Menu
Ajax na nare middag nog altijd in race om titel

Ajax na nare middag nog altijd in race om titel

Ajax beleefde door de afgelasting van duel met FC Groningen een vervelende middag. Maar de Amsterdammers zijn door een gelijkspel van PSV nog wel altijd in de race om de titel.

Vlak voor aftrap van de wedstrijd tegen FC Groningen brak er in de Euroborg brand uit op de zuidzijde van de tribunes nadat uitgerolde papierslingers vlam hadden gevat. De rook sloeg snel om zich heen waardoor toeschouwers het veld opvluchtten. De spelers van Groningen en Ajax, die net bezig waren elkaar de handen te schudden, gingen richting kleedkamer. Toen bleek dat ze daar ook last hadden van de rook kwamen ze weer richting het veld. Zo ontstond een heel merkwaardige situatie. Het gras stond vol met supporters, voetballers en stafleden van beide clubs.

Na drie kwartier overleg sprak de stadionspeaker dat er nog altijd de intentie was om de wedstrijd te laten spelen. De supporters op het veld konden weer de tribunes op en er leek toch gevoetbald te gaan worden. Om 15.47 uur werd toch besloten de wedstrijd af te gelasten. ,,Het gooien van de toiletrollen vanaf de tribunes was bedoeld als een ludieke actie van de fans”, sprak Groningen-directeur Hans Nijland tijdens een persconferentie. ,,Een paar dwazen vond het toen nodig om brand te stichten. We hebben vervolgens uitgebreid overlegd met alle betrokkenen en besloten de wedstrijd niet te laten spelen. Het was door de rookontwikkeling niet verantwoord voor de spelers om nog te gaan voetballen.”

Ajax-directeur Henri van der Aat, ook aanwezig in Groningen, sprak zijn teleurstelling uit over de gebeurtenissen. ,,Voetbal verdient dit niet. We waren klaar om te spelen. Het is ook jammer voor de Ajax-supporters die voor niets zijn gekomen. Maar de wedstrijd kon echt niet doorgaan. Daarvoor was veel te veel rookontwikkeling in de catacomben. Nu moeten we goed met de KNVB overleggen wat er gaat gebeuren.”

Trainer Adrie Koster vond de afgelasting ook de enige juiste beslissing. ,,Het is het doodzonde dat het op deze manier afloopt, maar de medische redenen gaven de doorslag. Sommige spelers hadden last van hoofdpijn of waren misselijk. De belangen van deze wedstrijd zijn zo groot, dat je moet besluiten niet te spelen.” Door de brand werden ongeveer twintig mensen opgenomen in het ziekenhuis met ademhalings- of andere klachten. ,,Gelukkig waren de hekken niet hoog en konden de supporters het veld op”, zei Kenneth Perez tegen Ajax TV.

Tijdens het wachten werd al wel duidelijk dat PSV het moeilijk had tegen FC Twente. De Eindhovenaren zouden bij winst kampioen zijn geworden van de Eredivisie, maar beleven steken op 1-1. Ajax blijft hierdoor nog altijd kanshebber op de titel. De achterstand bedraagt zes punten, maar PSV heeft nog maar één wedstrijd te spelen en Ajax twee. ,,Aan het scenario verandert eigenlijk niet heel veel”, zei Koster. ,,Wij moeten nog twee wedstrijden winnen en zijn nog altijd afhankelijk van PSV.”

Het duel wordt naar alle waarschijnlijkheid woensdag om 19.30 uur gespeeld.

Ajax TV maakte een reportage over de gebeurtenissen in Euroborg.
Naar de website van Ajax TV >>