Menu
Ajax na stroeve start langs Cambuur

Ajax na stroeve start langs Cambuur

Ajax heeft het bezoek aan Cambuur winnend afgesloten. Na een zwak begin beleefde Ajax uiteindelijk een vrij eenvoudige middag in Leeuwarden: 2-4. Arek Milik scoorde twee goals, Davy Klaassen en Anwar El Ghazi waren ook trefzeker op het kunstgras in Friesland.

Twee dagen na de bekendmaking van de nieuwe hoofdsponsor Ziggo trad Ajax in Leeuwarden aan voor de ontmoeting met SC Cambuur. Ten opzichte van de Champions Leaguewedstrijd tegen FC Barcelona had Frank de Boer één wijziging in de basisopstelling doorgevoerd. Arek Milik startte in plaats van Kolbeinn Sigthórsson, die vier van de laatste vijf uitgoals van Ajax produceerde. Frank de Boer verwachtte dat Milik op kunstgras beter uit de voeten zou kunnen dan Sigthórsson. Getuige zijn twee doelpunten bleek het een goede keuze.

De wedstrijd begon ronduit belabberd voor Ajax. Er stonden slechts 1 minuut en 15 seconden op de klok toen Ajax al een tegentreffer moest incasseren. Ricardo van Rhijn speelde de bal slecht terug, waarna Jasper Cillessen de bal slechts half kon raken. Een doelrijpe kans voor Cambuur was het gevolg. Op aangeven van Furdjel Narsingh strafte Sebastian Steblecki de fouten van Ajax genadeloos af: 1-0. Even later kreeg Bartholomew Ogbech ook nog een prima kans, maar Cillessen redde knap.

Arek Milik maakte zijn basisplaats waar door twee keer te scoren. Arek Milik maakte zijn basisplaats waar door twee keer te scoren.

Heel lang achtervolgde de slechte start Ajax niet. Halverwege de eerste helft was de achterstand alweer in een voorsprong omgebogen. Milik trok de stand in de 19de minuut gelijk en beloonde daarmee het vertrouwen van De Boer. Na een lange pass van Nicolai Boilesen schoot de Pool de bal overtuigend in de korte hoek. Vier minuten later maakte Davy Klaassen het tweede Ajax-doelpunt. De blonde nummer 10 rondde een fraaie aanval - via Lasse Schöne en Milik - doeltreffend af.

Doordat Ajax voor rust verzuimde om alvast een derde doelpunt te maken, kreeg Cambuur langzaam weer hoop. Zeker toen een voorzet van de thuisploeg in de extra tijd van de eerste helft op curieuze wijze de onderkant van de lat raakte. Dankzij de dwarsligger bleef de gelijkmaker uit. Het toonde in ieder geval de ambities van Cambuur, dat dit seizoen niet voor niets bovenin meedraait.

De derde Ajax-treffer liet uiteindelijk een na een kwartier spelen in de tweede helft. Opnieuw was het Milik die de trekker overhaalde. Na wederom een fraaie aanval verzorgde Anwar El Ghazi de voorzet en Milik het doelpunt. Het betekende zijn vijfde competitiedoelpunt in zes optredens.

De 1-3 gaf Ajax wat lucht. Met een marge van twee goals konden de bezoekers rustig op jacht naar meer. Toch dook ook Cambuur zo nu en dan nog voor het doel van Ajax op. Met name Ogbeche (omhaal en kopbal) aasde op een treffer.

Anwar El Ghazi fleurde zijn middag een kwartier voor tijd nog met een doelpunt op. De vleugelspits zag zijn schot via een Cambuur-verdediger over doelman Nienhuis heengaan: 1-4. Opgeteld bij zijn assist bij de 1-3 had de jeugdinternational opnieuw een waardevol aandeel in de wedstrijd.

In de slotfase moest scheidsrechter Makkelie het veld geblesseerd verlaten. Zijn vervanger Edwin Boot legde de bal in de slotminuut op de stip na een overtreding van Moisander op Ogbeche. De Nigeriaan kon daardoor alsnog zijn doelpunt kon meepikken. De Cambuur-aanvaller tekende voor de 2-4. Een grote smet was het echter niet, want de buit was inmiddels al binnen voor Ajax. De internationals kunnen daardoor met een goed gevoel naar hun nationale teams afreizen voor de komende interlandperiode. Ajax hervat de competitiewedstrijd over twee weken met een thuiswedstrijd tegen die andere club uit Friesland: sc Heerenveen.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Na een 1-0-achterstand stelde Arek Milik orde op zaken. Na een 1-0-achterstand stelde Arek Milik orde op zaken.
De Pool wordt gefeliciteerd met de 1-1. De Pool wordt gefeliciteerd met de 1-1.
Drie minuten na de gelijkmaker zette Davy Klaassen Ajax op voorsprong. Drie minuten na de gelijkmaker zette Davy Klaassen Ajax op voorsprong.
Jasper Cillessen stompt de bal weg. Jasper Cillessen stompt de bal weg.
Arek Milik was ook verantwoordelijk voor de 1-3. Arek Milik was ook verantwoordelijk voor de 1-3.
Kolbeinn Sigthórsson kwam zondag alleen het laatste kwartier in actie. Kolbeinn Sigthórsson kwam zondag alleen het laatste kwartier in actie.
Anwar El Ghazi maakte de 1-4, via een tegenstander schoot hij van afstand raak. Anwar El Ghazi maakte de 1-4, via een tegenstander schoot hij van afstand raak.
Vreugde bij de 1-4 van El Ghazi. Vreugde bij de 1-4 van El Ghazi.
Scheidsrechter Makkelie verstapte zich in de slotfase en werd vervangen door vierde official Boot. Scheidsrechter Makkelie verstapte zich in de slotfase en werd vervangen door vierde official Boot.