Menu
Ajax nadert 31ste landstitel

Ajax nadert 31ste landstitel

Ajax zette zondag met een 1-2 zege op FC Twente een goede stap richting de 31ste landstitel, die officieus (en op basis van het doelsaldo) eigenlijk al feit is. Komende week moeten de Ajacieden de missie voltooien in het midweekse treffen met VVV-Venlo.

Dé vraag die alle Ajacieden een middag lang bezighield in de Grolsch Veste was natuurlijk: valt de 31ste landstitel deze zondag al te bejubelen? Of zou het Ajax-feestje worden uitgesteld tot na de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo of het uitduel met Vitesse? Bij een overwinning van Ajax en een gelijkspel bij Feyenoord - AZ was dé missie van de Ajacieden voltooid.

Dat er spanning hing rondom het kampioensduel in Enschede was een understatement. De Ajacieden op en rondom het veld, vooral ook in het met 1.000 Ajacieden stijf uitverkochte bezoekersvak, werden een duel lang geteisterd door een onvervalste kampioenskoorts. De kampioensschaal stond, glimmend onder de stadionlampen, in elk geval klaar om te worden uitgereikt aan de nieuwste kampioen van de Eredivisie.

Waar koploper Ajax zich in Tukkerland natuurlijk focuste op de hoofdprijs, was het voornaamste doel van Twente geen terrein te verliezen in de strijd om plek twee. De Twentenaren strijden om kwalificatie voor de voorrondes Champions League. Alles bijeen was FC Twente - Ajax, met de finish in zicht, een even meeslepend als boeiend voetbalgevecht. Ajax nam in die strijd na een halfuur, een lichtjes tegen de veldverhoudingen in, een 0-1 voorsprong. Uitgerekend Theo Janssen schoot uit een penalty raak, nadat Twente-keeper Nikolay Mihaylov de opgestoomde Gregory van der Wiel naar het gras had gewerkt.

De eerdere wankele, door spanningen en belangen veroorzaakte balans tussen Twente en Ajax van was met de 0-1 doorbroken. Juist de man die vorig seizoen nog de clubkleuren droeg van Twente was daarvoor verantwoordelijk. Theo Janssen trok zich vanaf elf meter niets aan van het striemende fluitconcert vanaf de tribunes.

Ajax is slechts één punt verwijderd van de 31ste landstitel. Ajax is slechts één punt verwijderd van de 31ste landstitel.

,,We zijn continu blijven voetballen,’’ keek Frank de Boer na afloop tevreden terug op het optreden in De Grolsch Veste. ,,Je weet dat het hier een lastige middag kan zijn. Wij begonnen ook scherp en kwamen er voetballend goed uit.’’

Naast Janssen koos De Boer tegen de Tukkers voor nog tien vertrouwde namen in zijn basisploeg. Na de thuisoptredens met De Graafschap en FC Groningen wenste de oefenmeester opnieuw geen wijzigingen aan te brengen in zijn startende elf. Ajax speelde tegen FC Twente in het nieuwe uitshirt voor volgend seizoen. De gouden kampioensbadge, die Ajax als regerend kampioen draagt, prijkte daarmee ook alvast op het nieuwe uitshirt voor volgend voetbaljaar. Een fraaie vooruitwijzing.

Ook voor De Boer zijn het natuurlijk bijzondere tijden. Na de landstitel van 2011 (‘het kampioenschap van de derde ster’) kan de Ajacied zich volgens een statistiek nu al laten kronen tot opvolger van Louis van Gaal. In 1995 lukte het Ajax onder Van Gaal (en met De Boer als veldspeler) voor het laatst om een landstitel te prolongeren. Om 15:16 uur, bij het rustsignaal van Liesveld, was Ajax de virtuele kampioen van 2011-2012. De Amsterdamse voorsprong en de voordelige tussenstand bij Feyenoord - AZ (0-0) zorgden daarvoor.

