Menu
Ajax na droomstart terug in titelrace

Ajax na droomstart terug in titelrace

Ajax legde de basis voor de 4-1 overwinning op NEC duidelijk in de eerste helft van het competitieduel. De Amsterdamse zege had (veel) hoger kunnen uitvallen als de Ajacieden na rust scherper waren geweest. Ajax maakte ‘slechts’ een helft indruk, maar is sinds zondag wél terug in de titelrace.

Ajax trakteerde zichzelf op een onvervalste droomstart in de Amsterdam ArenA. Al in de vijfde minuut bezorgde spits Dmitry Bulykin zijn ploeg een 1-0 voorsprong door van dichtbij raak te schieten. Het voorwerk van Siem de Jong was goud waard. De rechtshalf draaide Kevin Conboy dol en schonk de Rus een niet te missen kans. Drie minuten later veerden alle Ajacieden in de ArenA opnieuw op. Jan Vertonghen sloeg toe nadat De Jong een corner van Aras Özbiliz koppend had verlengd. Ajax koesterde binnen tien minuten een royale 2-0 voorsprong. Die weelde was de Ajacieden de voorbije maanden niet vaak gegund.

De vlotte 3-0 van – opnieuw – Bulykin gaf de droomstart extra glans. De Rus profiteerde ditmaal van voorwerk van Eriksen en Özbiliz waarna Bulykin net eerder bij de bal was dan de kansloze Babos. Nog voor het verstrijken van het eerste halfuur streed NEC al een kansloze strijd. Afgelopen seizoen was dat nog heel anders. In een barslecht duel eindigde Ajax - NEC in 1-1. De Ajacieden lieten daar een prima 0-3 overwinning op volgen in Nijmegen.

Babos kreeg nauwelijks gelegenheid om op adem te komen. Kenneth Vermeer kreeg aanmerkelijk minder te doen. Vlak voor rust leverde de Ajacied zijn belangrijkste redding op een scherp ingeschoten bal van Leroy George. De grootste positivo’s in de ArenA zullen met de 3-0 ruststand stiekem hebben gehoopt op een verbetering van Ajax’ recordscore tegen NEC. In het seizoen 1967-1968 werd het in Amsterdam maar liefst 9-1.

Dmitry Bulykin scoorde twee keer tegen NEC. Dmitry Bulykin scoorde twee keer tegen NEC.

Tot een verbetering van de recordoverwinning kwam het uiteindelijk niet. En dat mocht Ajax zichzelf aanrekenen. Al werkte het uitvallen van de licht geblesseerde Bulykin, nog voor rust, niet in Amsterdams voordeel. Luttele minuten nadat de spits langs de lijn was behandeld, haalde Ajax-trainer Frank de Boer Bulykin naar de kant. ‘Buly’ klaagde over een verkramping. Met het oog op de vele blessures en de komende return tegen Manchester United, was het beter geen overbodige risico’s te nemen. Nicolás Lodeiro was zijn vervanger.

De volle ziekenboeg had vooraf toch al zijn weerslag op de beginopstelling van De Boer. Ricardo van Rhijn was onder meer als rechtsback de vervanger van Gregory van der Wiel. Vurnon Anita speelde controlerende middenvelder, terwijl ook De Jong opnieuw een plek kreeg in de middenlinie. Theo Janssen moest het treffen met NEC aan zich voorbij laten gaan, maar is naar verwachting wel op tijd fit voor de Europa League-return van donderdag tegen en bij Manchester United.

,,In de tweede helft hebben we een wanvertoning neergezet’’, keek Frank de Boer kritisch terug. De overwinning stemde de Ajax-trainer tevreden, het spel na rust stelde De Boer zeer teleur. ,,Je verwacht meer na de 4-0. We speelden heel slordig. De vermoeidheid na onze wedstrijd tegen Manchester United kan een excuus zijn. Maar juist bij vermoeidheid moet je simpel spelen en het balletje laten gaan. Jammer dat we zo’n tweede helft hebben gespeeld.’’

Een kopdoelpunt van De Jong (4-0, raak gekopt uit corner Eriksen) gaf de Ajax-zege iets meer cachet. De inschattingsfout van Vermeer en de daaruit voortkomende 4-1 van Rens van Eijden (kopbal) deden juist afbreuk aan de voetbalmiddag. Hetzelfde gold voor de Amsterdamse kansenmisserij.

,,We hadden ook drie goals tegen kunnen krijgen vandaag’’, oordeelde De Boer, die een mogelijke verklaring had voor de wisselvalligheid bij zijn Ajacieden. ,,Misschien zegt het iets over de volwassenheid van de ploeg. Ik ben tevreden over de 4-1 overwinning en over de resultaten van onze concurrenten dit weekend. In de titelrace moeten we de komende tijd vooral naar onszelf kijken.’’

De Ajax-zege op NEC en de misstappen van de titelconcurrenten maken Ajax tot een voorname winnaar van het weekend in de Eredivisie. Zaterdagavond verloor Feyenoord al kostbare punten (1-1) tegen RKC. Zondagmiddag gingen PSV en AZ zelfs onderuit bij respectievelijk FC Groningen (3-0) en FC Utrecht (3-0). De achterstand op de koplopers AZ en PSV bedraagt vijf punten. De titelstrijd is daarmee sinds zondag weer aanmerkelijk spannender. Regerend landskampioen Ajax is alles behalve kansloos voor zijn 31ste landskampioenschap. Wie had dat twee weken terug verwacht, na de blamerende thuisnederlaag tegen FC Utrecht…

Houd Ajax TV in de gaten voor de samenvatting van Ajax - NEC en de reacties na afloop van Frank de Boer, Dmitry Bulykin, Siem de Jong en Ricardo van Rhijn.


Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

Aras Özbiliz verzorgt een prima voorzet. Aras Özbiliz verzorgt een prima voorzet.
Ricardo van Rhijn werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. Ricardo van Rhijn werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd.
Miralem Sulejmani controleert de bal en schiet op doel. Miralem Sulejmani controleert de bal en schiet op doel.
Toby Alderweireld kreeg tijd en ruimte om hard uit te halen. Toby Alderweireld kreeg tijd en ruimte om hard uit te halen.
Christian Eriksen speelde tegen NEC zijn 100ste officiële Ajax-wedstrijd. Christian Eriksen speelde tegen NEC zijn 100ste officiële Ajax-wedstrijd.
Siem de Jong viert zijn eerste en Ajax' vierde treffer van de middag. Siem de Jong viert zijn eerste en Ajax' vierde treffer van de middag.
Even had Kenneth Vermeer het moeilijk met de aanvallen van NEC. Even had Kenneth Vermeer het moeilijk met de aanvallen van NEC.
Jan Vertonghen sprint weg met Van Eijden in zijn kielzog. Jan Vertonghen sprint weg met Van Eijden in zijn kielzog.
Vurnon Anita speelde op het middenveld. Vurnon Anita speelde op het middenveld.
Thulani Serero verving Eriksen in de tweede helft. Thulani Serero verving Eriksen in de tweede helft.
'Man of the Match' Van Rhijn kreeg een prima scoringskans. 'Man of the Match' Van Rhijn kreeg een prima scoringskans.
Nicolás Lodeiro verving Bulykin, die een verkramping had. Nicolás Lodeiro verving Bulykin, die een verkramping had.
Dico Koppers probeert de bal voorbij Bram Nuytinck te krijgen. Dico Koppers probeert de bal voorbij Bram Nuytinck te krijgen.