Menu

Ajax morele winnaar na voetbaloorlog

Voetbal is oorlog, stelde Rinus Michels al eens en PSV en Ajax deden zondagmiddag alles om die stelling te onderstrepen. Het voetbal was in de eerste 45 minuten ver te zoeken, de oorlog overheerste. In de tweede helft knokte Ajax zich tot twee keer toe terug van een achterstand, 2-2. Door dat resultaat blijft de ploeg van Ronald Koeman aan de leiding in de Holland Casino Eredivisie.

In oorlog is alles geoorloofd. Daarom begon de topper tussen PSV en Ajax niet op zondagmiddag, maar al veel eerder deze week. Dat had alles te maken met de strafzaak tegen Mateja Kezman. De Eindhovense spits kreeg drie wedstrijden aan de broek, waarmee niemand bij PSV blij was. PSV-trainer Guus Hiddink maakte opmerkingen richting Rafael van der Vaart en stookte daarmee het vuurtje al op. ,,Er werd over en weer wel wat gezegd", zei Koeman. ,,Maar dat moet in het veld over zijn."

Het vuurtje zou echter door lankmoedig optreden van scheidsrecher Eric Braamhaar, die dacht heel coulant de topper te kunnen leiden, uitgroeien tot een fikse brand. Koeman: ,,De scheidsrechter had al direct een gele kaart moeten geven toen Johann Vogel Wesley Sneijder op zijn enkel trapte. Maar het was niet alleen de scheidsrechter. Er was veel irritatie en geen respect voor elkaar. Zowel bij ons als bij PSV niet."

,,Het is de aard van het beestje dat ik de wedstrijd op zijn beloop laat", vertelde Braamhaar na afloop. ,,Ik moet de hand in eigen boezem steken, had het korter moeten houden maar daarmee zou ik mezelf verloochenen. Dit was mijn eerste topper, het is een leerproces. Volgende keer zal ik het misschien anders doen."

Al in de zevende minuut van de in hoog tempo geopende wedstrijd kreeg doelman Bogdan Lobont een aanslag van Jan Vennegoor of Hesselink te verduren. Dokter Edwin Goedhart moest met drie nietjes de wenkbrauw van de Roemeen weer aan het gezicht vastmaken. De toon was gezet.

De ene blessurebehandeling was nog niet voltooid of de volgende diende zich al weer aan. Waar Lobont kon worden opgelapt, raakte PSV al na 35 minuten twee spelers kwijt. André Ooijer blesseerde zich na een eigen onbezonnen actie en moest naar het ziekenhuis met een mogelijke sleutelbeenbreuk en Kevin Hofland hield aan het duel met Zlatan Ibrahimovic een hersenschudding over.

Door al die onderbrekingen en de onderlinge haat en nijd was er van voetbal geen sprake meer. Wel had PSV via Dennis Rommedahl in de zevende minuut een goede mogelijkheid gekregen en plaatste Ajax een vlijmscherpe aanval die door Ibrahimovic met een snoeihard schot op de lat werd beëindigd.

De Zweed was veruit de gevaarlijkste man aan Ajax-zijde, waar Johnny Heitinga en Zdenek Grygera in de basis stonden en Julien Escudé hersteld was van zijn rugblessure. Koeman had zijn tactiek enigszins aangepast door met Wesley Sonck en Ibrahimovic voorin te spelen, met Wesley Sneijder en Van der Vaart respectievelijk rechts en links op het middenveld. Tomás Galásek en Heitinga dienden te stofzuigeren. ,,We wilden meer gesloten en compacter spelen", legde Koeman zijn opstelling uit.

Maar door het rommelige karakter, de vele overtredingen, de irritaties en de nodige blessures was er van tactiek nauwelijks sprake. Net voor rust ging Van der Vaart hard neer nadat hij - zonder een bal in de buurt - door Mark van Bommel was tegengehouden. Waar de Ajax-bank dacht aan het einde van de PSV-aanvoerder liet Braamhaar doorspelen. ,,Dit was een elleboogstoot en is niet goed te praten", vond Van der Vaart. ,,Ik deed alleen alles om hem tegen te houden. Van een elleboogstoot was geen sprake", verdedigde Van Bommel zich. Het maakte het wedstrijdbeeld niet aangenamer.

Toen John de Jong werd gestuit door Pasanen en Escudé, kwam Van der Vaart er ook nog bij om het De Jong lastig te maken. Volgens de scheidsrechter zou hij daarbij de PSV'er geschopt hebben en kon de aanvoerder van Ajax vertrekken met een rode kaart. ,,Ik verwijt Rafael dat hij die trappende beweging maakte. Dat zag de scheidsrechter wel goed", concludeerde Koeman.

In de tweede helft moest Ajax het dus redden met tien man. ,,Ik had in de rust gezegd dat het vooral een zaak van tegenhouden zou worden", zei Koeman. ,,We moesten ons niet laten provoceren en alles doen voor het resultaat."

Binnen een minuut lag de bal echter achter Lobont door een doelpunt van Van Bommel nadat de keeper de bal - al dan niet gehinderd door Vennegoor of Hesselink - losliet. De aanvoerder kon simpel binnentikken, 1-0.

Maar de Amsterdammers vochten zich terug en werden door zwak verdedigen van PSV geholpen in het tot stand brengen van de gelijkmaker. Nadat Ibrahimovic hard op de vuisten van Waterreus had geschoten, was Sonck er als de kippen bij om zijn vijfde competitietreffer binnen te werken, 1-1.

Het was maar de vraag of Ajax stand zou houden, want de jonge ploeg had veel te verwerken gekregen. Verwonderlijk was het dan ook niet dat PSV in de 69ste minuut wederom de leiding nam. Petri Pasanen raakte de bal bij het uitverdedigen niet hard genoeg waardoor De Jong de bal voor de voeten kreeg, 2-1.

Wie dacht dat Ajax geknakt was, had het mis. De Amsterdammers, hoewel voortdurend onder druk, kwamen er af en toe toch goed uit. In de 72ste minuut leverde dat wederom een doelpunt op. Waar de communicatie tussen Bouma en Waterreus volledig weg was, profiteerde de uitgekookte Ibrahimovic optimaal van de buitenkans, 2-2. ,,Alle vier de doelpunten hadden meer te maken met zwak verdedigen dan goed aanvallen", had Koeman geconstateerd.

PSV kreeg nog wel enkele kansen, maar de Ajacieden hielden stand. Koeman probeerde door de wissels Nigel de Jong/Wesley Sneijder en Jari Litmanen/Ibrahimovic die stand in de laatste tien minuten vast te houden. Voor Litmanen waren het zijn eerste officiële speelminuten van het seizoen. In blessuretijd mocht Victor Sikora zijn opwachting nog maken, maar lang duurde zijn speeltijd niet. Dat zal de buitenspeler op dat moment niet hebben uitgemaakt, want bij het laatste fluitsignaal van Braamhaar waren de Ajacieden dik tevreden met het ene punt in Eindhoven. Vorig jaar ging de titel immers door twee nederlagen tegen PSV aan de Amsterdamse neus voorbij. Dat wilde men dit jaar per se niet en hoewel het het nodige kunst- en vliegwerk kostte, slaagde Ajax er wel in een punt mee naar huis te nemen.

,,We hebben hier hard voor gewerkt", aldus Ibrahimovic na afloop. ,,We hebben het goed gedaan. Met tien man kwamen we tot twee toe op achterstand en konden we terugkomen. Dat het moeilijk zou worden, wist je van te voren. PSV is fysiek sterker, wij zijn voetballend beter. Maar de 2-2 is verdiend."