Na de pauze werd duidelijk dat de Ajacieden het kampioensfeestje minimaal moeten uitstellen tot woensdag. De gelijkmaker van Leroy Fer (schot in de 72ste minuut) was daar vooral debet aan. Ook de 1-0 van Feyenoorder Otman Bakkal, tegen AZ, was niet in Amsterdams voordeel. De 1-2 van Van der Wiel bracht Ajax, op eigen kracht, terug op de ideale koers richting de landstitel. Ajax was een AZ-treffer in de Rotterdamse Kuip verwijderd van een feestje. De Ajax-supporters in het uitvak vierden alvast hun eigen feestje. In de slotminuten van het voorlaatste uitduel van ’11-’12 gingen bij de fans alvast honderden papieren kampioensschalen de lucht in.

De Boer: ,,Ik ben trots dat we hier hebben gewonnen. We hebben het voetballend goed gedaan. Na afloop was er opluchting bij de spelers en staf. Nu wil ik het eigenlijk wel uitschreeuwen, maar woensdag kunnen we het pas echt goed afsluiten: met de schaal in onze handen. Woensdag moeten we weer een topprestatie leveren. Het is ook voor de supporters het mooiste om de schaal in eigen stadion binnen te halen.’’

Ondanks de twaalfde achtereenvolgende Ajax-zege kon captain Jan Vertonghen de echte schaal in De Grolsch Veste nog niet in ontvangst nemen. Woensdag moet de dag worden waarop Ajax het 31ste kampioenschap kan bijschrijven op de palmares. Als Ajax minimaal gelijkspeelt tegen VVV-Venlo kunnen alle Ajacieden donderdag een huldigingsfeest vieren op het ArenAPark.

Houd Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van FC Twente - Ajax en reacties van Frank de Boer en enkele andere Ajacieden.


Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Jan Vertonghen loopt Rosales voorbij. Jan Vertonghen loopt Rosales voorbij.
Vurnon Anita speelde opnieuw een zeer sterk duel. Vurnon Anita speelde opnieuw een zeer sterk duel.
Siem de Jong had in de eerste helft enkele kansen, maar zag zijn schoten tegengehouden worden door Mihaylov. Siem de Jong had in de eerste helft enkele kansen, maar zag zijn schoten tegengehouden worden door Mihaylov.
Derk Boerrigter wordt gestopt door Rosales. Derk Boerrigter wordt gestopt door Rosales.
Toby Alderweireld kreeg in de tweede helft een voorwerp naar zijn gezicht geslingerd, waardoor hij behandeld moest worden door de clubarts. Toby Alderweireld kreeg in de tweede helft een voorwerp naar zijn gezicht geslingerd, waardoor hij behandeld moest worden door de clubarts.
Gregory van der Wiel kopt de bal richting doel. Gregory van der Wiel kopt de bal richting doel.
Op het moment dat Kolbeinn Sigthórsson klaarstaat om in te vallen, valt het tweede Ajax-doelpunt. Op het moment dat Kolbeinn Sigthórsson klaarstaat om in te vallen, valt het tweede Ajax-doelpunt.
Na de tweede Amsterdamse treffer verschenen de papieren kampioensschalen in het uitvak. Na de tweede Amsterdamse treffer verschenen de papieren kampioensschalen in het uitvak.
Lorenzo Ebecilio zette goed voor op Van der Wiel, die prima afmaakte; 1-2. Lorenzo Ebecilio zette goed voor op Van der Wiel, die prima afmaakte; 1-2.
In de slotfase van het duel maakte Kenneth Vermeer nog een grandioze redding. In de slotfase van het duel maakte Kenneth Vermeer nog een grandioze redding.
De Boer feliciteert zijn elftal die de klus heeft geklaard. De Boer feliciteert zijn elftal die de klus heeft geklaard.
Na de persconferentie feliciteerde Steve McLaren de Ajax-coach met de overwinning. Na de persconferentie feliciteerde Steve McLaren de Ajax-coach met de overwinning.
De Ajacieden bedanken de meegereisde supporters voor hun steun. De Ajacieden bedanken de meegereisde supporters voor hun steun.
Aanvoerder Jan Vertonghen mag woensdag in de ArenA de schaal omhooghouden. Aanvoerder Jan Vertonghen mag woensdag in de ArenA de schaal omhooghouden.