Menu
Ajax mist Janssen tegen United

Ajax mist Janssen tegen United

Ajax moet het donderdag tegen Manchester United zonder Theo Janssen stellen. De middenvelder is nog niet honderd procent van zijn liesblessure hersteld waardoor hij de heenwedstrijd in de zestiende finales van de UEFA Europa League aan zich voorbij moet laten gaan. Nicolai Boilesen is wel inzetbaar. Het is echter nog onduidelijk of de Deen in de basis start, zo liet Frank de Boer woensdag tijdens de persconferentie weten.

Op de vraag wie donderdagavond de favoriet is, had Frank de Boer een duidelijk antwoord: ,,Ajax.” De grote glimlach die volgde zei alles. ,,Uiteraard is Manchester United de favoriet. Ze stonden vorig seizoen nota bene nog in de finale van de UEFA Champions League. Over de favorietenrol bestaat dus geen twijfel.”

Waar ook geen twijfel over bestaat is de inzetbaar van Theo Janssen. De middenvelder is herstellende van zijn liesblessure en moet na de wedstrijd tegen NAC Breda ook het treffen met de Mancunians aan zich voorbij laten gaan. ,,Hoewel hij eerder van het veld ging, heeft hij vandaag gewoon volledig meegetraind. Hij is echter nog niet honderd procent fit. Daarom is hij er tegen Manchester United niet bij.” De Boer kan wel weer een beroep doen op Nicolai Boilesen. De Deense linksback, die donderdag zijn 20e verjaardag viert, maakte afgelopen maandag na vijf maanden blessureleed een succesvolle rentree bij Jong Ajax. Of hij tegen United in de basis staat, valt echter nog te bezien. ,,We zullen moeten overwegen of het verstandig is om hem nu gelijk tegen Manchester United te laten spelen, of dat hij zondag tegen NEC minuten maakt. Uiteindelijk is de competitie het belangrijkst.”

Frank de Boer heeft Edwin van der Sar gebeld om tips over United te krijgen. Frank de Boer heeft Edwin van der Sar gebeld om tips over United te krijgen.

Ook over het meespelen van Dmitry Bulykin en Ismaïl Aissati kon en wilde De Boer woensdag nog geen duidelijkheid geven. Na zijn basisplaats en goal tegen NAC zou een nieuwe basisplaats voor Bulykin een logisch vervolg kunnen zijn. ,,Maar bij Manchester United hebben ze grote statische verdedigers. Die vinden het heerlijk om tegen een lange spits als Bulykin te spelen. We zouden er dus ook voor kunnen kiezen om anders in de spits te zetten.” Ook Aissati is nog niet zeker van een basisplaats na zijn goede invalbeurt tegen NAC. Als vervanger van de geblesseerde Eyong Enoh (drie tot vier weken uitgeschakeld) liet hij in Breda een goede indruk achter. ,,Aissati is een ander type speler dan Enoh. Met Aissati krijg je weliswaar veel meer voetbal op het middenveld, maar hij wint niet ieder duel. Dat is bij Enoh wel het geval. Ik zeg wel eens gekscherend dat hij elf van de tien duels wint. Dat is het verschil tussen beide spelers.”

Kenneth Vermeer is in ieder geval wel zeker van zijn basisplaats. In de voorgaande zes Europese duels hield hij dit seizoen vier keer de nul. ,,Hopelijk kunnen we ook tegen het grote Manchester United een goed resultaat neerzetten. Als team leven we naar dit soort wedstrijd toe. Als we een kans willen maken om de volgende ronde te bereiken moeten we niet teveel ruimte weggeven. Als we alles kort op elkaar houden maken we wel een kans tegen United.”

De Boer is op zijn beurt lovend over Manchester United. In voorbereiding op het duel met de Engelsen liet hij zich onder meer informeren door Edwin van der Sar. Een telefoontje met de voormalig doelman leverde de Ajax-coach bruikbare informatie op. Daarnaast had De Boer uiteraard zelf ook al een beeld van de 19-voudig Engels kampioen: ,,Eenheid is al jaren hun kracht. Iedereen gaat door het vuur voor Sir Alex Ferguson. Ondanks dat Ryan Giggs, Dimitar Berbatov en Patrice Evra er niet bij zijn, heb ik niet de indruk dat ze het duel met ons niet serieus nemen. Kijk wie er verder allemaal wel bij zijn. Wayne Rooney en Nani zijn de grote sterren van United. Wedstrijden als tegen Real Madrid en Manchester United zijn fantastische leermomenten voor onze jonge ploeg. Tegen Madrid hebben we geleerd dat we heel attent moeten zijn. In de Nederlandse competitie wordt niet ieder foutje afgestraft, maar tegen Europese grootmachten gebeurt dat wel.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Er was veel pers aanwezig bij het persmoment van Ajax. Er was veel pers aanwezig bij het persmoment van Ajax.