Menu

Ajax moet oppassen voor 'Wohnwagen-Taktik'

Nog enkele uren en dan ontmoet Ajax zijn tweede opponent in de UEFA Champions League, Bayern München. Traditioneel op de wedstrijddag vertrekt de selectie rond elf uur voor een stadswandeling, uitgezet door teammanager David Endt. Ook trainer Ronald Koeman loopt mee.

Dat de trainer meegaat, betekent dat de puntjes voor vanavond wel zo'n beetje op de i staan. Het voorbereidende werk is gedaan, de voorbespreking zit in de hoofden van de technische staf en er is nog tijd over. Dus stapt Koeman zelf gezellig een rondje mee. ,,Het is altijd wel lekker om even naar buiten te gaan. Anders zit je de hele dag in zo'n bedompt hotel. We doen het altijd. Het is toch even een onderbreking. Ook voor de spelers is het prettig een frisse neus te halen."

Voordat de spelers op weg kunnen, moeten ze zich eerst door echte handtekeningenjagers werken. Een verzamelaar uit Wurzberg houdt plaatjes van international Wesley Sneijder onder diens neus. ,,Ik heb wel over de dertigduizend handtekeningen", zegt de man van middelbare leeftijd. ,,Ik verkoop ze niet. Nee, ze gaan thuis aan de muur. Ik heb er wanden mee vol hangen."

De stad hangt op zijn beurt vol met aanplakbiljetten van Bild. De krant kopt groots: 'Wohnwagen-taktik gegen Amsterdam'. Sneijder heeft de krant te pakken en zijn teamgenoten buigen zich over het artikel. Wat bedoelen de Duitsers daar nou weer mee? De vergelijking gaat enigszins mank maar de krant vergelijkt het systeem van Ajax met buitenspelers als een Nederlandse caravantoerist op de Duitse snelweg. Die halen ook links en rechts in, net als de Ajacieden. De enige manier om je daar niet aan te ergeren is de deur gesloten houden en vol gas door te stomen om niet in de file te belanden. Dat moet Bayern dus ook doen, vindt Bild dat verder beweert dat de 5000 Amsterdamse fans (hier zitten ze er toch 2400 boven) de Champions League maken tot een Camping League. Het stukje wordt geïllustreerd met een foto van de splinternieuwe Bayern-spelersbus met een kleine witte caravan met Ajax-logo.

Als de krant bekeken is door de spelers, stappen ze verder. Het hotel van de spelers ligt in een redelijk drukke omgeving. De mensen in de bus wijzen naar de roodwitte groep, Japanners blijven massaal stil staan aan de andere kant van de weg om hun digitale fotokaarten vol te schieten. Af en toe durft een passant het aan een handtekening te vragen, maar over het algemeen wordt de ploeg met rust gelaten in de mooie straten van de Beierse stad.

In die stad is Tonny Bruins Slot nu voor de tweede keer in vier dagen tijd. Zaterdag zag hij nog live het duel van Bayern München tegen Freiburg. ,,Hier blijven was geen optie", aldus Bruins Slot die zaterdagavond al weer terug in Amsterdam was en maandag dus weer naar München vloog. ,,Want anders zouden er gisteren pas contactmomenten zijn geweest. En dat is natuurlijk veel te laat om mijn informatie over Bayern door te geven."

Bruins Slot vindt vooral de driehoek Ballack, Makaay en Pizarro een gevaarlijk wapen van de komende tegenstander. Pizarro is net hersteld van een schedelbasisfractuur. ,,Dat had voor ons best nog een weekje langer mogen duren", aldus de assistent-trainer. ,,Want Pizarro en Makaay liggen elkaar wel goed in tegenstelling tot de andere spitsen met Makaay." Verder roemt Bruins Slot ook de ervaren spelers als Frings en Ze Roberto.

Na de uitgebreide analyse van Bruins Slot komt het hotel al weer in zicht. Yannis Anastasiou heeft nog altijd zijn arm om Nicolae Mitea geslagen. Zo lopen de twee al de hele tijd en de Griek lijkt nog niet van zins de kleine Roemeen onder zijn vleugels vandaan te laten. Het traditionele kopje koffie gebruiken de Ajacieden in het eigen hotel. Daarna gaan Koeman en zijn staf in drie sessies zitten met de verdedigers, de middenvelders en de aanvallers. Aan het einde van de middag volgt nog een teambespreking. Dan moeten alle spelers klaar zijn voor Bayern. Vanavond zullen we zien of alles zo uitgepakt als iedereen 's ochtends hoopte.