Menu

Ajax naar mooie zege in Groningen, 350e duel voor Fred Grim

Ajax diende zondagmiddag FC Groningen het eerste thuisverlies van deze competitie toe.Met 1-4 bleef Ajax simpel maar met goed voetbal overeind. Bij rust leidde de ploeg al met 0-2. Het leek nog spannend te worden toen Groningen snel in de tweede helft de aansluitingstreffer maakte. Maar Ajax doorstond de korte storm en bouwde de score via de jarige Andy van der Meyde verder uit. Invaller Nikos Machlas maakte er 1-4 van.

Trainer Co Adriaanse gunde voor de uitwedstrijd bij Groningen Tim de Cler en John O'Brien een basisplaats. Bij het eerste balcontact kreeg John O´Brien al direct een flinke zwieper van de tegenstander. Geblesseerd raakte hij gelukkig niet.

Ook Groninger Melchior Schoenmakers kwam stevig in aanraking met een tegenstander, Zlatan in dit geval. Hij moest even opgelapt worden voordat hij verder kon. Het spel kreeg daardoor niet erg veel vaart in die beginfase.

Ajax zocht vooral via Rafael van der Vaart en Wamberto de openingen. Dat leek in de elfde minuut te lukken, maar de grensrechter vlagde af. In de zestiende minuut mocht Ajax wel doorgaan na een hard duel in de defensie. Trabelsi passte op Wamberto die de bal hoog op het hoofd van Zlatan deponeerde. De Zweed kopte in handen van doelman Beukenkamp.

Ook Wamberto liep korte tijd te trekkenbenen na een een vliegende tackle van Hugo. Het spel lag vaak stil, wat de wedstrijd niet ten goede kwam.

Vanuit het niets schoot een excellerende Zlatan in de 28e minuut op doel. Opnieuw vond de enige spits Beukenkamp op zijn weg.

Deed Groningen dan niets? Jawel, maar Bergdolmo en Chivu hadden een overwicht in het centrum van de defensie, waar ze om beurten Robben en Drent onschadelijk maakten. En ook de vleugelverdedigers Trabelsi en De Cler stonden hun mannetje. Daarnaast zorgde Yakubu er persoonlijk voor dat Hugo niets gedaan kreeg.

Tim de Cler volbracht ook zijn aanvallende taak uitstekend. In de 31e minuut passeerde hij Tuhuteru of die er niet stond en gaf voor. Jammer alleen dat Zlatan zich op dat moment niet in de punt van de aanval bevond, maar nog buiten het strafschopgebied liep.

Zlatan kopte in de 35e minuut door, Wamberto en Van der Meyde waren vrij. De Braziliaan speelde de bal listig langs Beukenkamp, maar Elshot redde op de lijn. Overigens was de actie, hoewel fraai, toch zinloos, want de grensrechter had al eerder een onrechtmatigheid geconstateerd.

Een minuut later was het wel raak. Zlatan passte hard in op Van der Vaart, die bracht de bal onder controle en schoot beheerst binnen, 0-1.

Groningen-trainer Lodeweges besloot direct na die goal te wisselen. Hugo verliet tot zijn grote ergenis het veld en Boussaboun kwam binnen de lijnen. Het waarom werd direct duidelijk. De behendige invaller ging er in zijn eentje vandoor en loste direct een lastig schot op Grim. Maar de jubilerende doelman - dit was Grim's 350e wedstrijd in het betaald voetbal- liet zich niet verrassen.

Nog net voor het rustsignaal klonk, had Ajax de voorsprong verdubbeld. Wamberto kreeg alle gelegenheid om met een droge knal de 0-2 achter Beukenkamp te schieten.

In de tweede helft kwamen beide teams ongewijzigd binnen de lijnen.FC Groningen kreeg in de tweede minuut na rust de beste mogelijkheid. Een vrije trap van Joost Broerse ging langs iedereen heen, zelfs langs Grim maar spatte op de paal uiteen.

Groningen kreeg ook de volgende kans. Van ruime afstand schoot Boussaboun op doel. Grim redde ternauwernood, maar moest wel een corner toestaan. Uit de corner schoot Broerse vervolgens in een kluwen van spelen raak. Yakubu leek de bal nog te keren, maar slaagde er samen met Grim niet in de rebound te keren, 1-2.

Ook nu wisselde Lodeweges direct. Schoenmakers ging naar de kant en Curovic werd als extra spits aan de groep toegevoegd. Groningen kreeg vertrouwen door die snelle treffer in de tweede helft en was veelvuldig in balbezit.

Ajax ontworstelde zich in de 57e minuut aan de Groningse druk. Van der Vaart was weg op links en gaf voor. Zlatan haalde wat kunsttrucjes uit, maar schoot vervolgens te zacht binnen.

Het spelbeeld was voor Adriaanse aanleiding zich met de handen in de zij aan de zijlijn te melden en vooral Van der Meyde te coachen, die naar de trainers mening te weinig de ruimte op rechts in dook.

Hoewel Groningen achterin een-op-een was gaan spelen, kwamen de kansen voor Ajax sporadisch. Het lukte nog wel met het onder controle brengen van de bal, maar het vervolg liet te wensen over. Daardoor kon Groningen gevaarlijk blijven. Het was dat Yakubu kon wegwerken, maar er ontstond opnieuw een behoorlijke chaos in de Ajax-defensie na het nemen van de toegekende corner. Ajax slaagde er nauwelijks in voor lucht te zorgen, maar Groningen kon niet afronden.

Zo bleef het spannend in het Oosterpark, waar Knopper en Machlas zich warm ging lopen. Maar de spelers die in het veld stonden moesten het doen. Het leek De Cler te lukken. Hij was weer fraai doorgestoomd, maar stuitte op Elshot, die zich niet zomaar het kaas van zijn brood liet eten.

Andy van der Meyde kreeg in de 70e minuut de kans op Ajax' derde treffer. Hij dacht Beukenkamp al gepasseerd te hebben. De doelman schoot de bal echter na een reflex weg. Dat lukte hem niet in de 75' minuut. Van der Meyde passeerde de ver uitgekomen doelman met het hoofd en zag de bal over de doellijn hobbelen, 1-3. Een prima verjaardagsgeschenk aan zichzelf.

Adriaanse ging acht minuten voor tijd wisselen. De jarige job Van der Meyde verliet het veld en voor hem kwam Richard Knopper in het veld. Ook Zlatan maakte ruim baan. Hij voor Nikos Machlas. Tijd om te wennen kreeg Knopper niet. Bij zijn eerste rush in het strafschopgebied werd hij hard gestuit en moest Van Dord de speler behandelen.

De Ajax-supporters vermaakten zich opperbest in het hoekje van het stadion. Met de zon de hele wedstrijd in hun gezicht zongen ze het hele reportoire uit volle borst. Een paar minuten voor tijd startten ze zelfs een eigen wave. Met de roodwitte sjaaltjes strak vooruit, lijkt het geloof per week te groeien, dat hun rood en wit weer kampioen wordt.

De invallers van Ajax hadden nog iets voor de trouwe fans in petto. Zij wilden het slotakkoord van de wedstrijd verzorgen. Richard Knopper zette voor, na een fantastische pass van Van der Vaart en Nikos Machlas pakte de voor hem zo belangrijke treffer mee, 1-4.