Menu
Ajax met speels gemak naar recordzege

Ajax met speels gemak naar recordzege

Marc Overmars was vrijdagavond 25 augustus 1995 niet te stoppen in de Goffert tegen NEC. Net als zijn ploeggenoot Finidi George had de linksbuiten met twee treffers een koninklijk aandeel in de 6-0 overwinning.

De zege staat nog steeds te boek als de grootste Ajax-overwinning op Nijmeegse voetbalgrond in de Eredivisie. Ajax was simpelweg een maatje, of eigenlijk gewoon twee maten te groot voor de ploeg van trainer Kees van Kooten. ,,Er zijn van die dagen dat je moet erkennen dat de tegenstander veel beter is’’, sprak de trainer van NEC naderhand ware woorden. ,,Met deze cijfers verliezen is niet leuk, maar als de tegenstander zoveel beter is, kan ik het accepteren.’’ Louis van Gaal zal daar als de winnende coach vermoedelijk weinig tegen in hebben gebracht. Treffers van Finidi, Edgar Davids en Overmars bezorgden de Amsterdamse ploeg nog voor de rust een comfortabele voorsprong. Martijn Reuser en opnieuw Finidi en Overmars voegden in de tweede helft drie treffers aan de Ajax-productie toe. De 18.500 toeschouwers in het aangenaam nazomerse Goffertstadion werden op 25 augustus getrakteerd op een even fraaie als flitsende voetbalshow.
Hoe anders was de afloop een jaar later. Op zondag 8 september 1996 waren de Nijmegenaren verrassend te sterk voor de Amsterdamse wereldkampioen. De ploeg van trainer Louis van Gaal incasseerde een 2-0 nederlaag. Maurice Graef brak de wedstrijd in de achttiende minuut open met een doeltreffende kopbal. Ajax vocht voor wat het die zondag waard was, maar miste de overtuiging om het de thuisploeg echt lastig te maken. Scherpte, accuratesse en het heilige vuur ontbraken. Ajax slaagde er curieus genoeg in vooral zichzelf in de problemen te brengen. Een counter van Anton Janssen bleek de doodsteek voor de Amsterdammers. Een opvallende speler bij NEC was die middag stopper Cees Lok. Het voornaamste succes van de ervaren verdediger: Ajax-debutant Ivan Gabrich succesvol in bedwang houden. Mede door toedoen van Lok kregen de Ajacieden plat gezegd geen poot aan de grond in Nijmegen…

Romano Denneboom nam afgelopen seizoen de enige treffer van NEC - Ajax voor zijn rekening. Romano Denneboom nam afgelopen seizoen de enige treffer van NEC - Ajax voor zijn rekening.

Afgelopen seizoen werden de Amsterdammers opnieuw pootje gelicht door NEC. En opnieuw was Lok van de partij bij de winnende thuisploeg. Ditmaal niet als betrouwbare rots in de verdediging, maar als hoofdtrainer in de dug-out. Romano Denneboom velde kort na de pauze het vonnis over de zoekende Ajacieden. Net als negen jaar daarvoor lukte het de Ajacieden niet om de collectieve vuist te ballen. De lucifers om het heilige vuur te laten ontbranden werden die sombere zondagmiddag niet gevonden.

Ajax treft zaterdag een tegenstander die zich aardig heeft hersteld van een povere competitiestart. De ploeg van trainer Mario Been verloor weliswaar zijn laatste thuisduel van sc Heerenveen (0-2), de resultaten van de laatste maanden stemmen wel degelijk tevreden. AZ werd in Alkmaar knap op een gelijkspel gehouden (0-0) en NEC deed nog betere zaken met de overwinningen op RKC Waalwijk, FC Utrecht, ADO Den Haag en Feyenoord. Na een valse seizoensstart bezet de formatie van Been op dit moment de elfde plaats op de ranglijst.

NEC - Ajax wordt zaterdag (14.30 uur) voor de zeventiende keer gespeeld. De Amsterdammers wonnen het leeuwendeel van de zestien eerder gespeelde duels. Tien keer stapte Ajax als overwinnaar van het veld. Drie keer eindigde NEC - Ajax in een gelijkspel. De laatste keer dat beide ploegen in balans bleven was op 25 april 2004 (0-0). In Nijmegen gingen drie duels voor Ajax verloren.

NEC - Ajax, de laatste vijf keer:

Seizoen 2005-2006: 1-0
Seizoen 2004-2005: 0-1
Seizoen 2003-2004: 0-0
Seizoen 2002-2003: 1-2
Seizoen 2001-2002: 0-2