Menu

Ajax naar halve finale na bar duel

Onder zware omstandigheden, er lag een dik pak sneeuw en het vroor behoorlijk, heeft Ajax de halve finales bereikt van de Amstel Cup (0-2). Ajax had in de eerste helft zichtbaar moeite met het veld, waarvan de lijnen nauwelijks zichtbaar waren. ADO wist zich beter aan te passen. In de tweede helft speelde Ajax beduidend beter, getuige de twee doelpunten van de Amsterdammers. Daardoor is een volgende stap gezet richting een van de twee prijzen waarvoor Ajax nog in de race is.

Het trainersduo wilde ten opzichte van afgelopen zondag, de gewonnen wedstrijd tegen Roda JC, niet veel veranderen in de basiself. ,,Vandaar dat we kozen voor Anthony Obodai op de linksbackpositie”, legde Krol uit. De Ghanees nam de positie over van Nigel de Jong, die wegens een blessure niet inzetbaar was. Op de overige posities waren geen wijzigingen.

Ondanks de barre weersomstandigheden, het had de hele dag onafgebroken gesneeuwd en er lag een dik pak sneeuw in en rondom het Zuiderpark stadion, vond het duel in kwartfinale van de Amstel Cup doorgang. De mensen van de thuisclub hadden alles in het werk gesteld om een goed veld te presenteren. De scheidsrechters vonden het vlak voor de aftrap voldoende en daarom werd er gewoon gespeeld. De wedstrijd begon evenwel een kwartier te laat omdat de bus van Ajax vanwege de sneeuw pas laat in het stadion arriveerde.

Ondanks de voorbereiding op dinsdag, waarin de Ajacieden de gelegenheid werd gegeven het goede schoeisel vast te kiezen en te testen, maakten de Amsterdammers een onzekere indruk op het besneeuwde veld. De thuisclub leek minder moeite te hebben. Stroeve had de grootste kans in de eerste helft, maar ook Jamie Smith was een aantal maal gevaarlijk. Gelukkig had Ajax Maarten Stekelenburg in het doel staan, die geen last leek te hebben en telkens goed redding bracht.

Maxwell was een van de degenen in de Amsterdamse formatie die duidelijk moeite had met het veld. De Braziliaan, normaal gesproken voor veel gevaar zorgend in aanvallend opzicht, kon nauwelijks iets brengen. ,,Na rust wilden we wat meer agressiviteit op het middenveld”, verklaarde Ruud Krol. ,,Daarom hebben we Maxwell en Obodai van positie laten wisselen.” En dat pakte goed uit voor de trainers, want tien minuten na de pauze bracht Wesley Sneijder zijn ploeg op voorsprong. Net als zondag stond Hedwiges Maduro aan de basis van het eerste doelpunt. De middenvelder kwam mee naar voren, speelde Charisteas aan, die na een mooie actie de bal weer teruglegde op Maduro. Deze haalde vervolgens hard uit, maar het schot spatte uiteen op de tweede paal. Sneijder stond goed klaar om de rebound zonder aarzelen tegen de touwen te schieten.

ADO ging op zoek naar de gelijkmaker en wisselde een middenvelder voor een aanvaller. Bijna kon Stoeve zijn ploeg langszij brengen. Een hard schot van zijn voeten werd echter geblokt door een solide spelende Escudé. Ajax kon counteren via Charisteas. De Griek omspeelde De Vries maar gaf de bal net niet genoeg vaart mee om te scoren. Het duel werd interessant, want Ajax was nog niet veilig. In de laatste minuut had ADO alsnog langszij kunnen komen. Heitinga wilde een bal over de achterlijn laten lopen, maar door de sneeuw werd de vaart van de oranje bal snel verminderd. Edson, die Heitinga op de hielen zat, hield de bal binnen en passte richting doel. Er ontstond een scrimmage voor het doel van Stekelenburg en uiteindelijk werd de bal hard ingeschoten door Smith, maar kon de Ajax-defensie goed uitverdedigen. De gasten counterden via Babel. De ingevallen spits liep samen met Rosales op het doel van De Vries af. Babel passte breed op de Argentijn, die voor open doel de wedstrijd besliste: 0-2.

,,Dat was een bevrijding”, vond coach Ruud Krol na afloop. ,,Want in de eerste helft was ADO beter. Zij speelden agressiever, feller. Zij gingen beter met het veld om. Maar in de tweede helft hebben wij ons goed herpakt. De omzetting Maxwell-Obodai resulteerde al vrij snel in een voorsprong. Vanaf toen voetbalden wij makkelijker. ADO had toen nog wel wat kansen, maar gelukkig maakten wij de 2-0, en dat is een goede uitslag”, aldus de trainer.

Tegen wie Ajax de halve finale speelt, wordt bekend zodra de andere twee kwartfinales gespeeld zijn. Die staan voor donderdagavond op het programma. Eerder op de avond bereikte Willem II al de halve eindstrijd door FC Den Bosch te verslaan.


Naar het fotoverslag ADO Den Haag - Ajax >>