Menu

Ajax neemt initiatief toekomstige maatregelen

Naast de maatregelen voor dit seizoen maakte Michael van Praag op de persconferentie van de gelegenheid gebruik om de initiatieven voor de komende seizoenen toe te lichten. Een opvallend initiatief is de seizoenkaart met een digitale fotochip. De foto staat niet daadwerkelijk op de kaart. Bij het scannen wordt de foto pas zichtbaar. Van Praag is voorstander van een dergelijk systeem: ?De privacy van de kaarthouder kan hiermee worden gewaarborgd. Tegelijkertijd kan Ajax controleren of de kaart ook bij de supporter hoort. We gaan hier onderzoek naar doen."

Namens Ajax kwam Van Praag met de volgende mogelijke maatregelen voor de komende seizoenen.

Ajax is een groot voorstander van een voetbalwet. De club pleit ervoor in deze wet onder andere een meldingsplicht voor supporters met een stadionverbod in te stellen. Van Praag: ?Ik roep de politiek op hier serieus over na te denken. In Engeland is dit een van de maatregelen geweest, die na jarenlange supportersrellen hebben geleid tot een beheersbare situatie.?

In samenwerking met de Centrale Informatiedienst Voetbalvandalisme (CIV) wil Ajax supporters, die een seizoenkaart-, clubkaart-, en/of uitkaart willen kopen, vooraf screenen.
Van Praag:?Op deze manier zou er een preventieve controle kunnen plaatsvinden.?

Ajax hoopt samen met de overheid bij bepaalde wedstrijden tot een totaal alcoholverbod rond het stadion te kunnen komen.
Van Praag: ?Uit onderzoek komt duidelijk naar voren dat veel problemen door overmatig alcohol -en druggebruik ontstaan.?

Ajax streeft naar een aangepast beleid rond stadionverboden. Voor een supporter van wie het stadionverbod is afgelopen zou het niet mogelijk moeten zijn om meteen weer een seizoenkaart te kopen.

Ajax heeft een dringend beroep gedaan op de genodigden van bezoekende clubs die op de hoofdtribune in de Arena zitting hebben geen provocerende taal of gebaren te gebruiken.
Van Praag:?Ik doel hierbij op de problemen rond de thuiswedstrijd tegen NAC. Het is geen excuus. Maar onze supporters zijn tijdens deze wedstrijd geprovoceerd.?

De overlegstructuur tussen gemeente en Ajax zou anders moeten worden georganiseerd.
Van Praag: ?De communicatielijnen kunnen korter, waardoor we adequater kunnen optreden.