Menu

Ajax moet punten halen in Brabant

Ajax gaat zaterdagavond naar Brabant voor de ontmoeting tegen RKC Waalwijk. Geen makkelijke tegenstander, maar de Amsterdammers zullen toch van de formatie van trainer Martin Jol kunnen én moeten winnen.

Want de club is hard toe aan een goed resultaat na twee nederlagen in een week tijd. Slechts een keer in de historie van het betaald voetbal verloor Ajax meer dan twee keer op rij in competitieverband. We hoeven er niet eens zo heel lang voor terug, want in april 1999 bleken achtereenvolgens Vitesse, PSV, Cambuur en Fortuna Sittard niet te kloppen door de Ajacieden.

In november 2001 verloor Ajax voor het laatst twee keer achtereen. Eerst bleek NAC te sterk, daarna struikelde Ajax over PSV. De week voor NAC bleef Ajax steken op 1-1 tegen De Graafschap en een week na PSV moest Co Adriaanse het veld ruimen. Overigens na een 3-2 overwinning op FC Twente.

Zo ver zal het nu niet komen. De resultaten zijn de laatste twee duels dan slecht, maar Ajax staat nog steeds met zes punten voorsprong op PSV op de eerste plaats.

Vorig seizoen liet Ajax twee punten liggen in Waalwijk. Of won het een punt, het is maar vanuit welk perspectief wordt gekeken. De late goal van Maxwell betekende in elk geval de gelijkmaker. De Braziliaan heeft kennelijk wel wat met RKC, want hij scoorde dit seizoen in eigen huis de openingstreffer tegen de geelhemden. De thuiswedstrijd tegen RKC was trouwens goed met een prima Rafael van der Vaart. Nu Wesley Sneijder is geschorst en Van der Vaart hopelijk is hersteld van fysiek ongemak, zal de vice-aanvoerder van Ajax waarschijnlijk zijn rentree in het basiselftal maken.

RKC moet Marc van Hintum missen wegens een schorsing en zag topscorer Iwan Redan op huurbasis naar Roda JC vertrekken. RKC heeft tot nog toe te maken met een tegenvallend seizoen. Bij Groningen pakten de Brabanders echter de volle winst en lijken stapje voor stapje op hun bekende niveau te komen. RKC staat nu op de elfde plaats met 30 punten uit 23 wedstrijden. De Waalwijkse topscorer was dus Redan met acht goals, maar hij is vertrokken. Nu neemt Boutahar die titel over. Rick Hoogendorp, eigenlijk de 'normale' scherpschutter blijft dit seizoen een beetje achter. Hij scoorde pas drie maal.

Maar dat zegt allemaal niets. De vorm kan zo weer terug zijn en in eigen huis tegen Ajax, voor veel ploegen toch de thuiswedstrijd van het jaar, zal iedereen zich honderd procent geven. Bij RKC speelt volgens de officiële website nog een ander feitje: zij willen graag hun nieuwe hoofdtrainer Erwin Koeman kampioen met PSV zien worden. Daar zullen diens jongere broer en zijn pupillen echter wel een stokje voor willen steken en zorgen dat de Eindhovenaren op gepaste afstand blijven van Ajax. Het gat kan zaterdagavond weer groeien naar negen punten en met de moeilijke uitwedstrijd tegen FC Utrecht op het programma voor PSV zou het best eens kunnen zijn dat dat verschil zondagmiddag om half drie ook nog op het papier staat.

Uitslagen vorige tien edities RKC - Ajax:

1993-1994 RKC Waalwijk - Ajax 0-3
1994-1995 RKC Waalwijk - Ajax 1-1
1995-1996 RKC Waalwijk - Ajax 0-3
1996-1997 RKC Waalwijk - Ajax 1-2
1997-1998 RKC Waalwijk - Ajax 1-5
1998-1999 RKC Waalwijk - Ajax 0-1
1999-2000 RKC Waalwijk - Ajax 1-1
2000-2001 RKC Waalwijk - Ajax 2-2
2001-2002 RKC Waalwijk - Ajax 0-2
2002-2003 RKC Waalwijk - Ajax 1-1

De wedstrijd begint zaterdagavond om 19.30 uur en wordt geleid door scheidsrechter Ruud Bossen.