Menu
Ajax met zesklapper voorbij Go Ahead

Ajax met zesklapper voorbij Go Ahead

In een wedstrijd met twee gezichten tankten de Ajacieden zaterdag tegen Go Ahead Eagles het broodnodige vertrouwen. Een kansenmissend Ajax volgde zichzelf na rust op door een trefzeker Ajax: 6-0. ,,Ik heb negentig minuten lang een Ajax gezien dat ik graag wil zien’’, sprak Frank de Boer tevreden.

Ingeklemd tussen een moeizaam verlopen, maar uiteindelijk wel gewonnen bekerduel met FC Volendam en een Champions League-afspraak met AC Milan (dinsdag) ontving Ajax Go Ahead Eagles. De Deventenaren zijn goede oude bekenden van de Amsterdammers. De laatste officiële ontmoeting in de hoofdstad vond plaats op 27 maart 1996. In het oude Ajax-stadion de Meer waren de toenmalige Ajacieden met 2-1 te sterk. De Eagles uit Deventer (geboortejaar 1902) maakten zaterdag dus hun debuut in de Amsterdam ArenA; een stadion dat Ajax (anno 1900) enkele maanden na de laatste onderlinge ontmoeting in de hoofdstad betrok. De vijftien supportersbussen die vanuit de IJsselstad naar de hoofdstad waren gekomen, gaven wel aan hoezeer het ArenA-debuut leefde onder de Eagles-fans.

Ajax’ directeur voetbalzaken en oud-speler van de Deventenaren Marc Overmars zag net als zijn 48.586 collega-toeschouwers dat er een op enkele plekken opvallende thuisploeg aan de aftrap verscheen. Zo startte Lesly de Sa als rechtsbuiten. Christian Poulsen begon centraal op het middenveld. Toch waren de meeste ogen gericht op doelman Jasper Cillessen. Daags voor het treffen met de Eagles maakte De Boer zijn keeperswissel al wereldkundig. Kenneth Vermeer verloor zijn plek als eerste keeper na een reeks mindere optredens. Cillessen krijgt voorlopig zijn kans als kersverse nummer 1 op Ajax’ wedstrijdformulier.

Het was daarom interessant te zien hoe de Groesbeker zich hield onder zijn nieuwe status. Cillessen, op wie zenuwen nauwelijks vat lijken te krijgen, zag zijn ploeg al snel kans op kans stapelen tegen de promovendus uit de Jupiler League. Ajax begon flitsend en had in linksbuiten Viktor Fischer een voorname aanjager. Binnen een minuut na het eerste fluitje van arbiter Van Sichem schoot de Deen rakelings naast. In de openingsminuten mikte ook aanvoerder Siem de Jong zijn schotpoging voorlangs.

Wat de Ajacieden voor rust ook ondernamen; tot een doelpunt kwam het niet. Ricardo van Rhijn loste een vliegend schot dat over de dwarslat verdween. In het vervolg was vooral Fischer telkens dicht bij een treffer. De Deen zag een schot in het zijnet verdwijnen, terwijl een andere poging pal voor de doellijn werd gekeerd. Poulsen trad tussentijds op bij een spaarzame kans voor de Deventenaren. Na een zeldzaam slippertje van Cillessen, die een bal na een corner niet ver genoeg weg stompte, bracht de routinier redding vanaf zijn doellijn.

,,Ik wilde vandaag ook een Ajax zien dat agressief was in spel, coaching en het afjagen van de tegenstander'', blikte De Boer terug. ,,Ik heb dat ook negentig minuten teruggezien. Dan zie je dat ook jagen en verdedigen mooi zijn. En als je direct vier man om een tegenstander hebt staan, dan maakt die vanzelf ook fouten.’’

Siem de Jong feliciteert Sigthórsson. Van Rhijn complimenteert iets verderop De Sa. Siem de Jong feliciteert Sigthórsson. Van Rhijn complimenteert iets verderop De Sa.

Ajax begon weliswaar flitsend, maar ondervond in de eerste minuten ook tegenslag. Bojan Krkic, gestart als centrumspits, moest het veld al na enkele minuten geblesseerd verlaten. Kolbeinn Sigthórsson – verrassend begonnen als wissel – kon zijn trainingspak alsnog uittrekken. De IJslander werd daarmee in rap tempo alsnog gepromoveerd tot (bijna) startende aanvalsleider. Sigthórsson zou vooral in de tweede helft van zich laten horen…

,,Het is een belangrijk jaar voor Bojan; hij wil nu echt een jaar fit blijven en zich in de kijker spelen bij FC Barcelona’’, sprak De Boer over zijn onfortuinlijke huurling, die zichtbaar geëmotioneerd het veld verliet. ,,Hij viel op een, vooral ook voor hemzelf, slecht moment uit. Dan is dit extra lullig. Hij zal er, denk ik, een paar weken uit zijn.’’

