Menu
Ajax met zelfvertrouwen naar Klassieker

Ajax met zelfvertrouwen naar Klassieker

,,Er kan van alles gebeuren zondag, want Ajax - Feyenoord is een wedstrijd op zich, maar wij gaan wel met zelfvertrouwen die wedstrijd in'', zei Ajax-trainer Henk ten Cate vrijdag tijdens zijn perspraatje.

Dat zelfvertrouwen heeft zijn ploeg volgens de coach 'na een toch wel aardige week.' In de afgelopen week won Ajax in een spectaculaire wedstrijd bij FC Groningen en haalde de Amsterdamse club natuurlijk de vurig gewenste routinier in de persoon van Edgar Davids binnen. De middenvelder had volgens Ten Cate al direct een positieve bijdrage geleverd. ,,Hij is echt aanwezig, is verbaal ook sterk en in het fysieke gedeelte speelt hij eveneens een belangrijke rol. Hij gaat er op training hard in. Dan hoop je dat anderen daarin meegaan, en dat gebeurt ook'', aldus Ten Cate. De coach liet niet veel los over zijn opstelling tegen de Rotterdammers, maar hij liet wel weten dat Davids zeker fit genoeg is. ,,Op de dag dat hij hier kwam, hielden we toevallig net een fitheidstest. Edgar zat bij de drie besten.''

Dat Davids tegen de rivaal speelt, lijkt derhalve waarschijnlijk. Zeker is het volgens Ten Cate dat John Heitinga en Thomas Vermaelen het centrale verdedigingsduo vormen; een voor de hand liggende oplossing bij de schorsing van Jaap Stam en de blessure van Zdenek Grygera. Of Leonardo tegen zijn oude club in de basis staat, liet de trainer nog in het midden. Wel meldde hij dat de nieuwe aanvaller 'in ieder geval in vorm is.' Het meespelen van Hedwiges Maduro is twijfelachtig. De middenvelder ontbrak deze week op de trainingen; hij kampt met een virus.

Ten Cate beseft terdege dat de uitslag van de eerste wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord (0-4 in Rotterdam) geen garantie is dat de Rotterdammers weer met ruime cijfers geklopt gaan worden. ,,Er kan van alles gebeuren als deze teams tegen elkaar spelen. Ik denk wel dat wij er goed voor staan. Die vorige wedstrijd zegt niet zoveel meer nu, al irriteert het me dat er toen, zoals vaker, steeds geschreven werd hoe slecht de tegenstander was. Het lijkt wel of het goede spel van Ajax er niets mee te maken had.''

Droomt de oefenmeester al van een scenario waarin PSV zaterdag eerst van AZ verliest, waarna Ajax het verschil met de lijstaanvoerder kan verkleinen tot vijf punten? ,,Ik denk nu maar aan één scenario: dat wij winnen zondag'', aldus Ten Cate.