Menu
Ajax moeizaam ronde verder in beker

Ajax moeizaam ronde verder in beker

Ajax’ start in het KNVB Bekertoernooi 2013-2014 leverde direct overwerk op. De Amsterdammers speelden zich pas in de tweede helft van de verlenging buiten bereik van FC Volendam: 4-2. De geest van Gerrie Mühren waarde woensdagavond door de Amsterdam ArenA. Neefje Robert Mühren was met zijn twee tegentreffers een heuse plaag voor de thuisploeg.

Biedt een bekerontmoeting met Jupiler League-club FC Volendam een uitgelezen mogelijkheid om vertrouwen te tanken? Of op zijn minst de nare nasmaak weg te spoelen na een week waarin twee keer, en niet bepaald des Ajax, met 4-0 verloren is? Hoe de bekerontmoeting met FC Volendam ook zou lopen, één ding stond op voorhand vast. Er zou gevoetbald gaan worden met de herinnering aan - bij goed en technisch voetbal zelfs in de geest van - een van de meest begaafde Ajacieden ooit. Gerrie Mühren, ultieme teamspeler uit de gouden lichting Ajacieden die begin jaren zeventig de voetbalwereld veroverde. Ajax’ eerste bekerverplichting van het seizoen bracht uitgerekend twee oude clubs van de afgelopen week op 67-jarige leeftijd overleden Gerrie Mühren bijeen. Alsof de middenvelder zich ooit hoogstpersoonlijk over het verloop van de loting had ontfermd.

De minuut stilte vooraf, de rouwbanden om de bovenarmen van de Ajacieden en de fraai beschilderde dundoeken met Mührens portret van de harde kern; Gerrie Mühren (en met hem de ook ontvallen oud-speler Arend van der Wel) werd woensdagavond groots geëerd in de half gevulde ArenA. De Ajacied met de ooit zo fluwelen techniek kreeg daarmee postuum een eerbetoon dat hem toekwam. Dat bij de Volendammers een rasechte Mühren meespeelde (neef Robert; de enige Volendammer met rouwband) voorzag de avond van extra symboliek.

Vergeleken met de competitietopper van afgelopen zondag bij PSV, verscheen een sterk gewijzigd Ajax aan de aftrap van de ‘Mühren-wedstrijd’. Het KNVB Bekertoernooi schept kansen voor nieuwe, ‘verse’ Ajax-krachten. Frank de Boer rouleerde en liet Mike van der Hoorn een centraal duo vormen met Niklas Moisander. Ajax’ vaste bekergoalie Jasper Cillessen zag onder meer ook spits Danny Hoesen en rechtsback Ruben Ligeon voor zich opgesteld. Ajax’ aanvalsvleugels werden bezet door Lucas Andersen (links) en Lasse Schöne. Bojan Krkic, Kolbeinn Sigthórsson en Nicolai Boilesen werden buiten de wedstrijdselectie gelaten.

De Amsterdamse elf die wél in actie kwamen, speelden de eerste helft geconcentreerd en alert. Siem de Jong vertolkte al in de eerste twintig minuten een voortrekkersrol met een harde kopbal en een vliegend schot. De aanvoerder was dicht bij een openingsdoelpunt, maar toch ook nét niet dicht genoeg. Hetzelfde gold iets later voor Schöne; de Deen zag zijn fraai aangesneden vrijetrap knap gered worden door keeper Theo Timmermans.

Lasse Schöne speelde een matige wedstrijd, maar schoot wel twee keer raak. Lasse Schöne speelde een matige wedstrijd, maar schoot wel twee keer raak.

Nog voor het verstrijken van het eerste halfuur kregen de Amsterdammers loon naar goed werken. Andersen rondde een kaats met Hoesen als een volleerd scherpschutter af: 1-0. De Amsterdammers zagen hun veldoverwicht voor rust uitgedrukt in een nipte voorsprong. De half gevulde ArenA, waar de tweede stadionring grotendeels leeg bleef, zag dat De Jong zijn ploeg vlak voor de pauze koppend bijna aan een tweede treffer hielp. Het was opnieuw: bijna, maar dus weer nét niet. Het geblesseerd uitvallen van Thulani Serero (kneuzing linkerschouder, vervangen door Christian Poulsen) was in de eerste helft een spaarzame tegenvaller.

