Menu
Ajax met zware benen naar dubbele cijfers

Ajax met zware benen naar dubbele cijfers

Het grootste nieuws rondom de wedstrijd van Ajax tegen de amateurs van ABS in Bathmen was natuurlijk het aanvoerderschap van Jaap Stam. Maar er werd ook nog gevoetbald. De Amsterdammers kwamen moeizaam op gang maar bereikten uiteindelijk wel de dubbele cijfers: 0-11. ,,Logisch dat de spelers vermoeid waren┬┤┬┤, zei coach Henk ten Cate. ,,We hebben twee keer getraind vandaag, en dat doen we morgen weer."

,,Het idee was om druk te zetten om snel in balbezit te komen en veel te scoren. In de tweede helft ging dat beter dan in de eerste", aldus de Amsterdamse oefenmeester. ,,We hebben veel arbeid verricht in de trainingen en dat zag je in de wedstrijd wel terug. Maar we moeten iets vroeger pieken dan dat we eigenlijk zouden willen. Op 8 augustus moeten we er al staan, dan is de eerste wedstrijd in de voorronde van de Champions League. Normaal gesproken heb je twee weken langer, dus moeten we een beetje risico nemen. Dus wordt het hard werken, maar ja, ik geniet er nog steeds van en het gaat hartstikke goed."

Ten Cate roemde verder het spel van zijn kersverse aanvoerder Jaap Stam en van zijn Spaanse aanwinst Gabri. ,,Net als Jaap Stam is Gabri ook een pure prof. Hij is een type speler dat we zochten en dat Ajax vorig jaar gemist heeft. Hij is een aanjager, een balveroveraar en gewoon een heel goede voetballer. Gabri is onverstoorbaar en versaagt nooit."

Gabri liet tegen de derdeklasser inderdaad een prima indruk achter. Het lijkt de Spanjaard niet uit te maken of hij nu tegen een amateurelftal speelt of om de Europese titel strijdt. De middenvelder werkt, jaagt, verstuurt passes en klaagt nooit. In de eerste helft tegen ABS werd zijn voorbeeld niet altijd gevolgd, maar dat was duidelijk geen kwestie van onwil maar slechts van vermoeidheid. Ajax probeerde vroeg druk op de tegenstander te zetten en de training van eerder op de dag in de praktijk te brengen. Dat lukte soms wel en soms niet. ,,We hebben goed getraind vandaag", zei Alfons Groenendijk. ,,En je ziet dat als alle spelers tegelijk die druk zetten, het werkt. En als er een paar even niet meedoen, ben je kwetsbaar. Maar we zijn pas een week bezig, dus dat kan af en toe gebeuren."

Voor rust trof alleen de ook in Bathmen uiterst populaire Klaas Jan Huntelaar doel. De spits scoorde een hattrick door eerst uit een strafschop, vervolgens uit een gewoon velddoelpunt en tenslotte uit een vrije trap raak te schieten.

In de tweede helft sprong Ajax beter met de vele kansen om. Mauro Rosales scoorde twee keer in drie minuten, Angelos Charisteas scoorde zijn hattrick tussen de 58ste en de 81ste minuut en Nicolae Mitea, Olaf Lindenbergh en Jeffrey Sarpong verzorgden met fraaie treffers het slotakkoord.

Bekijk ook het fotoverslag >>