt zich langs zijn tegenstander. Richairo Zivkovic wurmt zich langs zijn tegenstander.
Lesly de Sa maakte de openingsgoal in De Lutte. Lesly de Sa maakte de openingsgoal in De Lutte.
Riechedly Bazoer zit zijn tegenstander dicht op de huid. Riechedly Bazoer zit zijn tegenstander dicht op de huid.
Kolbeinn Sigthórsson in een luchtduel met enkele spelers van Achilles. Kolbeinn Sigthórsson in een luchtduel met enkele spelers van Achilles.