Menu

Ajax moet winnen van Gent ''voor supporters en Nederlands voetbal''

Co Adriaanse kreeg een opvallende rustige persconferentie van het Nederlandse journaille. Nadat woordvoerder Erik van Leeuwen had meegedeeld dat er 27.000 kaarten zijn verkocht, waarvan duizend aan Gent-supporters, gaf de trainer de stand van zaken door. Jesper Gronkjaer, Shota Arveladze, Richard Knopper, Ferdi Vierklau, Tomas Galasek en Ole Tobiasen zijn door blessures niet inzetbaar.

Adriaanse mist voor de Europa Cupwedstrijd tegen KAA Gent veel spelers. Hij begon met het opsommen van de Olympische Spelen-gangers, O'Brien, Kanu, Ikedia en Mokoena 'Zuid-Afrika is al een tijd uitgeschakeld. Ik snap dan ook niet dat Mokoena hier nog niet is. Ook de Nigerianen hadden volgens mij al weer hier kunnen zijn. Lawal was toch in Bratislava. Maar ja, Amsterdam is nog wel een stukje verder dan Bratislava. Ikedia heeft het op de Olympische Spelen goed gedaan.'

Foto Louis van de Vuurst

Youssouf Hersi is door trainer Adriaanse weer bij de selectie gehaald. De jeugdinternational zat ook tegen RBC al op de bank, maar had toen nog twee nummers '10' voor zich. Door de blessure van Knopper is Hersi nu de tweede in lijn achter Cedric van der Gun.

In verdedigend opzicht had Adriaanse een fitte Kanu goed kunnen gebruiken. Tegen Gent doet hij een beroep op Tim de Cler en verschuift Bergdolmo weer naar de rechterkant. Op de bank zit Yakubu, die zowel in de verdediging als op het middenveld inzetbaar is. Wamberto, Hersi, Cruz en Lobont zijn de overige reserves.

Dus geen Machlas. 'Nee, het is nooit mijn bedoeling geweest Machlas er al bij te halen', reageerde de Ajax-trainer op de vraag waarom hij de Griekse spits, die anderhalve wedstrijd in het tweede heeft gespeeld, niet in de selectie heeft opgenomen.

Aron Winter en Richard Witschge mochten in Callantsoog het spits afbijten bij een spelletje. De regels moeten eerst nog wel even door de trainer worden uitgelegd.

Zij staan donderdagavond weer in het basiselftal van Ajax. Beiden afgelopen vrijdag voor de wedstrijd tegen RBC nog gepasseerd door Adriaanse.

Volgens Adriaanse moet Ajax de wedstrijd, ondanks de ruime 6-0 marge, winnen. 'De spelers spelen om te winnen. Voor zichzelf, voor het team, voor de supporters, voor de televisiekijkers en voor het Nederlands voetbal. Want als Ajax wint is de kans groter dat ook volgend seizoen met het huidige aantal teams Europees voetbal gespeeld mag worden.'

Het duel begint om 20.15 uur en vanaf 18.00 uur is er stadionverkoop.

Ajax gaat spelen in de volgende formatie:

Grim; Bergdolmo, Pasanen, Chivu, De Cler; Witschge, Van der Gun, Winter; Van der Meyde, Van der Vaart, Bobson.

Wissels: Lobont; Yakubu; Wamberto, Hersi, Cruz.