Menu

Ajax moet lijn doorzetten

Foto: Gerard van Hees. Na het fantastische resultaat tegen AA Gent richt Ajax zich weer op de nationale competitie. De 0-6 overwinning op de Belgen in de UEFA-Cupwedstrijd betekende de eerste winst in een uitwedstrijd sinds 28 november. Toen werd er met 1-2 gewonnen van AZ. Uitgerekend de tegenstander van dit weekeinde.

De formatie van trainer Co Adriaanse zal op liefst zes plaatsen verschillen van de equipe die Jan Wouters in de Alkmaarder Hout liet spelen. John O’Brien, Frank Verlaat, Tim de Cler, Jan van Halst, Pius Ikedia en Brian Laudrup maakten toen deel uit van de basiself. Verlaat en Laudrup hebben Ajax verlaten, Ikedia en O’Brien zijn momenteel in Sydney voor de Olympische Spelen en Van Halst maakt geen deel uit van de selectie voor de wedstrijd van zondag. Misschien dat De Cler wel meegaat, maar dat hangt af van het herstel van Andre Bergdolmo, die geblesseerd raakte aan de lies.

De overwinning op AZ was vorig seizoen niet verdiend. Wel nam Ajax als lijstaanvoerder vier punten afstand van de concurrentie Feyenoord en PSV. Ajax speelde tegen de Alkmaarders slecht, maar behaalde een groot rendement uit het aantal verworven kansen. Daarnaast sleepte Fred Grim Ajax er in de moeilijke periode doorheen door fabelachtige reddingen.

Richard Knopper en Brutil Hose waren de doelpuntenmakers. Brian Laudrup was de centrale aanvaller omdat Nikos Machlas en Shota Arveladze afwezig waren. Voor Hose, die was ingevallen voor Knopper, was het zijn allereerste goal in dienst van Ajax 1. De spits is hersteld van zijn lichte rugblessure die hem belette naar Gent af te reizen.

Bij Ajax ontbreken de bekende mensen. Nikos Machlas en Ole Tobiasen zijn nog geblesseerd. De planning is dat de Griek komende donderdag met het tweede team mee zal spelen tegen Heerenveen 2.

Misschien voegt Andre Bergdolmo zich bij het duo. Hij raakte donderdag tijdens de training geblesseerd. De Noor heeft last van zijn lies en kon vrijdagochtend dan ook niet mee trainen. Zijn meespelen hangt af van de zaterdagtraining. ‘ Wie een dag voor de wedstrijd niet voluit kan trainen, speelt niet’, zei trainer Co Adriaanse vrijdag nog maar een keer.

Dat AZ nu zo laag (15e) op de ranglijst staat met drie punten uit vier wedstrijden, zegt de trainer van Ajax niet zo veel. ‘Je kunt mij niet wijsmaken dat AZ opeens niet meer kan voetballen. Ze hebben dezelfde trainer, alleen Ricksen is weggaan en ze hebben er spelers bij gekregen. Dus we zullen ze zeker niet onder de voet lopen.’