Menu
Ajax - NEC blijft speciaal voor Edo Ophof

Ajax - NEC blijft speciaal voor Edo Ophof

Edo Ophof was een speler waar tegenwoordig bijna elke ploeg naar op zoek is. Een breker, een mannetjesputter, die het liefst als verdedigende middenvelder opereerde.

Edo Ophof maakte op 29 oktober 1980 de tweede treffer van Ajax tegen zijn oude club NEC. Edo Ophof maakte op 29 oktober 1980 de tweede treffer van Ajax tegen zijn oude club NEC.

Met zijn twee vertrouwde enkelbanden om, verzette oud-Ajacied Ophof tussen 1980 en 1987 bergen werk voor medespelers als Johan Cruijff en Marco van Basten. ,,Cruijff had iemand nodig die de hete kolen uit het vuur haalde en ik had naast me iemand nodig die kon voetballen", bagatelliseert de Gelderlander zijn eigen rol in het elftal.

Eerder had Ophof op 21-jarige leeftijd de overstap gemaakt van NEC naar Ajax. Ondanks dat hij een deel van zijn opleiding genoot bij de Nijmegenaren, overheerst de liefde voor de Amsterdamse club. ,,Ik heb de langste tijd bij Ajax gevoetbald. Maar de wedstrijd van zondag geeft mij nog steeds een extra dimensie", kijkt de voormalige international uit naar de wedstrijd Ajax – NEC, die dan wordt gespeeld.

Over de kansen voor de thuisploeg is Ophof duidelijk. ,,Het is te hopen dat Ajax snel scoort, anders kon het nog wel eens een moeilijke wedstrijd worden. Ik denk dat Ajax zoekende is. Er zijn bepaalde spelers die hun niveau niet halen." Daarnaast verkeert NEC volgens Ophof in een 'flow'. ,,Na de desastreuze eerste competitiehelft van vorig seizoen, heeft het tweede deel van de competitie en het begin van dit seizoen de club een hoop gebracht. Dat zet zich voort in de UEFA Cup", waarin de Gelderlanders zich evenals Ajax plaatsten voor de groepsfase.

Ondanks de grillige seizoensstart van Ajax heeft Ophof wel vertrouwen in de coach Van Basten. ,,Hij heeft de gezonde eigenwijsheid en de mentaliteit die je nodig hebt om je op dit niveau staande te houden. Ik vind hem wel iemand die moet kunnen doorgroeien. Ook al heeft Ajax niet meer zo'n 'surplus' aan kwaliteit in huis als vroeger." Daarmee doelt de voormalige strafschoppenspecialist onder anderen op de speler Van Basten, met wie hij vijf seizoenen samen speelde. ,,Hij was een voetballer met uitzonderlijke kwaliteiten, een fenomeen."

Of Ophof zondag zelf aanwezig is om het voormalige fenomeen te zien coachen is nog de vraag. ,,Ik kom er af en toe nog wel. Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. Een beetje bijpraten met jongens als Dick Schoenaker, Søren Lerby en Keje Molenaar. Verder werk ik af en toe nog als rapporteur voor De Telegraaf. Kortom, het wereldje is heel klein", besluit de huidige eigenaar van een staalverwerkingsbedrijf.

Ajax - NEC begint zondag om 14.30 uur in de Amsterdam ArenA.

Competitieresultaten van de laatste vijf seizoenen:

2003-2004 Ajax - NEC 1-0 (25-01-2004)
2004-2005 Ajax - NEC 1-0 (31-10-2004)
2005-2006 Ajax - NEC 1-1 (15-01-2006)
2006-2007 Ajax - NEC 2-0 (24-09-2006)
2007-2008 Ajax - NEC 0-0 (20-10-2007)