Na een doelpuntloze eerste helft bemachtigden de Ajacieden met enig fortuin een voorsprong. Jop van der Linden schoot een ‘assist’ van Sigthórsson voorbij zijn eigen doelman Eloy Room. Na de 1-0 ontvouwde zich iets wat verdraaid veel leek op een omgekeerd ‘PSV-scenario’; een fase waarin de doelpunten elkaar in moordend tempo opvolgden. In Eindhoven betrof het tegentreffers; in de ArenA belandde de bal wél telkens in het goede doel. In een tijdbestek van zeven minuten liepen de Amsterdammers uit naar een comfortabele voorsprong.

Twee minuten na de openingstreffer schoot Ajax via De Sa op geheel eigen kracht en van dichtbij raak: 2-0. Respectievelijk twee en drie minuten later was Sigthórsson twee keer achtereen trefzeker. Eerst schoot de IJslander raak op fraai aangeven van De Sa (3-0). Vervolgens rondde Sigthórsson een korte dribbel ijskoud af: 4-0. De plotselinge doelpuntenregen kreeg na een dik uur spelen een toegift na een nieuwe flater bij Go Ahead. Ditmaal schoof oud-Ajacied Xandro Schenk de bal pardoes in de voeten van Lerin Duarte. De middenvelder had weinig bedenktijd nodig om zijn eerste Ajax-treffer te maken: 5-0. Siem de Jong kopte vijf minuten later raak, nadat eerder Room een schot van Fischer had gekeerd. De zesklapper was daarmee voltooid.

Fischer toonde bij vlagen weer de glans waarmee hij vorig seizoen acteerde. De hardwerkende Deen had een doelpunt verdiend, maar moest zich na negentig minuten tevreden stellen met de eretitel Ajacied van de Wedstrijd. Ook Cillessen kon terugkijken op een geslaagd optreden in de bijna uitverkochte ArenA.

Met de 6-0-overwinning tankten de Ajacieden in elk geval vertrouwen voor de Champions League-wedstrijd tegen AC Milan. Wat de werkelijke waarde zal zijn van de monsterzege, een evenaring van de recordscore uit het seizoen 1971-1972, zal later in dit seizoen duidelijk worden. ,,We hebben negentig minuten lang gecontroleerd en kansen afgedwongen’’, besloot De Boer tevreden. ,,Ajax heeft passie getoond.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van Ajax - Go Ahead Eagles en de reacties na afloop van trainer Frank de Boer, Viktor Fischer, Lesly de Sa en Kolbeinn Sigthórsson.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Al in de tweede minuut moest Bojan geblesseerd van het veld. Al in de tweede minuut moest Bojan geblesseerd van het veld.
Kolbeinn Sigthórsson was Bojan's vervanger in de spits. Kolbeinn Sigthórsson was Bojan's vervanger in de spits.
Viktor Fischer stuitte in de eerste helft op Eloy Room. Viktor Fischer stuitte in de eerste helft op Eloy Room.
Frank de Boer wond zich op langs de lijn. Frank de Boer wond zich op langs de lijn.
Jasper Cillessen bokste in zijn eerste duel als eerste keeper de bal weg. Jasper Cillessen bokste in zijn eerste duel als eerste keeper de bal weg.
De Jong en Sigthórsson maakten het de Deventer defensie lastig. De Jong en Sigthórsson maakten het de Deventer defensie lastig.
Lesly de Sa maakte het Xandro Schenk bijzonder lastig. Lesly de Sa maakte het Xandro Schenk bijzonder lastig.
Binnen vijf minuten kon Ajax vier keer juichen. Binnen vijf minuten kon Ajax vier keer juichen.
Kolbeinn Sigthórsson was twee keer succesvol. Kolbeinn Sigthórsson was twee keer succesvol.
Lesly de Sa bekroonde zijn wedstrijd met een doelpunt. Lesly de Sa bekroonde zijn wedstrijd met een doelpunt.
Lerin Duarte maakte zijn eerste doelpunt voor Ajax. Lerin Duarte maakte zijn eerste doelpunt voor Ajax.
De Jong en Denswil sleurden in het vijandelijke strafschopgebied. De Jong en Denswil sleurden in het vijandelijke strafschopgebied.
Davy Klaassen maakte zijn eerste officiële speelminuten van het seizoen in Ajax 1. Davy Klaassen maakte zijn eerste officiële speelminuten van het seizoen in Ajax 1.