Menu
Ajax na halfuur klaar met SV Urk

Ajax na halfuur klaar met SV Urk

SV Urk mocht welgeteld een dik halfuur hopen op een bekerstunt. De zaterdaghoofdklasser opende hartstochtelijk, maar wist bij rust al dat het bekertoernooi voorbij was. Lerin Duarte, bekertopscorer Arek Milik (2 goals) én de scorende debutant Richairo Zivkovic loodsten Ajax naar de achtste finales: 0-4.

,,Zo staat Ajax in Camp Nou tegen Barcelona. En zo strijdt de landskampioen in Urk om een plek in de vierde ronde van het bekertoernooi.’’ De meeslepend enthousiaste speaker van SV Urk schetste vlak voor de aftrap een aardig beeld van Ajax’ extreme voetbalavonturen in deze fase van het seizoen. Een week na het UEFA Champions League-treffen in de Catalaanse hoofdstad, bracht de spelersbus van Ajax zijn vaste passagiers naar de Flevopolder.

Dat het bekerduel met Ajax leefde onder de Urkers was een understatement. Sinds de landskampioen koppelde aan de zaterdaghoofdklasser, ontstak een heuse bekerkoorts in het vissersdorp. Het maximale aantal van 4.000 plaatsbewijzen was in no-time verkocht. Velen visten achter het net. De koorts beleefde dinsdag een hoogtepunt op sfeervol sportpark De Vormt, de thuishaven die ruim een uur voor de aftrap al was volgestroomd. De duizenden toeschouwers - Ajax-fans waren als uitvloeisel van de rellen tijdens de KNVB Bekerfinale niet welkom - kregen waar voor hun geld. Dat de Amsterdammers het zonder hun trouwe aanhang moesten stellen, kon overigens gaandeweg moeilijk worden gezegd. Zoals Urk-aanvoerder Siemen Lindeboom het vooraf al verwoordde: ,,Urk is een erg Ajax-minded dorp.’’ Dat was ook te horen en zien.

Ook al stonden Urk en Ajax voor het eerst tegenover elkaar; vooraf waren al de nodige parallellen te trekken tussen beide kemphanen. Het verklaarde misschien ook deels wel waarom de Urkers de landskampioen zo positief verwelkomden. Ajax’ assistent-trainer Hennie Spijkerman deed in de beginfase van zijn trainerscarriere kostbare ervaring op als oefenmeester van de SV Urk. De trouwe rechterhand van De Boer vierde uitgerekend dinsdag zijn 64ste verjaardag. Keeperstrainer Henk Boer is bovendien de vader van Ajax-keeper Diederik Boer. Boer junior was op De Vormt Ajax’ bekerkeeper. Captain Lindeboom verklapte en passant ook dat zich onder de Urkers in het veld –laat staan op de tribunes - ook de nodige Ajax-seizoenkaarthouders bevonden.

Richairo Zivkovic bekroonde zijn eerste optreden in Ajax 1 met een doelpunt. Richairo Zivkovic bekroonde zijn eerste optreden in Ajax 1 met een doelpunt.

Het bekertreffen was zicht- en hoorbaar een onvergetelijke ervaring voor de Urkers. De wedstrijd zal door Riechedly Bazoer met eenzelfde intensiteit zijn beleefd. De 18-jarige middenvelder was een debutant in de basisopstelling van Frank de Boer. De Ajax-trainer zag dinsdag zijn kans schoon om enkele vaste krachten rust te gunnen. Onder meer Kolbeinn Sigthórsson, Niklas Moisander, Nicolai Boilesen, Lucas Andersen, Jairo Riedewald en Jasper Cillessen ontbraken in de wedstrijdselectie.

Waar Ajacieden een vrije avond werd gegund, lagen er ook kansen voor aanstormend Ajax-talent. Queensy Menig verscheen aan de aftrap als linkeraanvaller. Het 19-jarige talent debuteerde in de vorige bekerwedstrijd van Ajax; de met 0-9-gewonnen stadsderby tegen JOS/Watergraafsmeer. De man die die avond met zijn zes treffers extra kleur gaf, Arek Milik, begon in Urk als spits. Bazoer speelde zijn eerste officiële wedstrijd, getooid met het rugnummer 27, als controlerende middenvelder. Davy Klaassen was Ajax’ aanvoerder, terwijl ook rechtsback Ruben Ligeon zijn kans kreeg. Richairo Zivkovic was bankzitter. ,,We moeten Urk gewoon oprollen’’, vatte Frank de Boer de algemene verwachting vooraf ook bondig samen.

