Menu
Ajax na goed spel toch met lege handen

Ajax na goed spel toch met lege handen

Nadat Ajax in de eerste helft van het Europa League-duel met Spartak Moskou volgens trainer Frank de Boer 'het beste voetbal onder hun bewind speelde' en kans op kans kreeg, werd een toevalstreffer van Alex de ploeg donderdagavond fataal; 0-1.

Het was eigenlijk onvoorstelbaar dat Spartak Moskou met de winst aan de haal ging, want Ajax had een legio kansen gekregen. Net als in de met 4-0 gewonnen wedstrijd tegen AZ, kregen liefst negen spelers uit de eigen jeugdopleiding, alleen Demy de Zeeuw en Miralem Sulejmani speelden nooit in een jeugdteam van Ajax, van trainer Frank de Boer in de achtste finalewedstrijd tegen Spartak Moskou een basisplaats. Spelers die de door hem zo gewilde speelstijl vanuit hun eerste stappen bij Ajax kennen en deze donderdag mochten ze dat weer in de UEFA Europa League laten zien.

En zij speelden in de eerste helft inderdaad zoals De Boer het het liefste ziet. Drukzettend, goed combinerend en fel. ,,Ik denk dat we in de eerste helft het beste voetbal speelde onder ons bewind", vond de trainer, die wel teleurgesteld was over de uitslag, maar allerminst over het vertoonde spel. Al binnen een minuut leidde het goede spel tot een enorme kans voor Siem de Jong die vrij voor de keeper stond. De Jong, vanwege de disciplinaire schorsing van El Hamdaoui weer spits, koos echter te gehaast voor een schot. Maar Ajax ging door, drong Spartak ver terug in de eigen defensie, die op veel momenten nog het meeste weg had van een handbalverdediging en reeg aanval aan aanval.

Daley Blind, een dag voor de wedstrijd 21 jaar geworden, vond in de zevende minuut De Jong, die zijn kopbal net over de dwarslat zag verdwijnen. Vijf minuten later tikte doelman Andriy Dykan een fraai draaiend schot van Lorenzo Ebecilio net over en het kon niet anders over Spartak zou onder de immense druk van Ajax bezwijken. Kansen volgden voor Demy de Zeeuw en nadat de scheidsrechter het spel vanwege afgestoken vuurwerk even onderbrak, was Suljemani met een mooie vrije trap dicht bij een doelpunt. Nadat ook de mooiste aanval van de eerste helft in schoonheid was gestorven en De Jong een bijna zeker doelpunt door doelman Dykan tot corner verwerkt zag worden, kon Ajax zich maar een ding verwijten: dat het Spartak niet al lang op een onoverbrugbare afstand had gezet. Tegen al dat voetbalgeweld van Ajax hadden de Russen slechts met een gevaarlijke aanval geantwoord, die door Stekelenburg onschadelijk werd gemaakt.

Ajax staat na het goede spel en legio kansen toch met lege handen. Ajax staat na het goede spel en legio kansen toch met lege handen.

In de tweede helft was een heel ander Spartak Moskou te zien. Nu combineerde de ploeg van trainer Karpin, die in Rusland alleen nog maar een bekerduel speelde omdat de competitie daar dit weekeinde pas begint, zich door de Ajax-linies heen. Het eerste schot op doel kwam in de 54ste minuut van aanvoerder Alex. Ajax antwoordde in dezelfde minuut met een prachtige voorzet van Ebecilio en een vallende kopbal van De Zeeuw. Helaas ging die recht op de doelman af. Maar Spartak ging onverdroten verder en dat Ajax de kansen zo verkwistte, kwam de ploeg in de 57ste minuut duur te staan. Het was weer Alex met een daverend schot, dat nu in de verre bovenhoek verdween; 0-1. Volstrekt tegen de verhouding in.

Ajax leek na een uur op gelijke hoogte te komen, maar De Jong kopte uit een corner net naast. Zo bleef Ajax achter de feiten aanlopen en ging Spartak brutaal op zoek naar een tweede treffer. Enoh, in de 75ste minuut ingevallen voor De Zeeuw, moest dat zien te voorkomen door samen met Anita druk te blijven zetten. Spartak drong niet zo erg meer aan, hoopte op een spaarzame uitval en bij Ajax liep het niet meer zo gesmeerd als de eerste helft. Toch liet de ploeg, bijvoorbeeld bij een prachtig genomen vrije trap van Eriksen die in de slotminuut op de kruising eindigde, zien nog dezelfde te zijn uit de eerste driekwartier. Maar de eindpass of afronding was niet goed genoeg om volgende week met een positievere uitgangspositie naar Moskou af te reizen.

Ajax heeft aanstaande donderdag een hele klus om de kwartfinale alsnog te kunnen bereiken. Maar toch, als ze net zoveel kansen krijgen als donderdagavond in Amsterdam, maar iets effectiever zijn, valt er misschien toch nog iets te halen. De Boer: ,,We hebben ons niet beloond voor het goede spel, maar voor de toekomst is het goed. We gaven continu druk, creërden kansen en het kan niet anders dat je in zulke wedstrijden punten gaat pakken, of dat je ze wint. We hebben mooie aanvallen gehad, laten we dat meenemen naar volgende week en ook naar zondag."

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Gerard van Hees/Ajax.nl

Gregory Van der Wiel haalt snoeihard uit. Gregory Van der Wiel haalt snoeihard uit.
Toby Alderweireld en Artem Dzyuba in een duel. Toby Alderweireld en Artem Dzyuba in een duel.
Siem de Jong creëerde de ene (kop)kans na de andere. Siem de Jong creëerde de ene (kop)kans na de andere.
Aanvaller Dmitri Kombarov in het kielzog van Vurnon Anita. Aanvaller Dmitri Kombarov in het kielzog van Vurnon Anita.
Rafael Carioca en Suchy kunnen Lorenzo Ebecilio niet stoppen. Rafael Carioca en Suchy kunnen Lorenzo Ebecilio niet stoppen.
Daley Blind loopt twee man voorbij. Daley Blind loopt twee man voorbij.
Doelman Dykan houdt tijdens het duel meerdere schoten van Demy de Zeeuw tegen. Doelman Dykan houdt tijdens het duel meerdere schoten van Demy de Zeeuw tegen.
Toch is het Spartak dat op voorsprong komt door een doelpunt van aanvoerder Alex. Toch is het Spartak dat op voorsprong komt door een doelpunt van aanvoerder Alex.
Jan Vertonghen in een kopduel met Dzyuba. Jan Vertonghen in een kopduel met Dzyuba.
Eyong Enoh verving in de tweede helft De Zeeuw. Eyong Enoh verving in de tweede helft De Zeeuw.
Ajax verliest in eigen huis met 1-0. Donderdag 17 maart is de return in Moskou. Ajax verliest in eigen huis met 1-0. Donderdag 17 maart is de return in Moskou.