Menu
Ajax met ruime cijfers langs Veendam

Ajax met ruime cijfers langs Veendam

Ajax heeft de vierde oefenwedstrijd in de voorbereiding op het nieuwe seizoen met 1-5 gewonnen van SC Veendam. De Boer maakte in Buitenpost gebruik van twee verschillende elftallen. ,,We begonnen slordig, maar uiteindelijk heb ik toch ook mooie dingen gezien’’, vatte De Boer de nuttige en gewonnen oefenwedstrijd samen.

In het Friese Buitenpost was de plaatselijke, gelijknamige Voetbal Vereniging opnieuw gastheer voor de Ajacieden. Afgelopen seizoen stonden de Amsterdammers op sportpark De Swadde nog tegenover VV Buitenpost zelf. Het vriendschappelijke duel leverde toentertijd een ruime overwinning op.

Woensdag was ook SC Veendam een flinke maat te klein voor de landskampioen. Frank de Boer koos in het Friese dorp opnieuw voor Siem de Jong als aanvoerder. Na het definitieve vertrek van Jan Vertonghen mag de middenvelder de rood-zwarte band daadwerkelijk overnemen. Theo Janssen en Vurnon Anita zijn de reserve-captains. De Jong nam, zoals het een captain betaamt, direct het voortouw en had een tastbaar aandeel in de uitslag met zijn treffer voor rust (1-2).

Vurnon Anita maakt zich sterk en blijft aan de bal. Vurnon Anita maakt zich sterk en blijft aan de bal.

De start die Ajax op De Swadde maakte was vals. Na elf minuten strafte de geheel vrijgelaten Robert Katschner de dekkingsfout in de Ajax-defensie keihard af. De Veendammer had de bal simpel voor het inschieten: 1-0. Naast De Jong behoorde, zeker voor de rust, ook Viktor Fischer tot de opvallendste Ajacieden. Het Deense talent kreeg in De Lutte te horen dat hij langer bij de A-selectie blijft. Fischer betaalde het vertrouwen in Buitenpost deels terug. Met fris, dreigend en ideeënrijk spel was de aanvaller een aanhoudende plaag voor de Veendam-defensie.

Twee minuten na de openingstreffer van Katschner profiteerde ook Ajax van een foutje, ditmaal achterin bij de Groningers. Aras Özbiliz, Ajax’ startende rechtsbuiten, strafte slordig balverlies van de geel-zwarten meedogenloos af. Met de 1-1 tussenstand binnen een kwartier leek een doelpuntrijke voetbalavond in de maak.

De 1-3 ruststand paste in het wedstrijdbeeld waarin Ajax veel kansen creëerde maar vaker had kunnen, misschien wel moeten toeslaan. De treffer waarmee Ajax voor het eerst een voorsprong nam was niettemin fraai. De inleiding vormde een pegel van centrale Daley Blind, die afketste op de lat. Drie tellen later sloeg de nieuwe Ajax-aanvoerder toe uit een spectaculaire halve volley: 1-2. Smaakmaker Fischer tekende drie minuten voor rust voor de 1-3. Keeper Robbert te Loeke stompte de bal pardoes voor de voeten van de Deen. Afmaken bleek een koud kunstje voor het talent dat afgelopen seizoen furore maakte in Ajax A1.

Met Jasper Cillessen als vervanger van Kenneth Vermeer begon Ajax alleen met een nieuw gezicht onder de lat aan de tweede helft. De echte metamorfose volgde pas toen de overige tien basisklanten exact na een uur werden gewisseld. De jeugd werd letterlijk ruim baan gegund door De Boer. Davy Klaassen dook op als spits, terwijl gaandeweg het tweede bedrijf ook rechtsbuiten Jody Lukoki zich ontpopte tot een van de meest dreigende Ajacieden. De aanvaller kreeg het deel van het publiek aan zijn kant van het veld moeiteloos achter zich.

,,Ik krijg ook vleugels als het publiek mijn acties begeleid met gejoel; wat dat betreft ben ik een publieksspeler’’, blikte Lukoki kort terug op zijn aandeel in de 1-5 overwinning op Veendam. ,,Extra lekker als je dan vanavond je eerste doelpunt maakt in deze voorbereiding. Ik heb hier een lekker gevoel aan overgehouden en richt me op een plek bij de eerste achttien Ajacieden. Dit geeft vertrouwen en smaakt zeker naar meer.’’

Ook tegen een sterk verjongd en fris Ajax kwam SC Veendam niet aan de bak. De Jupiler League slaagde er nauwelijks in om Cillessen te bereiken. Op aangeven van Yener Arica, vooraf een surprise in de wedstrijdselectie, tekende Joël Veltman in de slotfase van dichtbij voor de 1-4. Lukoki bekroonde zijn prima tweede helft vlak voor tijd met de 1-5. De vleugelflitser rondde een langgerekte rush fraai af en had daarmee het laatste woord in sfeervol maar regenachtig Buitenpost. Net als bij eerdere oefenwedstrijden van Ajax werd overigens ook in Buitenpost gretig van de gelegenheid gebruik gemaakt om op de foto te gaan met de kampioensschaal 2011 – 2012.

,,We begonnen slordig, vooral in de passing’’, keek De Boer terug op sportcomplex De Swadde. ,,Uit zo’n slordigheid kon Veendam ook scoren. Toen ons spel wat zuiverder werd, zag je dat ook terug in de passing. Vanavond is genoeg arbeid verricht. Een tegenstander als Veendam past ook in de fase waarin we nu zitten. Wat dat betreft was het een nuttige wedstrijd.’’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Kolbeinn Sigthórsson in duel met Veendam-aanvoerder Niek Loohuis. Kolbeinn Sigthórsson in duel met Veendam-aanvoerder Niek Loohuis.
Aanvoerder Siem de Jong zette Ajax na 25 minuten voor het eerst op voorsprong. Aanvoerder Siem de Jong zette Ajax na 25 minuten voor het eerst op voorsprong.
Viktor Fischer tekende kort voor rust voor de derde treffer. Viktor Fischer tekende kort voor rust voor de derde treffer.
Toby Alderweireld vormde achterin een koppel met Daley Blind. Toby Alderweireld vormde achterin een koppel met Daley Blind.
Theo Janssen aan de bal. Theo Janssen aan de bal.
Er brak een aardige regenbui los in Buitenpost. Er brak een aardige regenbui los in Buitenpost.
Ook op de bank van Ajax werden gespaste maatregelen genomen tijdens de regenbui. Ook op de bank van Ajax werden gespaste maatregelen genomen tijdens de regenbui.
Invaller Yener Arica kwam het laatste halfuur in actie. Invaller Yener Arica kwam het laatste halfuur in actie.
Jody Lukoki bepaalde de eindstand op 1-5. Jody Lukoki bepaalde de eindstand op 1-5.
Dico Koppers en Daley Blind in een twee tegen één gevecht. Dico Koppers en Daley Blind in een twee tegen één gevecht.
Mitchell Dijks is zijn tegenstander de baas. Mitchell Dijks is zijn tegenstander de baas.
De uithaal van Stefano Denswil leverde uiteindelijk geen goal op. Het bleef bij 1-5 in Buitenpost. De uithaal van Stefano Denswil leverde uiteindelijk geen goal op. Het bleef bij 1-5 in Buitenpost.