Menu
Ajax na rust langs Go Ahead

Ajax na rust langs Go Ahead

Ajax had het bij vlagen lastig in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles. De Amsterdammers overwonnen de moeizaamste momenten en klopten de fris en fruitig voetballende Deventenaren met 3-1. Anwar El Ghazi, Arek Milik en Lasse Schöne lieten de Ajax-getrouwen juichen in de Amsterdam ArenA.

Vergeleken met Ajax’ laatste optreden tegen FC Barcelona koos Frank de Boer voor het treffen met Go Ahead Eagles voor een drastisch vernieuwde basisploeg. De Deventenaren, die er in de historie nog nooit in slaagden punten te pakken in Amsterdam op Ajax, troffen onder meer Stefano Denswil tegenover zich. De Zaandammer was de toch verrassende vervanger van – normaal gesproken captain – Niklas Moisander. De Fin begon het duel in de tiende speelronde van de Eredivisie 2014-2015 als bankzitter.

De rentree van de weer fitte Nicolai Boilesen was daarentegen minder verrassend. De Deen miste de duels met FC Twente en FC Barcelona vanwege een hersenschudding. Boilesen droeg bij zijn rentree de vrijgekomen aanvoerdersband. Jairo Riedewald (middenveldcontroleur) en spits Arek Milik waren andere nieuwkomers in de basisopstelling. Anwar El Ghazi was dinsdag als invaller trefzeker in Camp Nou. De aanvaller behoorde ook tot de startende elf Ajacieden. Naast het testen van spelers op relatief nieuwe posities, was ook het drukke speelschema een reden waarom De Boer rouleerde met zijn pionnen.

,,We willen de kater tegen Barcelona wegspoelen tegen Go Ahead Eagles’’, liet De Boer het vooraf veelbelovend klinken. De Amsterdammers waren in de UEFA Champions League kansloos tegen de Catalaanse grootmacht: 3-1. Qua uitslag en winstkans bood het thuistreffen met Go Ahead vooraf betere perspectieven. De onderlinge historie bood weinig, of eigenlijk geen enkele, reden voor zorgen over het resultaat. De Eagles kregen afgelopen ook flink klop in de Amsterdam ArenA. Na een doelpuntloze eerste helft, speelde Ajax de Deventenaren alsnog richting vernieling: 6-0. Van een nieuwe, klinkende Ajax-overwinning kwam het ditmaal niet.

Arek Milik maakte na rust de 2-1. Arek Milik maakte na rust de 2-1.

Go Ahead Eagles kende die historie van puntloosheid in de hoofdstad natuurlijk ook. De IJsselstedelingen schonken zichzelf afgelopen week wel een morele boost met de voor eigen publiek gewonnen IJsselderby. Aartsrivaal PEC Zwolle werd met 3-2 geklopt. Eagles die Zwollenaren kloppen hebben in de regel geen gebrek aan zelfvertrouwen. GAE-trainer Foeke Booy liet vooraf ook waarschuwend weten de ‘olympische gedachte thuis te laten’. Op basis van strijdlust en opportunisme was Go Ahead Eagles uiteraard ‘gewoon’ een opponent om rekening mee te houden.

Ajax opende sterk tegen de gasten uit de koekstad. Rechtsbuiten Anwar El Ghazi sloeg al na tien minuten toe uit de rebound na een schot op de paal van Milik: 1-0. De openingsgoal viel in een periode waarin de thuisclub de kansen aaneen reeg. Het was eenrichtingverkeer op het doel van Erik Cummins; eenrichtingverkeer met hier en daar een spookrijdende tegenaanval. De makke was dat Ajax verzuimde nogmaals toe te slaan. Vooral Milik kreeg en miste kansen. Ook El Ghazi deed te weinig met de mogelijkheden die hij kreeg. ,,Ik heb de beste eerste 28 minuten van dit seizoen gezien’’, doelde Frank de Boer na afloop op de kansrijke openingsfase. ,,Daarna sloop angst in de ploeg. Pas verderop in de wedstrijd kregen we weer grip.’’

Ajax kreeg de rekening voor het weinig effectieve spel al snel gepresenteerd. Nog voor het verstrijken van de eerste dertig minuten teisterde Deniz Türuç de lat boven Cillessen met zijn afstandsknal. Een handvol minuten later knokten de Eagles zich alsnog naast Ajax. Fernando Lewis werd gelanceerd, schudde Ricardo van Rhijn af en schoof de bal voorbij Cillessen: 1-1. De gelijkmaker was dat moment niet eens onverdiend te noemen. Ajax weigerde afstand te nemen van de gasten. De opportuun, maar naar hun mogelijkheden voetballende Eagles knokten zich steeds nadrukkelijker in de wedstrijd. Van de Amsterdamse dominantie uit het eerste halfuur was pas ver na rust weer iets terug te zien.

Milik wees zijn ploeg uiteindelijk de goede weg. Na wat Deventer plaagstootjes was het de Pool die de orde herstelde. De Pool etaleerde zijn spitsinstinct door een loepzuivere voorzet van Van Rhijn kiezelhard voorbij Cummins te werken. Tien minuten na rust was Ajax eindelijk weer de bovenliggende partij: 2-1. Al bleef het waken voor spaarzame, maar venijnige tegenstoten. Een kwartier voor tijd gaf Lasse Schöne de tussenstand iets meer glans met zijn doeltreffende schuiver: 3-1. Ajax voltooide de klus uiteindelijk met de verse krachten Lerin Duarte, Kolbeinn Sigthórsson en Niki Zimling in de gelederen.

De zege was er niet bepaald een die lang zal blijven hangen in het collectieve Ajax-geheugen. De volle buit was niettemin meer dan welkom in de strijd om de landstitel. ,,Uiteindelijk wil je het niveau van de eerste 28 minuten natuurlijk 90 minuten lang zien’’, besloot De Boer. ,,Dat is het streven.’’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ajax speelde met de jongste basisopstelling van de afgelopen tien jaar. Ajax speelde met de jongste basisopstelling van de afgelopen tien jaar.
Nicolai Boilesen droeg de aanvoerdersband tegen Go Ahead. Nicolai Boilesen droeg de aanvoerdersband tegen Go Ahead.
Anwar El Ghazi zette Ajax in de tiende minuut op voorsprong. Anwar El Ghazi zette Ajax in de tiende minuut op voorsprong.
El Ghazi ontvangt felicitaties van zijn ploeggenoten na de 1-0. El Ghazi ontvangt felicitaties van zijn ploeggenoten na de 1-0.
Ricardo van Rhijn schudt zijn tegenstander van zich af. Ricardo van Rhijn schudt zijn tegenstander van zich af.
Vreugde na de goal van Milik. Vreugde na de goal van Milik.
Anwar El Ghazi behoorde tot de jongste spelers in het jonge Ajax. Anwar El Ghazi behoorde tot de jongste spelers in het jonge Ajax.
Schöne maakte een kwartier voor tijd de 3-1. Schöne maakte een kwartier voor tijd de 3-1.
Jairo Riedewald was de jongste Ajacied op het veld. Jairo Riedewald was de jongste Ajacied op het veld.
Davy Klaassen in een fel duel verwikkeld. Davy Klaassen in een fel duel verwikkeld.
Arek Milik torent boven iedereen uit. Arek Milik torent boven iedereen uit.
Frank de Boer instrueert Jairo Riedewald langs de lijn. Frank de Boer instrueert Jairo Riedewald langs de lijn.
Arek Milik werd verkozen tot Ajacied van de Wedstrijd. Arek Milik werd verkozen tot Ajacied van de Wedstrijd.