Menu
Ajax neemt afscheid van erelid Kraan

Ajax neemt afscheid van erelid Kraan

Ajax heeft vrijdagochtend tijdens een indrukwekkende herdenkingsdienst afscheid genomen van erelid André Kraan. Het erelid overleed vorige week vrijdag op 85-jarige leeftijd en bekleedde bij Ajax vele functies.

,,Hij was de beste ambassadeur van Ajax", sprak Michael van Praag tijdens de waardige plechtigheid. Die conclusie kon iedereen trekken tijdens de afscheidsdienst die op uitdrukkelijk verzoek van André Kraan op de Toekomst plaatshad. ,,Het afscheid moest groots, waardig én bij Ajax", had boezemvriend Henk Meijer enkele jaren geleden besproken met André Kraan. En zo geschiedde. Ongeveer tweehonderd mensen waren naar het sportcomplex gekomen om eer te bewijzen aan de overledene. Onder hen veel bekende Ajacieden als Sjaak Swart, Ben Muller en Dick Schoenaker. ,,André wilde graag dat Louis van Gaal en Jan van der Kant van FC Utrecht erbij zouden zijn. Ik wil hen hartelijk danken dat ze aan dat verzoek gehoor hebben gegeven", aldus Meijer.

André Kraan werd in 1940 op dertienjarige leeftijd lid van Ajax. ,,Vooral de manier waarop hij lid werd vond hij heel bijzonder", wist Van Praag. ,,Hij was er door de scouting uitgelicht. 'Dan moet je wel ontzettend goed zijn', zei hij." Maar als groot voetballer of honkballer zal Kraan niet herinnerd worden, wel als bestuurder.

André Kraan wilde dat zijn herdenkingsdienst op de Toekomst werd gehouden. André Kraan wilde dat zijn herdenkingsdienst op de Toekomst werd gehouden.

Die liefde voor Ajax zat diep, vertelden de vijf sprekers. Dat kwam in alle toespraken naar voren. De voormalige Ajax-voorzitters Michael van Praag en Uri Coronel spraken eveneens, net als scheidsrechterscoördinator Dick van Egmond. Kraan was veertig jaar lang gastheer bij Ajax voor de scheidsrechters. ,,Hij was positief en gastvrij. Een fijne kerel en goed gezelschap. Zijn houding is de norm geworden bij Ajax."

Coronel leerde Kraan goed kennen toen hij in 1989 bij Ajax in het bestuur kwam. ,,Hij leerde ons de club kennen. Zijn inzet was groot, maar bescheidenheid kenmerkte hem ook."

Nadat Van Praag en bestuursraadvoorzitter Hennie Henrichs enkele mooie herinneringen hadden gedeeld met de aanwezigen, vroeg Henrichs als laatste spreker alle aanwezigen te gaan staan. Onder het zingen van het Clublied bracht iedereen een laatste toost op André Kraan.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ajax-archivaris en erelid Wim Schoevaart bewijst zijn vriend André Kraan de laatste eer. Ajax-archivaris en erelid Wim Schoevaart bewijst zijn vriend André Kraan de laatste eer.
Voor de laatste keer verlaat André Kraan de Toekomst. Voor de laatste keer verlaat André Kraan de Toekomst.