Menu
Ajax na superstart simpel ronde verder

Ajax na superstart simpel ronde verder

Ajax heeft zich donderdagavond als laatste club voor de kwartfinales van de KNVB Beker geplaatst. Op bezoek bij Topklasser IJsselmeervogels was het team van Frank de Boer met 0-3 te sterk. In de kwartfinales neemt Ajax het op tegen Feyenoord.

Al weken ging het in het rode gedeelte van Spakenburg over de ‘droomloting’ zoals met grote letters in het programmaboekje stond. ‘Voor een vereniging als IJsselmeervogels is dat de jackpot op zowel financieel als sportief en PR-vlak. Qua sportieve verwachtingen mogen we al blij zijn als de score binnen de perken gehouden wordt’, tekende de voorzitter in zijn voorwoord op. Met die uitspraak vatte hij de charme van het bekertoernooi mooi samen. Wat is er voor een amateurclub immers mooier dan een officieel bezoek van de regerend landskampioen? Daarnaast was de wedstrijd tussen IJsselmeervogels en Ajax ook een duel tussen de meest succesvolle amateurclub en de meest succesvolle profclub van Nederland. Een mooi gegeven dat geregeld door de speakers over het sportpark schalde.

Ajax trad min of meer in zijn vertrouwde opstelling aan op Sportpark De Westmaat. Alleen Jasper Cillessen had van Frank de Boer vrijaf gekregen voor het midweekse bekerduel. Kenneth Vermeer verdedigde derhalve het doel van Ajax in Spakenburg. Verder startten Ricardo van Rhijn en Lasse Schöne op de bank. Christian Poulsen speelde als controleur op het middenveld waardoor Daley Blind de linksbackpositie innam.

Viktor Fischer was tweemaal trefzeker. Viktor Fischer was tweemaal trefzeker.

De krachtsverhoudingen tussen Ajax en de gastheer werden aanvankelijk al snel duidelijk. Kort nadat de rode rookpluimen waren opgetrokken kwam Ajax al op voorsprong. Na drieënhalve minuut spelen, schoot Viktor Fischer de openingstreffer binnen. Vijf minuten later verdubbelde Danny Hoesen de score. Na gerommel van de thuisploeg in het eigen strafschopgebied sloeg de Ajax-spits genadeloos toe met een rake knal: 0-2.

Een monsterscore leek in de maak, maar IJsselmeervogels herpakte zich knap. Na het overdonderende eerste kwartier van Ajax kregen ook de ‘Vogels’ in het vervolg van de eerste helft een aantal kansen. De boomlange spits Thomas Verheijdt dook meerdere keren gevaarlijke voor het doel op. Eerst was daar een kopbal die net over ging en vervolgens probeerde hij het met een bekeken afstandsschot. Kort voor rust kwam hij oog in oog met Vermeer te staan. In tweede instantie was de doelman van Ajax hem uiteindelijk de baas. Ook Maikel de Harder, de enige Spakenburger op het veld, was na een half uur spelen in de buurt van een doelpunt. Zijn schot ging echter over het doel van Ajax heen. Frank de Boer: ,,De openingsfase kon niet beter. Ik moet IJsselmeervogels ook een compliment geven dat ze daarna gewoon zijn blijven voetballen. Ze hebben zich zeker niet ingegraven. Door hun enthousiasme kregen ze het publiek er ook achter.”

De koploper van de Topklasse Zaterdag bleef ook na rust gevaarlijk. In de openingsfase van de tweede helft kreeg verdediger Bennie van Noord een grote kans. Uit een counter knalde hij de bal tegen de paal. Daarmee onderstreepte het team van trainer Gert Kruys nog maar eens dat het zich niet zomaar gewonnen gaf. Na de bekerzeges op FC Lienden, Helmond Sport en FC Emmen hielden ze de bekerdroom tot halverwege de tweede helft toch nog een beetje in leven. Een evenaring van het hoogtepunt in de clubhistorie (halve finale in 1975) zat er echter niet in. Viktor Fischer maakte in de 63ste minuut met een vlammend afstandsschot een einde aan alle illusies: 0-3. De Boer: ,,Ik was vanavond tevreden over de inzet en het scoreverloop. Natuurlijk hadden er in de slotfase nog wel twee of drie goals bij gemogen, maar de inzet was goed. En daar ging het om.”

Een kwartier voor tijd maakte Jaïro Riedewald zijn officiële debuut in Ajax 1. De 17-jarige verdediger loste Daley Blind af. Nadat hij afgelopen zondag tegen SC Cambuur voor het eerst bij de wedstrijdselectie zat, kon hij zijn shirt met rugnummer 42 nu definitief inlijsten na zijn eerste officiële minuten. ,,Hier past maar één woord: trots. Het is geweldig om op zo’n jonge leeftijd je debuut te mogen maken”, sprak de debutant na afloop met een glimlach van oor tot oor. De Boer: ,,Deze invalbeurt was een beloning voor Jaïro. We hebben momenteel niet heel veel linksbacks. Daarnaast kampte Daley met wat pijntjes aan het einde van de wedstrijd. Het was daarom een ideaal moment voor Jaïro om zijn debuut te maken.”

Ajax vervolgt het bekertoernooi begin 2014 met een thuiswedstrijd tegen Feyenoord.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Een ongelofelijk goede sfeer heerste er op De Westmaat. Een ongelofelijk goede sfeer heerste er op De Westmaat.
Danny Hoesen maakte in de 9e minuut de 0-2. Danny Hoesen maakte in de 9e minuut de 0-2.
Davy Klaassen zoekt zijn man op. Davy Klaassen zoekt zijn man op.
Bojan zorgde voor veel gevaar vanaf de rechterkant. Bojan zorgde voor veel gevaar vanaf de rechterkant.
Jaïro Riedewald staat klaar om zijn debuut te maken. Jaïro Riedewald staat klaar om zijn debuut te maken.
Meteen aan de bak: debutant Riedewald. Meteen aan de bak: debutant Riedewald.
Davy Klaassen feliciteert Danny Hoesen met zijn treffer. Davy Klaassen feliciteert Danny Hoesen met zijn treffer.
IJsselmeervogels zocht geregeld dapper de aanval. IJsselmeervogels zocht geregeld dapper de aanval.