Menu
Ajax moet krachtmeting winnen

Ajax moet krachtmeting winnen

Ajax en FC Twente staan dit weekeinde voor de vierde keer tegenover elkaar in dit seizoen. De Amsterdammers moeten de play-offreturn winnen om de voorronde van de Champions League te bereiken.

Ajax-spits Marco van Basten vocht op 19 mei 1986 felle duels uit met oud-Ajacied Dick Schoenaker tijdens Ajax - FC Twente (6-0). Ajax-spits Marco van Basten vocht op 19 mei 1986 felle duels uit met oud-Ajacied Dick Schoenaker tijdens Ajax - FC Twente (6-0).

Bijna 22 jaar terug gaven de Ajacieden van toen al het goede voorbeeld tegen de Tukkers. Op 19 mei 1986 had Ajax weinig moeite met de ploeg uit Enschede. In de voorlaatste wedstrijd van het seizoen 1985-1986 kon trainer Johan Cruijff zijn dug-out liefst zesmaal verlaten om een treffer van zijn pupillen te bejubelen.

De Ajacieden in het veld verdeelden de doelpunten keurig over de twee helften. John van ’t Schip, Ronald Koeman en Sonny Silooy bepaalden de ruststand op 3-0. De resterende treffers werden na de onderbreking gemaakt door het dat seizoen prima functionerende aanvalskoppel dat Johnny Bosman en Marco van Basten vormden. ‘Bossie’ sloeg tweemaal toe, ‘Bassie’ was een keer trefzeker. Doelman Stanley Menzo stond geen treffers toe. Van Basten kon zich na het seizoen met zijn 37 treffers laten kronen tot Europees topscorer.

De Ajacieden schoten die meimiddag in 1986 niet voor de eerste keer in dat voetbaljaar flink uit hun slof. PSV had zich eerder al verzekerd van de landstitel. Wat betreft de doelpuntenproductie waren de Ajacieden voor niemand bij te houden. De uit- (1-8) en de thuiswedstrijd (6-0) tegen FC Twente waren al goud waard voor het doelsaldo. In totaal scoorden de Amsterdammers in 34 competitierondes 120 treffers. De trefzekerheid in de competitie ten spijt, moesten de Ajacieden zich wat de prijzen betrof ‘slechts’ tevreden stellen met de KNVB Beker. In de bekerfinale in de Meer werd RBC met 3-0 geslachtofferd.

Twee treffers van Klaas Jan Huntelaar waren eerder dit seizoen voor Ajax niet genoeg voor een zege op FC Twente. De Tukkers maakten in de blessuretijd nog gelijk: 2-2. Twee treffers van Klaas Jan Huntelaar waren eerder dit seizoen voor Ajax niet genoeg voor een zege op FC Twente. De Tukkers maakten in de blessuretijd nog gelijk: 2-2.

Met de 6-0 overwinning uit de voetbaljaargang ’85-’86 waren de Ajacieden dicht bij een verbetering van de ‘recordscore’ uit het seizoen 1978-1979. De formatie van hoofdtrainer Cor Brom trakteerde de gasten uit Enschede op 9 juni 1979 op een 8-1 nederlaag. Ook onder trainer Louis van Gaal won Ajax ooit met zeven doelpunten verschil van FC Twente. Op 14 maart 1992 werd het 7-0. Saillant detail is dat die wedstrijd werd geleid door Roelof Luinge.

De ervaren leidsman floot de Amsterdammers en de Tukkers ook tijdens hun laatste ontmoeting in de ArenA. Ajax gaf op 27 december 2007 de winst op de Tukkers in blessuretijd weg. Na treffers van Klaas Jan Huntelaar (2) en FC Twente-aanvaller Stein Huysegems sloeg schoot spits Blaise N’Kufo de gasten in de slotseconden alsnog naast de thuisploeg: 2-2.

,,We hebben twee punten weggegeven’’, verwoordde Ajax-trainer Koster na afloop het gevoel dat leefde bij alle Ajacieden. Ajax zag zijn sterke optreden beloond met slechts een puntje. ,,We waren in de slotfase niet geconcentreerd genoeg meer.’’

Op het teleurstellende slot van de thuiswedstrijd volgde drie maanden later een nóg teleurstellender slot in de uitwedstrijd. Eljero Elia herhaalde het kunstje dat N’Kufo eerder presteerde, door ook al in de slotfase toe te slaan. De treffer van Elia was zelfs fataal voor de ploeg van Koster: 2-1.
Vorig weekeinde verloren de Amsterdammers de eerste play-offinale met dezelfde cijfers van de Tukkers. De Ajacieden weten wat morgen van ze wordt verwacht. De eerste overwinning (van dit seizoen) op de ploeg van trainer Fred Rutten moét gerealiseerd worden. Niets minder dan een zege is nodig om het voorportaal te bereiken van de Champions League.

Mede geholpen door een treffer van Van Basten won Ajax zijn thuisduel tegen Twente (seizoen 1985-1986) simpel. De Ajacied besloot het seizoen als Europees topscorer. Mede geholpen door een treffer van Van Basten won Ajax zijn thuisduel tegen Twente (seizoen 1985-1986) simpel. De Ajacied besloot het seizoen als Europees topscorer.

De statistieken:

Ajax – FC Twente, de laatste vijf keer (in de Eredivisie):

2007-2008: 2-2
2006-2007: 1-1
2005-2006: 2-0
2004-2005: 1-0
2003-2004: 2-1

Ajax en FC Twente troffen elkaar in de Eredivisie tot nu toe 41 keer eerder. De Amsterdammers brachten 32 thuisoptredens tot een succesvol einde. Zeven keer bleef Ajax – FC Twente onbeslist. Tweemaal lukte het Tukkers om Amsterdam te verlaten met een overwinning op zak. De laatste Twentse zege stamt uit het seizoen 1999-2000 (0-1).

Bekijk later vandaag de voorbeschouwing op Ajax - FC Twente op Ajax TV.
Klik hier om alvast naar de website van Ajax TV te gaan >>

Juich Ajax voorbij FC Twente!
Klik hier voor informatie over de kaartverkoop >>