Menu
Ajax na 14 jaar terug in Leeuwarden

Ajax na 14 jaar terug in Leeuwarden

Ajax neemt het zondag voor het eerst sinds het seizoen 1999-2000 weer op tegen SC Cambuur. De laatste keer dat de Ajacieden in Leeuwarden aantraden was op 27 augustus 1999. Dani, Brian Laudrup en Wamberto stelden die vrijdagavond de zege veilig voor de ploeg van trainer Jan Wouters. Van de drie overige ontmoetingen op Friese bodem won Ajax er twee en ging het eenmaal onderuit.

De Ajacieden treffen in het Cambuurstadion hoogstwaarschijnlijk een bekende: Jodi Lukoki. De rappe buitenspeler heeft bij Ajax nog een contract tot de zomer van 2015, maar speelt dit seizoen op huurbasis voor de Friese club. Behalve de jeugdinternational zijn er talloze andere spelers die voor beide clubs uitkwamen. Fred Grim bijvoorbeeld verruilde in 1986 Ajax voor Cambuur, waarvoor hij 272 wedstrijden achter elkaar keepte. Na deze indrukwekkende serie haalde Louis van Gaal hem in 1994 terug naar Amsterdam, waar hij eveneens acht jaar zou blijven.

Het wekt dan ook geen verbazing dat Grim bij drie van de vier voorgaande edities van Cambuur – Ajax onder de lat stond. Te beginnen met het duel uit de jaargang 1992-1993, toen Dennis Bergkamp al na twintig seconden spelen op fraaie wijze de bal achter de doelman van de thuisploeg krulde. Sonny Silooy (eigen doelpunt) en opnieuw Bergkamp bepaalden vervolgens de ruststand op 1-2. In het tweede bedrijf besliste Marc Overmars de wedstrijd na een sprintduel met oud-Ajacied Guus Uhlenbeek: 1-3.

Fred Grim heeft zowel voor Ajax als SC Cambuur gespeeld. Fred Grim heeft zowel voor Ajax als SC Cambuur gespeeld.

Een seizoen later moest Grim opnieuw drie keer vissen tegen Ajax, dat door treffers van Frank Rijkaard, Overmars en Jari Litmanen met 0-3 won. Bij Cambuur verschenen naast Grim ook Uhlenbeek, Jaap Stam, Marcel Keizer, Hennie Meijer en Winnie Haatrecht binnen de lijnen. Allemaal spelers die voorheen of nadien het tricot droegen van de Amsterdammers. Rob Alflen - later nog actief voor Cambuur - kwam halverwege de tweede helft Clarence Seedorf aflossen bij de bezoekers.

Na dat seizoen degradeerde Cambuur naar de eerste divisie en duurde het vervolgens vijf jaar voordat beide ploegen weer tegenover elkaar stonden op het hoogste niveau. Het werd voor de Friezen een weerzien om nooit te vergeten, want op 11 april 1999 werd Ajax de knock-out toegediend: 4-1. Grim, inmiddels spelend voor de recordkampioen, bleef op bezoek bij zijn voormalige werkgever de oorwassing bespaard omdat Edwin van der Sar de onomstreden eerste keus was bij de gasten. Kenan Durmuşoğlu (2x), Evgeniy Levchenko en Leonard van Utrecht ontpopten zich die middag tot de Friese reuzendoders. Het doelpunt van Ajacied Shota Arveladze was dan ook niet meer dan een doekje voor het bloeden.

Ruim vier maanden later stond hetzelfde affiche op het programma. Een tweede stunt op rij bleek voor de thuisploeg echter iets te veel van het goede, want Ajax won vrij eenvoudig met 0-3 door treffers van Dani, Brian Laudrup en Wamberto. Tevens maakte Grim na vijf jaar een succesvolle rentree in het stadion van de Friezen.

Uiteindelijk bleef de terugkeer van Cambuur in de Eredivisie beperkt tot twee seizoenen. Hoewel de club daarna verwoede pogingen deed promotie af te dwingen, moest het publiek in Leeuwarden dertien jaar wachten voordat het zo ver was. Omdat de weg terug zo veel bloed, zweet en tranen heeft gekost, is de club er alles aan gelegen het verblijf in de Eredivisie te continueren. Ajax hoeft daarom niet te rekenen op cadeautjes.

Bovendien heeft het elftal van trainer Dwight Lodeweges de punten hard nodig, gezien de zestiende positie op de ranglijst met zestien punten uit zestien wedstrijden. Slechts RKC Waalwijk en NEC verzamelden tot nu toe respectievelijk twee en vier punten minder.
Ook Ajax kan zich eigenlijk geen misstap permitteren in de spannende race om de titel. Hoewel de formatie van coach Frank de Boer bezig is aan een uitstekende serie bedraagt de achterstand op koploper Vitesse nog altijd twee punten na zestien speelronden.

SC Cambuur - Ajax heeft zondagmiddag plaats vanaf 12.30 uur. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Pieter Vink.

Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Pro Shots