Menu
'Ajax moet weer trendsetter worden'

'Ajax moet weer trendsetter worden'

In aanloop naar de wedstrijd tegen FC Twente van zondag sprak Henk ten Cate zoals gebruikelijk met de pers. Hij stelde dat Ajax weer trendsetter moet worden. Ook haalde hij opnieuw aan dat de kampioen voortkomt uit de duels met de subtoppers.

Als de kampioen voortkomt uit de duels tegen de subtoppers, kan Ajax zondag zeer goede zaken doen. PSV verloor immers al van FC Twente, zondag in de ArenA de tegenstander van Ajax. ,,En bij winst lopen we dus een beetje op ze in", lachte Ten Cate. Dat Ajax niet zomaar wint van Twente, beseft de trainer terdege. ,,Op dit moment gaat het bij FC Twente goed. Het zegt wel wat natuurlijk dat ze van de twaalf duels er maar twee hebben verloren. Het is een goed voetballende ploeg waarin een goede balans zit. Dat is mijns inziens vooral gekomen na het aantrekken van Orlando Engelaar. Na de 7-1 overwinning van afgelopen weekeinde tegen FC Groningen zal Twente met veel zelfvertrouwen hierheen komen. Ik ben ervan overtuigd dat je kampioen wordt tegen de subtoppers. Dit soort duels moet je goed doorkomen. We hebben er nu drie gespeeld, alledrie uit. Van Heerenveen en Utrecht wonnen we, van Roda JC verloren we."

Wesley Sneijder en Klaas Jan Huntelaar staan aan de aftrap van de grote trainingspartij. Wesley Sneijder en Klaas Jan Huntelaar staan aan de aftrap van de grote trainingspartij.

Afgelopen weekeinde verloor Ajax opnieuw, nu dankzij een toevalstreffer van PSV. ,,Het deed me goed te constateren dat we niets onder doen voor PSV", blikte Ten Cate terug. ,,Wel vind ik dat de norm in Nederland is veranderd. Nu was PSV slim en professioneel, een aantal jaar geleden zou er geschreven zijn dat het een gluiperige overwinning was. Alleen het resultaat telt tegenwoordig. PSV is de laatste jaren kampioen geworden en heeft zo de nieuwe norm gezet. Voor ons is het vervelend dat we van trendsetter trendvolger zijn geworden. Het wordt tijd dat wij de nieuwe trend gaan zetten met aantrekkelijk voetbal. De verdediging staat bij ons goed, de druk naar voren is er en nu is het tijd meer aandacht te besteden aan het positiespel en de beweging zonder bal." Dus legde de trainer tijdens de vrijdagochtendtraining de grote partij regelmatig stil om aanwijzigingen te geven.

Klaas Jan Huntelaar schiet op doel. Roger is te laat met zijn vliegende actie. Klaas Jan Huntelaar schiet op doel. Roger is te laat met zijn vliegende actie.

De partij eindigde doelpuntloos. Wesley Sneijder deed volop mee. Het was zijn eerste groepstraining sinds de knieblessure die hij in het duel met PSV opliep. ,,Ik hoop dat hij morgen geen reactie heeft, dan kan hij zondag tegen FC Twente spelen", vertelde Ten Cate. Over de vorderingen van Ryan Babel was de trainer minder optimistisch. ,,Dat gaat langzamer dan gehoopt. Ryan zit in de allerlaatste fase van de revalidatie. Toch is het halen van de wedstrijd tegen Sparta Praag niet reëel. Ik hoop dat hij er halverwege volgende week in kan stappen." Edgar Manucharyan zal ook het aanstaande duel tegen Twente missen. ,,Hij keerde met een liesblessure terug uit Armenië. Hij kon vandaag niet met de groep meetrainen en zal dat morgen ook niet kunnen", aldus Ten Cate. ,,Hem kunnen we dus zondag niet gebruiken. Maar Nicolae Mitea is op de weg terug. Het is niet ondenkbeeldig dat hij zondag meer speeltijd krijgt dan in de vorige duels."

Ajax speelt zondag tegen FC Twente. De wedstrijd begint om half drie en er zijn nog kaarten te verkrijgen. Lees daarover meer op de pagina kaartverkoop.