Menu

Ajax niet in gevaar tegen Superboeren

Ajax heeft de derde overwinning van het seizoen in een uitwedstrijd geboekt. De Graafschap opende de score, maar Arveladze (28e minuut), Machlas (45e) en Van der Vaart (58e) bogen de achterstand om in een 1-3 zege. Door de zege is Ajax Vitesse, dat derde staat, op een punt genaderd.

Verslag Monique Janse. Foto's Gerard van Hees.

Ajax was in de Amsterdam Arena al met 4-1 te sterk voor De Graafschap en trainer Adriaanse vermoedde vooraf al dat zijn ploeg in Doetinchem een dominerende rol zou spelen. Daar moest de trainer wel even geduld voor hebben.

Ajax speelde nog steeds zonder de geblesseerden Tobiasen, Vierklau, Lobont, O'Brien, Knopper en Ikedia. Ook Van der Gun maakte geen deel uit van de basiself, maar viel in de tweede helft wel in. Adriaanse gaf dinsdag al aan dat hij Arveladze tegen Vitesse goed vond spelen en dat hij daarom de Georgier zou opstellen.

De trainer passeerde voor dit duel Bergdolmo. Hij verklaarde zijn keuze voor Kanu boven de Noorse international als volgt: ,,Ik ken Kanu nu een half jaar. Andre ook, hem heb ik een half jaar basisplaatsen gegeven, zowel aan de linker- als rechterkant. Aan de linkerkant deed hij het best goed, maar toen speelde ik een ander verdedigend concept. Kanu heeft zich goed ontwikkeld.''

Adriaanse: ''Ik weet nu wat Andre Bergdolmo kan en daar ben ik niet zo tevreden over. Anders had ik hem wel laten staan. Kanu kan zich goed ontwikkelen op die positie. Of hij goed genoeg is voor Ajax 1 moet worden uitgeprobeerd. Ik was niet heel tevreden over hem, maar hij heeft geen echte fouten gemaakt.''

Bij De Graafschap maakte John van den Brom zijn debuut. De middenvelder nam woensdag afscheid van het publiek in het Arnhemse Gelredome en speelde donderdagavond zijn eerste officiele duel voor De Graafschap. Van den Brom speelde in het verleden ook voor Ajax.

In de eerste helft tussen de nummer 4 en de nummer 15 moesten de spelers duidelijk wennen aan de vreselijk hobbelige grasmat. De bal maakte zoveel onverwachte bewegingen dat het altijd spannend was wat het lederen speeltuig zou doen.

Ajax haalde al na een minuut opgelucht adem, toen Promes een ongelooflijke kans om zeep bracht. De kaalgeschoren speler van De Graafschap hoefde de bal maar over de vallende Grim te tikken, maar de Landsmeerse keeper redde, waarschijnlijk zelf verbaasd dat hij die kans nog kreeg.

Ook de formatie van Adriaanse noteerde al vroeg zijn eerste kans. In de zesde minuut gaf Andy van der Meyde zeer goed voor op Arveladze. De Georgiër vond Machlas. De inzet van de Griek belandde via doelman Postma op de lat.

Toch leek het erop dat De Graafschap als eerste zou scoren toen Promes opnieuw een grote kans kreeg. Nu stond hij alleen voor Grim, maar de pass van Viscaal ging voor hem langs. Pas toen Promes zich niet met de afwerking ging bemoeien, maar met de voorbereiding was het wel raak. In de elfde minuut liet Chivu zich opzij zetten door Promes. Viscaal kopte zijn voorzet over Kanu het doel in, 1-0.

Adriaanse: ,,We zijn niet goed begonnen, anders krijgt De Graafschap niet drie mogelijkheden. Ook wij kregen echter kansen. Die kun je dus tegen elkaar wegstrepen. Ik had de opdracht gegeven De Graafschap niet te ver te laten komen. Wij moesten druk zetten. Omdat De Graafschap wel ver kon komen, kwamen ze terecht op voorsprong. Dan wordt het moeilijk, vooral omdat snel voetbal spelen op dit ongelijke veld onmogelijk was.''

