Menu
Ajax met teleurstellend en sneeuwrijk verlies de winterstop in

Ajax met teleurstellend en sneeuwrijk verlies de winterstop in

Op een almaar groeiende laag sneeuw besloot Ajax de eerste seizoenshelft uiteindelijk in mineur. In een bar koud en winters Abe Lenstra Stadion was het sc Heerenveen dat met een goed gevoel de sneeuwpiste verliet. Dat de Ajacieden een 4-0 achterstand verkleinden tot 4-2 bleek uiteindelijk slechts interessant voor de meegereisde Ajax-supporters én de statistici. Vanuit de dugout zag Danny Blind zijn ploeg met twee doelpunten verschil verliezen. Klaas Jan Huntelaar, de man die vanaf 1 januari als Ajacied door het leven gaat, behoorde tot de winnaars.

'KJH' zoals de spits inmiddels liefkozend wordt genoemd, droeg persoonlijk zijn steentje bij aan de Amsterdamse ondergang. Met een prima kopstoot bezorgde de topscorer van Nederland 'zijn' Heerenveen kort voor rust een 2-0 voorsprong. Scoren tegen de ploeg waar je nauwelijks twee weken later zelf deel van uit gaat maken; het zal best een rare gewaarwording zijn geweest voor de goaltjesdief. Afscheid nemen met een publiekswissel zal al even ongewoon zijn voor de oud-speler van PSV.

Aan de treffer van Huntelaar ging de openingsgoal van Georgios Samaras vooraf. De Griekse balkunstenaar ontpopte zich als de lastigst te bespelen 'Fries'. Samaras was op sommige momenten virtuoos, maar had op bepalende momenten over geluk ook niet te klagen. Dat de bal uit een scrimmage, en via de lat, pal voor zijn voeten belandde, was fortuinlijk te noemen. Zijn pegel belandde via de vergeefs tegensputterende Wesley Sneijder hard in de Amsterdamse touwen.

,,Heerenveen heeft de omstandigheden waaronder werd gespeeld, gewoon beter ingeschat'', blikte Ajax-trainer Danny Blind naderhand terug. ,,Heerenveen streed, ging voor de tweede bal en zocht de duels op. Na twintig minuten redelijk voetbal lukte ons dat niet. Spelhervattingen zijn een bekend wapen van Heerenveen. Toch trapten we er in. Heerenveen had vanavond de ploeg om het voetbal te spelen dat deze omstandigheden vragen.''

Op een almaar aangroeiende en -vriezende sneeuwvlakte waren het inderdaad de blauw-witten die het beste op de been bleven. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek koppelde een gezonde dosis werklust aan, bij tijd en wijle, aantrekkelijk voetbal. Voor zover normaal voetbal natuurlijk mogelijk was op een grasveld dat meer gelijkenissen vertoonde met een skipiste. Een skipiste waarop de bezoekers een pijnlijk verlies te slikken kregen.

Al te veel échte Amsterdamse kansen vielen er dan ook niet te noteren. Al stichtten de vrije trappen van Wesley Sneijder het gebruikelijke gevaar in de vijandelijke laatste linie. Nigel de Jong, Markus Rosenberg en Angelos Charisteas wisten het beste raad met de spelhervattingen van de middenvelder.

Nadat invaller Andre Hanssen (geplaatst afstandschot) en opnieuw Samaras (kopbal) de Friezen op 4-0 hadden gebracht, deed Ajax toch nog wat terug. Kort nadat een doeltreffende uithaal van Charisteas was afgekeurd, liep Thomas Vermaelen de bal -uit een vrije trap van Sneijder - in het doel van keeper Brian Vandenbussche. Aanvoerder Tomás Galásek benutte een door Charisteas versierde penalty. Een verdere inhaalslag bleek kansloos op de Friese toendra. De schade kon niet meer ongedaan worden gemaakt. ,,Toch was het jammer voor de wedstrijd dat onder deze omstandigheden moest worden gespeeld'', vond de winnende trainer Verbeek. ,,Ajax en Heerenveen maken er normaal gesproken een leuke en open wedstrijd van. Onder deze omstandigheden speelt vooral ook de geluksfactor een steeds grotere rol. Wij waren op sommige momenten ook gewoon gelukkiger dan Ajax.''

Ajax mag na de winterstop hopen op beter bespeelbare velden én een tikkeltje meer geluk. Als de Ajacieden de tweede seizoenshelft hervatten met de thuiswedstrijd tegen NEC, lijken de Amsterdammers in elk geval verzekerd van een sneeuwvrij veld. Wellicht ontpopt Huntelaar zich in het Ajax-shirt tot een heuse talisman, een geluksbrenger. In februari treffen beide ploegen elkaar overigens opnieuw in het Abe Lenstra Stadion. In het kwartfinaleduel van het toernooi om de Gatorade Cup, kan Ajax revanche nemen voor de 4-2 nederlaag.

Bekijk ook het fotoverslag van sc Heerenveen - Ajax >>