Menu
Ajax na strafschoppen uit Europa

Ajax na strafschoppen uit Europa

Ajax is donderdagavond door Steaua Boekarest uitgeschakeld in de Europa League. Omdat de thuisploeg in de reguliere speeltijd net als Ajax vorige week met 2-0 won, moest er worden verlengd. Daarin veranderde de score niet. In de strafschoppenserie bogen de Amsterdammers in de Roemeense heksenketel het hoofd voor Steaua. Lasse Schöne en Niklas Moisander misten vanaf elf meter.

In vergelijking met de gewonnen thuiswedstrijd tegen Steaua Boekarest (2-0) voerde Frank de Boer één wijziging door in zijn elftal. In plaats van Lasse Schöne koos de trainer voor meer defensieve zekerheid met Christian Poulsen op het middenveld. Voorin stonden net als vorige week Viktor Fischer, Kolbeinn Sigthórsson en Isaac Cuenca, die alle drie afgelopen zondag nog werden gespaard. Steaua Boekarest kende liefst drie wijzigingen in de opstelling. Twee spelers moest coach Reghecampf gedwongen buiten zijn ploeg laten: Pintilii en Bourceanu. Zij kregen in Amsterdam fatale kaarten waardoor ze geschorst zijn. Bovendien verkoos de trainer in deze thuiswedstrijd Leandro Tatu boven Nikolic. Wel kon Steaua weer beschikken over sterspeler Tanase, die vorige week een schorsing uitzat.

De thuisploeg wist zich enorm gesteund door het fanatieke publiek. Vanaf de aftrap zaten de fans er bovenop en als Ajax in balbezit was, daalde er keer op keer een striemend fluitconcert over de Ajacieden neer. De jonge Ajacieden hadden daar aanvankelijk moeite mee, maar kregen Steaua rond de tiende minuut redelijk onder controle en daardoor het publiek een stuk stiller. In de elfde minuut had het zo gewenste uitdoelpunt kúnnen vallen toen zowel Viktor Fischer als Christian Eriksen in dezelfde aanval mogelijkheden kregen doelman Ciprian Tatarusanu te verslaan. De bal wilde er echter niet in.

Teleurstelling bij de Ajacieden na de Europese uitschakeling. Teleurstelling bij de Ajacieden na de Europese uitschakeling.

Tot het half uur kende Ajax verder weinig problemen met de thuisploeg, maar de vlam sloeg weer in de pan toen Kenneth Vermeer een terugspeelbal van Christian Poulsen oppakte. Steaua kreeg op een meter of zes een vrije trap. Met alle elf Ajacieden op of net voor de doellijn werd het harde schot van Rusescu gekeerd. Maar vijf minuten later was het toch raak toen linksback Jasmin Latovlevici alle vrijheid kreeg voor een imposante rush. Hij profiteerde optimaal door de bal over Vermeer te schieten die daarna hard in botsing kwam met Ricardo van Rhijn. De schade bleef beperkt tot de 1-0, beide Ajacieden konden verder en tot de rust veranderde niets meer aan de stand.

In de tweede helft wankelde Ajax. De bal kon nauwelijks in de ploeg worden gehouden en de druk van de thuisploeg nam steeds verder toe. Het wachten was eigenlijk toen al op de 2-0, waardoor de strijd weer helemaal open zou zijn. Tanasa schoot van veraf net naast en Popa zag zijn inzet onhoudbaar voor Vermeer op de paal belandde.

Ajax zette daar slechts een opportunistisch schot van Fischer tegenover. In de zeventigste minuut voerde De Boer een dubbele wissel door. Cuenca en Sigthórsson maakten plaats voor Lasse Schöne en Derk Boerrigter, waardoor De Jong weer naar de spits doorschoof. Net toen Ajax iets meer controle kreeg, vloog een zondagsschot van Vlad Chiriches in de kruising: 2-0. De stand was over twee wedstrijden weer helemaal gelijk.

Uitschakeling leek nabij, maar Ajax kreeg plotseling nog goede kans op de bevrijdende - en 550ste Europese - treffer. Uit een corner kopte Boerrigter de bal tegen de paal. En nog twee keer waren de Ajacieden uit een corner dicht bij de ‘winnende’ 2-1, maar het bleef in de officiële speeltijd 2-0 waardoor een verlenging uitkomst moest brengen. Daarin waren de beste kansen voor Thulani Serero. De kleine Zuid-Afrikaan had Ajax naar de volgende ronde kunnen schieten, maar slaagde daar niet in waardoor dit enorme voetbalgevecht vanaf de strafschopstip beslist moest worden.

Ook daarin scoorde Ajax te weinig. Door missers van Schöne en Moisander gaat Steaua door in Europa en moeten de Amsterdammers zich op de twee nationale prijzen gaan richten.

,,Zij hadden wat meer geluk en wij waren bij vlagen niet attent genoeg'', vertelde Frank de Boer. ,,De doelpunten vielen door twee onoplettendheden; een terugspeelbal en een lange bal. Wij hebben onnodig balverlies geleden en spelers hebben verkeerde keuzes gemaakt. Het lag vanavond meer aan onszelf dan aan Steaua. Het is zonde.''

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto''s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Het basiselftal poseert voor de groepsfoto. Het basiselftal poseert voor de groepsfoto.
Viktor Fischer speelt de bal tussen twee man in. Viktor Fischer speelt de bal tussen twee man in.
Tanase komt niet aan de bal door Ricardo van Rhijn. Tanase komt niet aan de bal door Ricardo van Rhijn.
Christian Eriksen speelt gauw vooruit. Christian Eriksen speelt gauw vooruit.
Toby Alderweireld in een luchtduel. Toby Alderweireld in een luchtduel.
Iedereen staat klaar voor een vrije trap van Steaua. Iedereen staat klaar voor een vrije trap van Steaua.
Na de verlenging volgde de strafschoppenserie. Na de verlenging volgde de strafschoppenserie.
Niklas Moisander mist een penalty en loopt teleurgesteld weg. Niklas Moisander mist een penalty en loopt teleurgesteld weg.
Kenneth Vermeer was helaas niet opgewassen tegen de harde uithalen van de Roemenen. Kenneth Vermeer was helaas niet opgewassen tegen de harde uithalen van de Roemenen.
De doelman kan zelf niet geloven dat zijn team uitgeschakeld is. De doelman kan zelf niet geloven dat zijn team uitgeschakeld is.