Menu

Ajax moet nu oppassen voor Feyenoord

Of ze het er bij PSV om deden. Na afloop van de door Ajax met 2-0 verloren wedstrijd, lieten de mensen Ronald Koeman lang wachten achter de microfoon. Guus Hiddink liet zich nog niet zien. Dus stak Koeman zelf maar van wal. De trainer vond dat zijn elftal niet slecht had gevoetbald, maar dat machteloosheid in de aanval het verschil bepaalde. En PSV heeft Kezman, die deze topper met twee treffers in Eindhovens voordeel besliste. Door de nederlaag moet Ajax vanaf nu achterom kijken. Want daar nadert Feyenoord met rassen schreden.

Een overwinning. Dat had Ajax nodig. Niets minder. Want Feyenoord walste zaterdagavond al met 5-0 over een onthutsend zwak Heerenveen en zou bij een nederlaag van Ajax op slechts een puntje achter Ajax komen. Koeman liet zijn elftal in dezelfde formatie starten als tegen AS Roma, alleen speelden nu Maxwell en Van der Meyde meer aan de zijkanten.

Het begon slecht in Eindhoven. Trabelsi, die na bijna elke Champions-Leaguewedstrijd momenten van zwakheid heeft in het volgende competitieduel, kopte de bal slecht uit zijn eigen doelgebied. Dat deed hij zo matig dat hij zelf moest corrigeren. Hij probeerde het met elke spier in zijn lijf, maar haalde vervolgens Robben zo hard neer dat hij, behalve dat hij de gele kaart kreeg, ook moest toezien dat PSV een penalty kreeg. Topscorer in de Holland Casino Eredivisie Kezman knalde onberispelijk binnen, 1-0. Er waren pas tien minuten gespeeld.

Maar veel beter werd het nooit. Hoogstaand voetbal was, op de beginfase die zich in hoog tempo voltrok na, veel te veel gevraagd in deze topper in het Philips stadion. Na de openingsgoal moest Ajax wel komen. ,,Ze probeerden steeds een man-meer-situatie te creëren. Dat het lukte was van onze kant niet goed", aldus Hiddink. Maar de Amsterdammers konden weinig uithalen met die extra man, want voorin waren ze krachteloos.

Dat het voorin niet liep zoals het zou moeten, kwam volgens Koeman door meerdere factoren. ,,De jongens zijn vermoeid, Zlatan was niet zo balvast, Van der Vaart is nog niet terug op zijn niveau en Pienaar was minder dan anders. Hoewel diverse spelers lichamelijke klachten hadden, kon ik voorin niet veel veranderen. Ik dacht dat jongens van een jaar of twintig elke dag wel voluit zouden kunnen gaan, maar dat is niet zo. Het vreet energie. Daardoor mis je dat beetje extra voorin."

Een vloeiende Ajax-aanval viel er te noteren in de eerste helft. John O’Brien, samen met Pasanen de beste Ajacied, was opgerukt naar de achterlijn, trok voor naar Van der Meyde die de bal teruglegde. Zlatan kopte in, maar zijn inzet ging over.

Ajax had wel het betere veldspel. PSV had zich na de treffer ver teruggetrokken en leunde zwaar op de dit seizoen voortreffelijke defensie - PSV kreeg slechts elf tegentreffers - en kwam er sporadisch via een counter uit.

Ver in de tweede helft hoopte Koeman met de komst van Boukhari voor Pienaar dat het misschien zou openbreken. Maar ook de Rotterdammer kreeg weinig voet aan de grond. Vier minuten voor tijd bracht Koeman zelfs Van Damme in als extra aanvaller. Maar de Belg – die vorige week in Rome het record van kortst spelende Ajacied in een wedstrijd vestigde met twaalf seconden – zag tot zijn schrik dat Mateja Kezman aan de andere kant PSV in veilige haven schoot, 2-0.

Ajax was toen Cristian Chivu al kwijt. De aanvoerder van Ajax gooide de bal terug richting Van Bommel. Wegereef trok geel en aangezien Chivu al een keer eerder die prent had gezien moest hij inrukken. ,,Een overdreven beslissing", vond ook Hiddink. ,,Eigenlijk zou zo’n scheidsrechter binnensmonds moeten lachen en denken dat er wat gif in de wedstrijd zit. Die gele kaart hoefde niet."

Koeman, die flink chagrijnig achter de microfoon had plaatsgenomen, was het daarmee eens. ,,Het toont niet van persoonlijkheid", gaf de Ajax-trainer aan. ,,Die eerste gele kaart die Van Bommel in de eerste minuut kreeg was al een lachertje. Maar Wegereef had er vandaag geen gevoel voor. En hij is nog een van de besten in Nederland. Kan je nagaan hoe de rest is."

Koeman baalde na afloop flink van de nederlaag. ,,Dit is een grote teleurstelling. Maar zelfs na die vroege penalty vond ik ons niet slecht voetballen. Wel machteloos in aanvallend opzicht. We hadden niet de frisheid om PSV in problemen te brengen. Door de nederlaag is de kans op het kampioenschap verkeken. Nu moeten we zorgen dat we de nummer drie achter ons laten en dat wordt nog moeilijk genoeg. De Champions League is een leuk verhaal, maar als je het maar een keer in de paar jaar speelt, schieten we er niets mee op. Je hoopt natuurlijk dat je het kan doortrekken naar volgend seizoen."

Komend weekeinde spelen diverse Ajacieden in interlands. De volgende wedstrijd in de competitie is op zaterdagavond 5 april thuis tegen RBC.