Menu
'Ajax moet kunnen overwinteren'

'Ajax moet kunnen overwinteren'

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een blog voor Ajax.nl. Davy Klaassen, Joël Veltman, Vaclav Cerny en Merel van Dongen wisselen elkaar telkens af. Ditmaal is het de beurt aan Davy Klaassen.

Met gemengde gevoelens kijk ik terug op de afgelopen weken. Met Ajax zijn we goed van start gegaan in de competitie en dat stemt tot tevredenheid. Zo rustig als het nu bij Ajax is, zo hectisch was het bij het Nederlands elftal. Dat is wel eens andersom geweest.

Het moge duidelijk zijn dat de interlands tegen IJsland en Turkije teleurstellend zijn verlopen. Ik was kapot van de twee nederlagen. Bij terugkomst in Nederland heb ik echt met vrienden en familie mijn zinnen proberen te verzetten, anders kom je er helemaal niet doorheen. Aan de andere kant kon ik gelukkig snel weer aan de bak bij Ajax en de focus daarop leggen.

Geloof in EK
Plaatsing voor het EK in Frankrijk hebben we niet meer in eigen hand, maar ik geloof er nog wel in. We moeten gewoon twee keer winnen, en dan afwachten wat Turkije doet. Zij hebben nog een lastig programma, en daar hou ik me aan vast. Zelf zullen we tegen Kazachstan en Tsjechië wel een hoger niveau moeten halen.

Ik ben blij dat ik zowel tegen IJsland als Turkije in de basis mocht beginnen, maar helaas heb ik niet mijn beste spel kunnen laten zien. Ik heb daar niet echt een verklaring voor. Spanning kan het niet geweest zijn, dat er staat namelijk altijd wel op. Als voetballer moet je er ook mee om kunnen gaan.

Bij Ajax speel ik sinds dit seizoen weer op 10 en dat bevalt me heel goed. Het was in het beginnen wel even wennen, omdat ik heel lang op rechtshalf had gespeeld. Maar ik voel me nu heel lekker.

Het is nu zaak om ons spel te finetunen. In aanvallend opzicht ligt ons grootste winstpunt. In het begin moesten we de defensieve zekerheid op orde krijgen. Dat is aardig gelukt. In vergelijking met voorgaande jaren geven we veel minder kansen weg. Helaas was het begin tegen Twente minder en incasseerden we onze eerste tegendoelpunten. Daarna hebben we het goed opgepakt.

Goede weg
Ik vind dat we op de goede weg zijn. Tijd om op onze lauweren te rusten is er niet. We moeten scherp blijven. Als we nu weer een wedstrijd verliezen of gelijkspelen, gaat iedereen weer proberen chaos te creëren.

Donderdag start de groepsfase van de Europa League met een mooie wedstrijd tegen Celtic. Aan die ploeg bewaar ik goede herinneringen. De vorige keer thuis tegen Celtic begon ik na mijn blessure voor het eerst weer in de basis. De loting is prachtig. We kunnen lang of kort over de Champions League lullen, maar daar zitten we gewoon niet in. Punt. De Europa League is ook een mooi toernooi.

In goeden doen moeten wij in principe kunnen overwinteren. Van Molde weet ik weinig. Iedereen zal waarschijnlijk zeggen dat zij laatste worden. Fenerbahce is, denk ik, heel sterk. Maar dat zijn Celtic en wij ook. Thuis zullen we de meeste punten moeten gaan halen, om te beginnen donderdag tegen Celtic. Ik kijk erg naar uit. Er komt een mooie periode aan, met veel wedstrijden. Hopelijk kunnen we het beste uit onszelf halen.