Het duurde uiteindelijk een halfuur voordat het zover was. Na een eerste dertigtal minuten waarin de thuisploeg het duel kruidde met bij vlagen heerlijk onbevangen aanvalsvoetbal, brak Lerin Duarte de ban. De middenvelder schoot goed geplaatst binnen: 0-1. Het verzet van de thuisploeg was daarmee gebroken. Eerder slaagde vooral pingeldoos William de Boer slaagde erin de Ajax-verdediging bij vlagen te laten wankelen. Schoten van de kleine maar technisch begaafde aanvaller verdwenen over en naast óf in de handschoenen van Diederik Boer.

Na de openingstreffer was het prijsschieten voor de gasten. Drie minuten later verdubbelde Milik de voorsprong. De Poolse aanvalsleider kopte kort voor rust nogmaals raak. Milik profiteerde uitstekend van de prima voorzet van Queensy Menig: 0-3. Na zijn zes treffers tegen JOS/Watergraafsmeer kan de prijs voor topscorer in het KNVB Bekertoernooi de Poolse Ajacieden eigenlijk niet meer ontgaan. Het was wat dat betreft jammer dat Milik na rust plaats moest maken. Al had Ajax met Richairo Zivkovic nóg een officiële debutant in de gelederen. De spits bewees gevoel voor traditie te kennen, toen hij zijn invalbeurt in de slotminuten bekroonde met een doelpunt.

De Amsterdammers vonden het allang best en lieten na rust vooral Urk voetballen. Boer beleefde een benauwd moment toen invaller Teun Hakvoort zijn inzet op de dwarslat mikte. Eerder zag Gerrit Tol zijn inzet gekeerd door de Ajax-goalie. Dichter bij kwamen de Urkers niet. De balans na twee optredens in het KNVB Bekertoernooi zijn daarmee, vooral cijfermatig, tevredenstemmend. Met dertien doelpunten en geen enkele tegentreffer plaatsten de Ajacieden zich met goede rapportcijfers voor de achtste finales. Donderdag wordt geloot voor de volgende bekerronde.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ricardo Kishna betreedt het veld van sportpark 'De Vormt'. Ricardo Kishna betreedt het veld van sportpark 'De Vormt'.
Stefano Denswil speelde zijn tweede wedstrijd binnen een week. Stefano Denswil speelde zijn tweede wedstrijd binnen een week.
Diederik Boer keepte zijn tweede officiële wedstrijd voor Ajax. Diederik Boer keepte zijn tweede officiële wedstrijd voor Ajax.
Lerin Duarte tekende voor de openingstreffer op Urk. Lerin Duarte tekende voor de openingstreffer op Urk.
Lerin Duarte ontvangt felicitaties van Queensy Menig na zijn doelpunt. Lerin Duarte ontvangt felicitaties van Queensy Menig na zijn doelpunt.
Riechedly Bazoer maakte zijn debuut in Ajax 1. Riechedly Bazoer maakte zijn debuut in Ajax 1.
Richairo Zivkovic maakte na rust zijn opwachting. Hij luisterde zijn debuut op met een doelpunt. Richairo Zivkovic maakte na rust zijn opwachting. Hij luisterde zijn debuut op met een doelpunt.

Davy Klaassen droeg de aanvoerdersband tegen SV Urk. Davy Klaassen droeg de aanvoerdersband tegen SV Urk.

Queensy Menig heeft na dinsdagavond twee bekerduels achter zijn naam staan. Hij wacht nog op zijn competitiedebuut. Queensy Menig heeft na dinsdagavond twee bekerduels achter zijn naam staan. Hij wacht nog op zijn competitiedebuut.

Arek Milik kopt de 0-3 binnen. Het betekende zijn achtste treffer dit bekertoernooi.

Arek Milik was dinsdagavond tweemaal trefzeker. Arek Milik was dinsdagavond tweemaal trefzeker.

Sportpark 'De Vormt' was stijf uitverkocht. Sportpark 'De Vormt' was stijf uitverkocht.
Ricardo Kishna verstuurt een voorzet. Ricardo Kishna verstuurt een voorzet.