Toch was het na het openingsdoelpunt Ajax dat de klok sloeg. Met bekeken combinaties zocht Ajax zich een weg door de blauwwitte defensie. Dat lukte goed, maar het duurde tot de 28e minuut voordat de gelijkmaker viel. Wamberto kreeg de bal met enig fortuin bij Machlas, die legde terug op Arveladze en hij maakte het goed af, 1-1. ,,Wij zijn gelukkig niet opportunistisch gaan spelen en zijn blijven voetballen. Daardoor konden wij meer druk zetten'', analyseerde Adriaanse achteraf.

Ajax controleerde de wedstrijd. De spelers van De Graafschap kwamen nog tot een goede aanval in de eerste helft, maar tot een goal leidde dat niet. Ajax was veel en veel gevaarlijker. Postma stond nog een treffer van Wamberto in de weg en de oud-Utrechtdoelman zag de mooie omhaal van Machlas naast gaan. Toch ging de doelman in de fout bij de tweede Ajax-goal. Van der Vaart had goed ingepasst op Machlas die de bal via de handen van Postma over de lijn werkte, 1-2.

De tweede helft was dertien minuten oud toen Ajax op 1-3 kwam. Rafael van der Vaart kreeg na een handsbal van een speler van De Graafschap een vrije trap. De bijna 18-jarige middenvelder ontfermde zich over de bal en plaatste hem prima rechts van de keeper. Adriaanse was tevreden: ,,Ik ben blij dat Rafael eindelijk in een echte wedstrijd uit een vrije trap heeft gescoord. Hij is de eerst aangewezene om de vrije trap te nemen. Het was op een zeer belangrijk moment. De 1-3 was tevens de nekslag voor De Graafschap.''

Na ruim een uur spelen haalde Adriaanse Wamberto naar de kant ten faveure van Van der Gun. Ook De Graafschap wisselde. Hupkes kwam in de ploeg voor oud- Ajacied Turpijn, maar ook het eigen talent van De Graafschap kon geen gevaar stichten. De wedstrijd ging in een rustig tempo verder tot er in de laatste minuten nog twee grote kansen kwamen. De eerste was voor Dennis den Turk die door een verkeerde inschatting van Pasanen kon scoren. De Noord-Hollander vond echter De Cler op zijn weg.

In de laatste minuut toverde Arveladze nog een schot uit de hoge hoed. Postma ving de bal in zijn schoot. Desalniettemin was Adriaanse tevreden over zijn aanvaller. ,,Ik ben zeer tevreden over hem. Hij kan uitstekend rond een spits spelen. Daar liggen zijn kwaliteiten. Hij is geen vleugelspits, zoals Olsen hem wel heeft ingezet."

Adriaanse gaf aan dat hij niet op alle momenten van de Georgier is gecharmeerd. "Af en toe vind ik Arveladze overdone, te veel creativiteit, te veel hakballetjes. Toch moet je creativiteit niet remmen, maar stimuleren. Arveladze was ook goed in de omschakeling. Hij begrijpt dat je bij balverlies niet met vier spitsen kan blijven spelen. Hij heeft a

Uiteraard stemde de uitslag de oefenmeester ook tevreden. ,,Dit was een belangrijke overwinning. Het was de eerste wedstrijd na de bekeruitschakeling door Vitesse. Het blijkt dat het ons mentaal niet heeft geraakt. Aanstaande zondag treffen we Groningen. Dat wordt zeer moeilijk. Ik hoop dat we weer goed druk kunnen zetten en hoop op een overwinning.'' De Graafschap-Ajax 1-3 (1-2)

1-0 Viscaal 11' 1-1 Arveladze 28' 1-2 Machlas 45' 1-3 Van der Vaart 58' Scheidsrechter: R. Temmink De Graafschap:

Postma, Bot, Nok, Vreman, Fränkel, Van den Brom, Promes, Den Turk, Viscaal (80. Berck Beelenkamp), Turpijn (66. Hupkes), Valeev (70. Tumba) Ajax:

Grim, Kanu, Pasanen, Chivu, De Cler, Galasek, Van der Vaart, Van der Meyde (74. Cruz), Machlas, Arveladze, Wamberto (62. Van der Gun).