Menu

Ajax moet tegen Grazer AK oogsten

Ajax zal maandagochtend met achttien spelers afreizen naar de culturele hoofdstad van Europa, Graz. Niet bij de groep zitten de geblesseerden Jari Litmanen, John O'Brien en Sander Boschker. Afvallers voor de eerste wedstrijd van de derde voorronde UEFA Champions League zijn Johnny Heitinga, Nigel de Jong, Cedric van der Gun en Nourdin Boukhari.

Terwijl de Oostenrijkse competitie al een maand bezig is en Grazer AK al twee voorrondewedstrijden tegen Tirana heeft gespeeld, start het seizoen voor Ajax dinsdag pas echt. ,,Daarom kan ik niet met honderd procent zekerheid stellen dat we er klaar voor zijn", zei trainer Ronald Koeman zondagmiddag tijdens de persconferentie in de Han-Dadezaal op de Toekomst. ,,Niet iedereen is honderd procent fit geweest. Daarnaast is een voorbereiding toch een ander verhaal dan een wedstrijd waarin het om de knikkers gaat."

,,Het is de eerste en tevens heel belangrijke wedstrijd van het seizoen. Alles wat we vorig jaar dachten te hebben bereikt, moet deze twee weken werkelijkheid worden. We zijn gefocust op dit duel. De spelers gaan er goed mee om en hopelijk sluiten we de twee wedstrijden goed af. Ik heb er alle vertrouwen in."

Koeman heeft naast de analyses van Tonny Bruins Slot en de videobanden, Grazer AK ook zelf bekeken. ,,De ploeg speelt in een ander tempo dan wij gewend zijn. Het ligt lager. Als wij daarin meegaan, dan kunnen we het moeilijk krijgen. Als wij het tempo bepalen en fris voetballen dan zal het voor hen moeilijk worden. Grazer AK heeft goede koppers die in standaardsituaties gevaarlijk kunnen worden. Maar als Ajax geconcentreerd voetbalt, mag het eigenlijk geen probleem zijn."

Jammer genoeg moet Koeman het in de eerste wedstrijd van het seizoen stellen zonder zijn aanvoerder, Jari Litmanen. ,,Jari heeft last van zijn achillespees", aldus de trainer. ,,Dat is een teleurstelling, maar het is nou eenmaal een gegeven dat hij achillespeesklachten heeft, dus moeten we daar nu niet over klagen."

In de training van zondag stelde Koeman Zlatan Ibrahimovic en Wesley Sonck samen in de spits op. Die combinatie is ook een optie voor dinsdag. ,,Helaas hebben we er niet veel op kunnen trainen of spelen, maar het zou best kunnen dat ik dinsdag met hen start. Ze hebben de kwaliteit, waardoor ik het best aandurf ze in die wedstrijd voor het eerst samen te laten spelen."

Als Koeman Hatem Trabelsi dinsdag opstelt dan is de rechtsback voor de grote Europese clubs niet meer interessant. ,,Manchester United heeft zich nooit gemeld voor Trabelsi. Wij hebben het ook alleen uit de pers vernomen, niet vanuit de club. Als Trabelsi eenmaal voor Ajax heeft gespeeld in de Champions League dan mag hij niet meer voor andere clubs spelen. Van Hatem heb ik uit de trainingen of wedstrijden nooit gemerkt dat hij ontevreden is. Wat dat betreft is het een fantastische prof. Mocht hij of zijn zaakwaarnemer zich al rijk hebben gerekend, dan is het een tegenvaller dat het niet doorgaat, maar het zal niet ten koste gaan van zijn spel."

Nourdin Boukhari en Cedric van der Gun vallen voor deze wedstrijd af. Dat betekent niet dat ze buiten de A-selectie vallen. ,,Ik vind dat ze recht hebben op trainingen met de A-selectie", aldus Koeman.

De selectie voor het duel met grazer AK is als volgt:

Lobont, Stekelenburg, Trabelsi, Escudé, Grygera, Pasanen, Yakubu, Van Damme, Maxwell, Galasek, Pienaar, Van der Vaart, Sneijder, Obodai, Sikora, Sonck, Ibrahimovic, Wamberto.