Menu
'Ajax moet verder, in de Europa League'

'Ajax moet verder, in de Europa League'

Deelname aan de UEFA Champions League blijkt de voetbaljaargang 2015-2016 een brug te ver voor Ajax. Kort na de 2-3-nederlaag tegen Rapid Wien, in de derde kwalificatieronde, keek Frank de Boer met bijbehorend chagrijn terug.

,,Dit is natuurlijk een verschrikkelijke domper voor iedereen die Ajax liefheeft'', opende Frank de Boer zijn terugblik op de verloren return (2-3) tegen Rapid Wien. De Ajax-trainer had alle reden om chagrijnig te zijn. Een uitschakeling in de eerste de beste Europese kwalificatieronde was niet ingecalculeerd. Het aanlokkelijke podium van de Champions League blijft dit seizoen buiten bereik van de Ajacieden. Wat rest is een kwalificatieronde voor de groepsfase Europa League. Vrijdag weten de Ajacieden wie de opponent is.

,,We wisten dat het lastig kon worden'', vervolgde De Boer, zichtbaar ontgoocheld. ,,Helemaal als Rapid zou scoren en zij hun favoriete spelletje konden gaan spelen.'' De Oostenrijkers stuntten met een 0-2 voorsprong bij rust. De Boer: ,,Ik vond dat wij desondanks goed in de wedstrijd zaten. Maar de eerste helft hebben we een lesje in effectiviteit gehad. Dat hoort wel bij voetbal. Maar de spelers moeten leren dat je de bal soms een hijs moet geven, in plaats van het altijd voetballend op te lossen. Soms moet je rücksichtslos zijn. We hadden Rapid het gevoel moeten geven dat er niks viel te halen. Jammer genoeg is dat niet gelukt.''

,,Onze 1-2 gaf wel weer hoop en de 2-2 was verdiend'', becommentarieerde De Boer de meeslependste fase na rust. Spits Arek Milik en invaller Nemanja Gudelj gaven de volgelopen ArenA nieuwe hoop op Europees succes. Het liep uiteindelijk heel anders. De Boer spaarde daarbij ook zichzelf niet. ,,We hadden na die gelijkmaker misschien iets meer de handrem moeten aantrekken. Dat kan ik mezelf ook aanrekenen. Ik wilde met de punt naar achter spelen. Die plek was niet goed bezet; daar kwam ook de goal uit. Heel zuur.'' Twee minuten na de hoopvolle treffer van Gudelj tekende Louis Schaub voor de fatale 2-3. Ajax kwam die klap niet meer te boven.

,,We zullen verder moeten; deelname aan de groepsfase van de Europa League afdwingen is ook belangrijk'', besloot De Boer. ,,Ik had het gevoel dat we met dit team het verschil konden maken. Dat was niet zo. Helaas. Dat is mijn verantwoordelijkheid.''


Tekst: Ajax.nl
Foto's: Louis van de Vuurst