Menu

Ajax mist geluk in Rotterdam

De lichaamshouding van Ronald Koeman sprak boekdelen bij de persconferentie. De trainer van Ajax baalde van de 1-0 nederlaag in de halve finale van de Amstel Cup. Goed, Feyenoord was aan het begin van de eerste en tweede helft beter dan de Ajacieden, maar daarbuiten had Ajax het redelijk goed voor elkaar op het veld. Toch konden de Amsterdammers het doelpunt van Paul Bosvelt niet rechtzetten. ,,Het balletje viel net niet goed genoeg voor ons", mokte de trainer terecht.

Feyenoord - Ajax. Bijna altijd uitverkocht. Altijd beladen. Het maakt niet uit of Ajax midden in een Europees programma zit, of er in de competitie nog veel te winnen (en te verliezen) is, de Klassieker staat op zich. Al liet trainer Ronald Koeman vooraf weten dat hij best een deal met Van Marwijk zou willen sluiten als hij de Amstel Cup belangrijker vond dan de tweede plaats in de competitie.

Koeman was gedwongen flinke omzettingen in zijn team door te voeren. Trabelsi was geblesseerd, diens logische vervanger De Jong eveneens. Daardoor moest O'Brien het veld in de breedte oversteken en zich op rechtsback laten gelden. Hij trof evenwel niet Robin van Persie tegenover zich. De jonge Feyenoorder was ziek, voedselvergiftiging na het eten van garnalen. Anthony Lurling mocht starten van trainer Van Marwijk. Hij was een van de minste Rotterdammers.

Ook voorin had Koeman een anders-dan-anders linie voor deze bekerkraker gekozen. Jari Litmanen, sinds lange tijd weer in de basis, verving Zlatan Ibrahimovic. De enige speler die van Koeman wel wat rust mocht krijgen. Van der Meyde mocht het weer van links proberen, Boukhari vanaf rechts. ,,Want als Litmanen in de bal zakt
dan kan Boukhari makkelijker vanaf rechts naar binnen komen. Van Van der Meyde weten we wat hij vanaf links kan", verklaarde Koeman zijn keuze.

Maar tactische opzetjes werken niet als de spelers niet alert zijn. De openingsfase benutte Ajax door af te wachten. De Feyenoorders mochten komen, kregen in het eerste kwartier ook twee corners en Ajax probeerde er - zoals Van Marwijk al verwachtte - met vlijmscherpe counters uit te komen. De corners leverden niets op, net zoals de eindpasses bij de counters van Ajax net te hard waren.

Feyenoord bleef het beste van het spel houden en werd ook gevaarlijk. Na een kleine twintig minuten redde Lobont prachtig op een hard schot van Kalou. De kopbal van Van Hooijdonk na de uit de redding voortvloeiende corner ging centimeters naast. ,,Ik weet niet of het de warmte was, maar we startten apatisch. We dekten niet kort genoeg en lieten ons terugdringen", analyseerde de trainer.

Na die fase kwam Ajax meer in het spel. De aanvallen verliepen beter en er kwamen kansen. De beste was na 20 minuten spelen voor Wesley Sneijder. De middenvelder, spelend achter spits Litmanen, schoot echter te simpel in. Vier minuten later had de fraaie lob van Litmanen een beter lot verdiend. Lodewijks kreeg er echter nog net een hand achter. Kort daarna had Ajax een penalty kunnen (en moeten) krijgen toen Van der Vaart door Van Wonderen naar beneden werd getrokken.

Dat leek wel het sein voor Feyenoord om extra gas te geven, want in de slotfase van de eerste helft was de thuisploeg weer iets beter.

Die lijn trokken de Rotterdammers in het begin van de tweede helft door en Ajax had nu geen antwoord op de vloeiende aanval van Feyenoord via Bosvelt en Emerton. De aanvoerder van Feyenoord kreeg de bal in de 53ste minuut terug van de Australiƫr en rondde in de verre hoek af, 1-0. De vrije trap die echter aan de aanval vooraf ging was volgens zowel Van Marwijk als Koeman geen vrije trap. ,,Maar iemand had het duel met Bosvelt aan moeten gaan. Niemand deed iets. 'Loop maar door'", sprak Koeman cynisch.

Ajax had tien minuten later de stand recht moeten trekken. Zlatan Ibrahimovic - ingevallen voor Litmanen - zette goed voor vanaf rechts, maar Van der Vaart benutte de vrije kopkans niet. ,,We hebben er alles aan gedaan", vond Koeman. ,,Voetbalden ook goed, maar we verzuimden die gelijkmaker te maken. Het balletje viel net niet goed." Tot de zeventigste minuut waren er kleine mogelijkheden voor de Ajacieden. Met de wissel Witschge/Pasanen probeerde Koeman nieuwe openingen te creƫren, maar daarin slaagde hij niet.

Hij moest zelfs nog alle zeilen bijzetten om een grote vechtpartij te voorkomen. Chivu was betrokken bij een opstootje toen hij de bal snel wilde ingooien en daarin werd gehinderd. Binnen een mum van tijd stonden ook Lobont , Van der Vaart en enkele Feyenoorders op elkaars lip. Ronald Koeman en Geert Meijer van Feyenoord spoedden zich naar de ruziemakers en blusten het brandje. Feyenoord speelde toen al met tien man. Pierre van Hooijdonk was met een onbegrijpelijke rode kaart weggezonden.Koeman probeerde nog met lengte de ban te breken en bracht zes minuten voor tijd Jelle van Damme. De Belg, al eens eerder als pichhitter gebruikt, kon echter ook geen wonderen meer verrichten.


In de resterende blessuretijd wist Ajax de onterechte achterstand niet ongedaan te maken. Daardoor komt er geen replay van Ajax - FC Utrecht van vorig seizoen en moet Ajax in de competitie de voorsprong op Feyenoord zien te behouden.