Menu
Ajax naar AZ om te voetballen

Ajax naar AZ om te voetballen

Ajax gaat zondag naar AZ om te voetballen. Ook als AZ het initiatief niet wil nemen, zullen de Amsterdammers dat wel doen. ,,AZ - Ajax is een topduel in deze competitie en zeer interessant'', zei Marco van Basten.

Voordat de trainer aan zijn voorbeschouwing op het komende topduel tussen AZ en Ajax begon, had hij goed nieuws over de geblesseerden Klaas Jan Huntelaar en Dario Cvitanich. ,,Met Klaas Jan gaat het boven verwachting goed. Of dat komt doordat hij een gezond lichaam heeft, of dat hij heel snel herstelt, dat zou je de dokter moeten vragen, die heeft er voor gestudeerd. Maar gezien deze ontwikkeling zal zijn herstel veel sneller gaan dan de zes tot acht weken die er voor staan. Ook met Dario Cvitanich gaat het goed. Ook hij herstelt sneller dan voorzien. Hij moet nog wel volledig meetrainen en ook nog in Jong Ajax spelen voordat we hem weer kunnen inzetten. Jeffrey Sarpong is ook bijna fit en Miralem Sulejmani heeft dinsdag een uur bij Jong Ajax meegespeeld." Of dat ook betekent dat hij zondag in de basis van Ajax start, kon Van Basten nog niet zeggen. ,,We moeten nog beslissen of we met hem in de basis beginnen of dat we hem als invaller brengen, of dat we van te voren bepalen dat hij maximaal 75 minuten zal spelen. Dat zullen we de komende dagen doen."

Dus hoe de basis van Ajax er zondagmiddag om 12.30 uur uit zal zien, kon en wilde de trainer niet verklappen. Wel zei hij onomwonden dat Ajax naar het DSB-stadion komt om te voetballen. ,,Tegen FC Twente speelden we voorzichtiger, dat kwam aan de ene kant door de situatie. We misten veel spelers. Maar het kwam ook doordat we door FC Twente naar achteren werden gedrongen. Als AZ zondag niet zal aandringen, dan zullen wij voetballen. Ik weet dat AZ veel beweging in de ploeg heeft en dat de omschakeling een wapen van ze is. Wij zullen gedisciplineerd moeten zijn. Onze veldbezetting moet zo zijn, dat we niet kwetsbaar zijn als we in de aanval zijn. AZ speelt anders dan twee, drie jaar geleden. Nu zijn ze niet te beroerd om in te zakken voor hun eigen zestien meter en vanuit de verdediging te spelen. Maar AZ speelt goed, hun positiespel is goed, ze spelen compact en het is mooi om naar te kijken. Daarbij komt nog dat Mounir El Hamdaoui en Ari in vorm zijn en dat hun resultaten goed zijn. Daarom is dit een topduel, erg interssant."

Marco van Basten, die zondag voor het eerst Louis van Gaal treft als collega-trainer, ziet AZ en Ajax als redelijk vergelijkbare ploegen. ,,Het is bij ons nog een dun laagje ijs waarop we ons begeven. Wij speelden tegen Sparta goed, tegen Volendam slecht en vorige week tegen PSV weer goed. We hebben last van wisselvalligheid."

Een ding is echter duidelijk. ,,Wij willen altijd winnen", stelt Van Basten. ,,Het liefst zondag ook!"