Ajax - NAC is terugdenken aan de slalom van Ibrahimovic

Ajax - NAC is terugdenken aan de slalom van Ibrahimovic

De omhaal van Marco van Basten tegen FC Den Bosch. De hakgoal van Rafael van der Vaart in de Klassieker. Of de wedstrijdbepalende omhaal van Klaas Jan Huntelaar tegen Roda JC. Ook de imponerende slalom van Zlatan Ibrahimovic tegen NAC past als gegoten in de eregalerij der klassieke Ajax-goals. Net als de toenmalige doelpuntenmaker, zijn ook de tegenstanders van Ajax op die bewuste voetbaldag jaren later nog bekend. Als zondag (14.30 uur) een nieuwe editie van Ajax - NAC Breda wordt gespeeld, zullen velen terugdenken naar de fabuleuze balbehandeling en goal van Zlatan Ibrahimovic.

Balberoeringen in, naar later bleek, zijn voorlaatste wedstrijd als Ajacied. Kort na de supertreffer en de daaropvolgende competitiewedstrijd tegen FC Utrecht nam Ibrahimovic de wijk richting Italië. Zo kon het gebeuren dat de Zweed luttele weken later als speler van Juventus, in de Champions League, van de partij was tegen zijn oud-ploeggenoten.

Aan de wondergoal van Ajacied Ibrahimovic tegen NAC gingen vijf treffers vooraf. Na de openingstreffer van Yuri Cornelisse en goals van John Heitinga, Wesley Sneijder, Mike Zonneveld (in eigen doel) plus een ‘gewone’ treffer van de Zweed, koesterde Ajax een comfortabele 4-1 voorsprong. Een kwartier voor tijd startte Ibrahimovic zijn fameuze solo. Over de daarop volgende 5-2 en 6-2 van respectievelijk Arne Slot en Maxwell, sprak naderhand niemand meer. Ibrahimovic’ treffer was hét gesprek van de voetbaldag.

Van het bewuste seizoen 2004-2005 naar de actuele voetbaljaargang 2005-2006. Een seizoen waarin Ajax moeizaam draait, maar de Bredanaars zich in nog veel zwaarder weer bevinden. De trots van Breda is afgezakt naar de veertiende plaats op de ranglijst. Onrust in de spelersgroep en een trainerswissel lijken de voornaamste oorzaken achter het teleurstellende huidige seizoen voor NAC. Nadat de geelzwarte club afscheid had genomen van trainer en boegbeeld Ton Lokhoff, werd ook de beoogde aanwinst Pierre van Hooijdonk uitgezwaaid. De oud-Feyenoorder bleek minder goed in de spelersgroep te liggen dan vooraf gehoopt. Ook met de oud-international bleven de prestaties van NAC dit seizoen pover. Van Hooijdonk is inmiddels teruggekeerd bij een andere oude liefde: Feyenoord.

Pikant genoeg presteert NAC onder Lokhoffs opvolger Cees Lok tot nog toe niet veel beter. De bespelers van het Rat Verlegh Stadion, doen er dit seizoen bijzonder lang over om zich veilig te spelen. Verzekerd van Eredivisievoetbal voor volgend seizoen is NAC nog niet. Zo haalde Heracles Almelo tot nu toe een punt meer dan de ploeg van Lok. De Almeloërs staan daarmee een plekje hoger in de tussenstand. Sparta Rotterdam en ADO Den Haag zitten bij NAC op het vinkentouw. De Spartanen en Hagenaars haalden op hun beurt een puntje minder. Heracles, NAC, Sparta en ADO proberen allemaal nacompetitievoetbal te ontlopen. Voor RBC Roosendaal en Willem II lijkt het doel wat betreft degradatie en nacompetitievoetbal inmiddels gevallen. Eerder genoemd kwartet wacht dus een spannend, wellicht zelfs angstig competitieslot.

NAC Breda bewees vooral zichzelf in de vorige competitieronde een slechte dienst met een gelijkspel tegen Vitesse: 2-2. Op de valreep verspeelde de thuisploeg een lang zeker lijkende zege. Twee treffers van de tussentijds van Feyenoord overgehevelde Leonardo bezorgden NAC een 2-1 voorsprong. Een door Vitessenaar Van der Schaaf afgestrafte keepersfout kostte de thuisploeg alsnog twee punten.

Leonardo Vitor Santiago, de kleine Braziliaan die zijn voetbalopleiding genoot als Feyenoorder, bewees zijn waarde voor NAC niet alleen tegen Vitesse. De aanvaller is met zijn vijf treffers (gedeeld) clubtopscorer. Tijdens zijn kortstondige rentree bij NAC, scoorde Van Hooijdonk ook ‘slechts’ vijf goals.

Eerder dit seizoen boekten de Ajacieden al een 0-2 zege in het Bredase Rat Verlegh Stadion. Een zeer welkome, maar daarom niet minder gelukkige overwinning, omdat de gasten het lang moeilijk hadden met thuisformatie van toenmalig trainer Lokhoff. Markus Rosenberg (die samen met Angelos Charisteas de spitspositie bemande) zette Ajax kort voor rust op het goede spoor door een wild vooruit getrapte bal van Sneijder vakkundig tot doelpunt te promoveren. Tien minuten voor het einde gooide Sneijder zelf het duel definitief in het slot met de 0-2.

Ajax - NAC Breda, de laatste vijf edities:

18 november 2001: 1-3
29 september 2002: 2-2
17 december 2003: 0-1
9 mei 2004: 2-0
22 augustus 2004: 6-2

Eerste editie van Ajax - NAC: 2 september 1956 (1-0)