Menu
Ajax naar 4-mei-herdenking

Ajax naar 4-mei-herdenking

AFC Ajax doet mee aan de 4-mei-herdenking bij het Olympisch Stadion. Voorzitter John Jaakke zal namens de club één van de vijf kransen leggen, ter nagedachtenis aan de sporters die zijn getroffen door oorlogsgeweld. Deze speciale bijeenkomst wordt op donderdag 4 mei om 12.30 uur gehouden voor het Olympisch Stadion.

Ajax was ook in 2005 aanwezig bij de herdenking. Andere betrokkenen zijn NOC*NSF, de gemeente Amsterdam, stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid, de huurders van het Olympisch Stadion en het beheer van het Stadion. De vijf kransen die zij neerleggen vormen tezamen de olympische ringen.

Op 4 mei 2005 was voor de eerste keer deze herdenking, die begon om 12.30 uur. Dit tijdstip is niet willekeurig: op 3 september 1939 was om half één in de middag een voetbalwedstrijd gaande tussen DFC en SVV op het zogenaamde Zilveren Bal Toernooi in Rotterdam. Daar werd bekend dat Groot-Brittannië, Frankrijk, Australië, Indië en Nieuw-Zeeland de Duitsers de oorlog hadden verklaard na de inval in Polen twee dagen eerder.

Zowel de voetballers als toeschouwers hoorden op dat tijdstip dus voor het eerst van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, alhoewel toen nog niet duidelijk was dat deze ook Nederland zou bereiken. Het tijdstip wordt nu daarom symbolisch gebruikt om stil te staan bij de verschrikkingen van die jaren, die volgden op die voetbalwedstrijd.

Iedereen is uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.