Menu
Ajax – NEC: 3 grootste zeges

Ajax – NEC: 3 grootste zeges

Ajax hervat de competitie zondag met een thuiswedstrijd tegen NEC. Een ontmoeting waarin de thuisploeg de laatste twee keer niet verder kwam dan een 2-2-gelijkspel. Dat is opvallend te noemen, vooral omdat de statistieken uitwijzen dat Ajax meestal heer en meester is tegen de Nijmegenaren. In de seizoenen 1967-1968, 1990-1991 en 2002-2003 wonnen de Ajacieden het thuisduel met NEC met heel ruime cijfers.

Ajax – NEC 9-1
Ajax speelt op 5 november 1967 zijn eerste thuisduel op het hoogste niveau tegen NEC. En dat gaat niet onopgemerkt voorbij, gezien de 9-1-eindstand. Door treffers van Piet Keizer, Ton Pronk, Johan Cruijff (2x) en Bennie Muller en een tegendoelpunt van Hans Venneker leidden de Amsterdammers bij rust al met 5-1. Na rust maken Henk Koning (eigen doelpunt), opnieuw Cruijff, Klaas Nuninga en Sjaak Swart het negental vol.

Hoofdrollen Bergkamp en Pettersson
Ook bijna 23 jaar later boekt Ajax een monsterscore op NEC: 7-0. Dennis Bergkamp en Stefan Pettersson, met elk drie doelpunten, vertolken die middag een hoofdrol in De Meer. Met name de eerste treffer van de Zweedse aanvaller is er een om in te lijsten; John van ’t Schip ontdoet zich op rechts van zijn directe tegenstander en bezorgt de bal met een formidabele trekstoot - assist met een opvallend effect - bij Pettersson die vallend de 4-0 binnenknikt. Het is een van de vele hoogtepunten in een wedstrijd waarin Ajax swingt en waarin verder onder meer ook Bryan Roy, Richard Witschge en Aron Winter scoren.

De Ajacieden lieten de fans in de ArenA in 2002-2003 tegen NEC liefst zes keer juichen.
De Ajacieden lieten de fans in de ArenA in 2002-2003 tegen NEC liefst zes keer juichen.

Zesklapper in de ArenA
De laatste monsterzege op NEC behaalt Ajax op 17 november 2002 als de teller stokt bij 6-0. Daar ziet het in de eerste helft echter nog niet naar uit, gezien de 1-0-voorsprong door Mido. Na rust gaan echter alle remmen los bij de ploeg van trainer Ronald Koeman. Eerst is het Mido die meteen na rust de score verdubbelt. Achtereenvolgens scoren ook Andy van der Meyde, Rafael van der Vaart, André Bergdølmo en Nourdin Boukhari. NEC speelt dan al met tien man nadat oud-Ajacied Youssouf Hersi door scheidsrechter Ben Haverkort is weggestuurd met een rode kaart.

Ajax tweede, NEC dertiende
Ajax is na een moeizame competitiestart inmiddels opgeklommen naar de tweede plaats met twee punten minder dan koploper Feyenoord. NEC staat na twaalf speelronden op de dertiende plaats met twaalf punten.

Ajax – NEC begint zondag om 14:30 uur.

Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
TICKETS AJAX - NEC