Menu
Ajax mist vertrouwen

Ajax mist vertrouwen

Ajax heeft in de Eredivisie het eerste puntenverlies geleden. In eigen huis werden de Amsterdammers door FC Groningen op 2-2 gehouden. ,,Het was van onze kant een slechte wedstrijd”, sprak Henk ten Cate na afloop.

Een overwinning, en het liefst één tot stand gebracht door middel van mooi voetbal: dat was wat Ajax zondagmiddag in de ArenA nodig had om de uitschakeling in de voorronde van de Champions League een beetje te doen vergeten. Helaas zat het er niet in voor de ploeg van Henk ten Cate. Ajax, met nieuwe aanwinst Albert Luque in de basis, had het moeilijk tegen de gasten uit het hoge noorden en bleef steken op 2-2. Door het eerste puntverlies neemt Feyenoord de koppositie over van Ajax, dat na drie speelronden ook nog Vitesse voor zich moet dulden. ,,Het was niet best”, aldus Ten Cate. ,,Sommige jongens misten het vertrouwen. En er was veel te weinig creativiteit, vooral op het middenveld.”

Met Luque (op links), Klaas Jan Huntelaar, Luis Suárez en Kennedy in de basisopstelling begon Ajax aanvallend ingesteld aan de wedstrijd tegen Groningen. Desondanks moest het publiek ruim een halfuur wachten op de eerste kans van de Amsterdammers. Die kans leverde wel meteen een doelpunt op. Gabri, in de eerste helft gepositioneerd als verdediger, veroverde de bal op het middenveld en bracht Suárez in stelling. De Uruguayaan schoot van afstand de bal schitterend achter Groningen-doelman Brian van Loo. Meteen na de openingstreffer volgde een aanvalsgolf van Groningen. Ajax kreeg de bal niet weg en moest toezien dat Marcus Berg de 1-1 inkopte.

In de rust werden Dennis Rommedahl en Jan Vertonghen ingebracht voor Kennedy en Hedwiges Maduro. Maar ook de Deen en de Belg konden het verschil niet maken. Berg maakte na een uur voetbal zijn tweede treffer door een corner van Paul Matthijs in te koppen. Ajax zette vervolgens alles op alles en dat leverde de ploeg toch nog een punt op. Ismael Urzaiz (die inviel voor Luque) deed als stormram wat er van hem verwacht werd. Hij kopte de bal tien minuten voor tijd goed terug op Jaap Stam. De verdediger bediende Huntelaar, die met een fraai lobje de doelman passeerde. Het publiek ging in de slotfase achter de ploeg staan. ,,En dat leverde ons nog bijna de overwinning op”, aldus Ten Cate. Stam kreeg nog de beste kans op de 3-2. De aanvoerder kon vrij uithalen in het strafschopgebied, maar zag keeper Van Loo zijn inzet stoppen. Het bleef bij 2-2 en daar was niemand in Amsterdam tevreden mee. De coach niet, het publiek niet en natuurlijk ook de spelers niet. ,,Dit is teleurstellend”, zei Huntelaar na afloop. ,,Ik wilde niets anders dan drie punten. Het ontbrak ons aan initiatief en het was allemaal te voorspelbaar. We moeten hard aan het werk de komende tijd.”

Albert Luque keek met gemengde gevoelens terug op zijn debuut voor Ajax. ,,Ik heb genoten van het stadion en de ambiance, maar over mijn wedstrijd ben ik niet tevreden", zei de Spanjaard. ,,Ik moet nog fitter worden."

Door de EK-kwalificatieduels komt Ajax pas over twee weken weer in actie. Dan reist de ploeg naar Almelo voor een duel met Heracles.