Wierpen de Volendammers alle schroom van zich af in de tweede helft? Of was het niveau bij de thuisploeg gewoonweg drastisch gedaald? Vanaf zijn wolk hoog boven de ArenA moet Gerrie Mühren de terugval van de Ajacieden hoofdschuddend hebben aangezien. Van de kalmpjes combinerende gastheer was weinig meer terug te zien. De wijdbroeken deden wat ze de eerste helft ook deden: gegroepeerd verdedigen voor het eigen doel en gokken op een uitval. De slordigheden aan Amsterdamse kant schonken de Volendammers extra kracht en vertrouwen. Ajax incasseerde zes minuten na rust al een eerste waarschuwing. Een passje van Robert Mühren richting Brandley Kuwas werd net op tijd onderschept door de alert verdedigende Daley Blind.

De Amsterdammers hadden de waarschuwing beter ter harte kunnen nemen. Halfhartig voetbal leverde de gasten een niet eens onverdiende gelijkmaker op. Nadat Damien Menzo de lat had geraakt, belandde de bal via Kuwas bij Mühren. De aanvallende middenvelder schoot van dichtbij raak: 1-1. Na missers van De Jong (kopbal) en Schöne (schot tegen Timmermans) mocht de thuisploeg zich gelukkig prijzen met reddingen van Cillessen. De 1-1-tussenstand leverde Ajax - inmiddels spelend met Lesly de Sa en Viktor Fischer - en Volendam na negentig minuten bekervoetbal overwerk (lees: een verlenging) op. De verlenging was voor de gasten niets minder dan een opsteker.

Het Ajax-schip leek in de eerste helft van de verlenging te kapseizen toen Mühren opnieuw toesloeg. Na een nieuwe reeks fouten in de defensie van de thuisploeg schoot ‘de neef van’ opnieuw raak: 1-2. Dat op deze bekeravond de naam van Mühren twee keer prominent en langdurig op de stadionschermen prijkte, moesten ook maar worden beschouwd als extra verwijzingen naar de ontvallen Ajacied. Toegiften op een bij vlagen bizarre Amsterdams-Volendamse bekervoetbalavond.

Het broodnodige antwoord volgde gelukkig al snel via Schöne. De Ajacied schoot uit een vrije trap glaszuiver raak: 2-2. Hoesen en opnieuw Schöne schoten Ajax pas diep in de tweede helft van de verlenging in veilige haven. Spits Hoesen deed dat uit de draai, na een assist(je) van Fischer en voorwerk van (vooral) Van der Hoorn. Schöne deed dat op aangeven van De Sa en na een leep overstapje van Fischer.

Zo duurde het lang, maar kwam alles uiteindelijk toch goed voor de Ajacieden. Vertrouwen tanken was er in Ajax’ eerste bekerduel desondanks niet bij. Alle eer die Mühren, maar ook oud-speler Arend van der Wel, werd bewezen maakten er desondanks toch nog een warme avond van.

,,Bij tegenslag kruipt onzekerheid in ons team’’, blikte Frank de Boer terug op de bij vlagen teleurstellende bekerwedstrijd. ,,Toen we na rust slordiger werden, kreeg Volendam meer en meer kansen. We vechten deze fase voor onze vorm. Alleen met hard werken, kom je uit een vormcrisis. Uiteindelijk hebben onze supporters ons er vanavond doorheen gesleept.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van Ajax – FC Volendam en reacties na afloop van Frank de Boer, Danny Hoesen en Lasse Schöne.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Voorafgaand aan het bekerduel werd een indrukwekkende minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan Gerrie Mühren en Arend van der Wel. Voorafgaand aan het bekerduel werd een indrukwekkende minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan Gerrie Mühren en Arend van der Wel.
De supporters hadden een prachtig eerbetoon gemaakt aan Gerrie Mühren. De supporters hadden een prachtig eerbetoon gemaakt aan Gerrie Mühren.
Siem de Jong was in de eerste helft dicht bij een goal. Siem de Jong was in de eerste helft dicht bij een goal.
Thulani Serero moest met een schouderblessure gewisseld worden. Thulani Serero moest met een schouderblessure gewisseld worden.
Lucas Andersen was in de 27e minuut de gevierde man. Lucas Andersen was in de 27e minuut de gevierde man.
Robert Mühren, neef van de vanavond herdachte Gerrie Mühren, scoorde twee maal. Robert Mühren, neef van de vanavond herdachte Gerrie Mühren, scoorde twee maal.
Jasper Cillessen tikt een inzet over zijn doellat. Jasper Cillessen tikt een inzet over zijn doellat.
Invaller Viktor Fischer baant zich een weg richting doel. Invaller Viktor Fischer baant zich een weg richting doel.
De 3-2 is in de maak. Fischer legt neer voor Hoesen, die knap het gaatje weet te vinden. De 3-2 is in de maak. Fischer legt neer voor Hoesen, die knap het gaatje weet te vinden.